SEO Performansınızı Kontrol Ediyor Musunuz?

SEO Performansınızı Kontrol Ediyor Musunuz?

Hem sitenizi ziyaret eden müşterileriniz hem de Google gibi arama motorları, sitenizden yüksek performans beklerler. Bu yüzden, web sitenizdeki, kontrolden geçirilmemiş problemler ve hatalar, SEO açısından kötü performansla sonuçlanabilir! 
Bu yazımızda sizlerle bu problemleri nasıl kontrol edebileceğiniz ve düzeltebileceğiniz hakkında ipuçları paylaşıyoruz.
 
1. Aşama: Hataları ve anormallikleri tespit etmek
Birinci aşamada, sitenizi tümüyle denetimden geçirmelisiniz. Problemli bir sayfa var mı? Hangi sayfalarda anormallikler tespit ettiniz? Sitenizin hızını kontrol ettiniz mi? Sayfa hatası yakaladınız mı? Hatalı linkler var mı? Kullanıcı deneyimine zarar verebilecek her türlü hatayı bu ve benzeri sorularla tespit etmelisiniz. 

Google çalışanlarından Matt Cutts, yakın bir geçmişte şunları ifade etmişti:
“Pazarlama uzmanlarının en sık yaptığı hata, sitelerini arama motorları için tam anlamıyla okunur hale getirememek. Halbuki, ilk öncelikleri bu olmalı! Sık gördüğümüz diğer bir hata, arama yapan kişilerin arama deneyimlerini dikkate almamaları. Yani, anahtar kelime kalıplarına daha fazla odaklanmalılar.”

2. Aşama: Önem sırasına göre hareket etmek 

*Tespit ettiğiniz hata ve eksikler, site performansı ve kullanıcı deneyimi açısından aynı derecede etki göstermez. Kimi eksiklik ve hataların giderilmesi, diğerlerine göre daha önceliklidirler, çünkü site performansına etkileri daha büyüktür!

*İlk olarak, kullanıcının sitenizde rahatça gezinebilmesini sağlayacak, sitenizin görünürlüğünü artıracak noktalara odaklanın. Örneğin; bir sayfa Google tarafından bir hata nedeniyle engellenmişse, listenizdeki ilk madde bu engeli kaldırmak olmalı.
 
*Sonrasında, site içeriği ile ilgili maddelere odaklanın. Buna, sayfa başlıkları ve meta açıklamalar da dahil! En uygun anahtar kelimelerin kullanılmış olduğuna emin olun. Kırık linkleri, yönlendirme linklerini, hatalı sayfaları tespit edin.
 
*Son olarak, şema biçimlendirme ile ilgili eksikleri kontrol edin. Örneğin: İmaj alt açıklamalarında eksikler var mı? 

3. Aşama: Tespit edilen hataları gidermek

*Kullanıcıların istedikleri sayfaya ulaşabildiklerinden emin olmak için 301 yönlendirme kurulumu yapın. Eğer sitenizden kaldırmış olduğunuz bir içerik varsa, ilgili linki de kaldırmalı veya kullanıcıları ilgili içeriğin bulunduğu yeni sayfaya yönlendirmelisiniz. Tüm robots.txt’leri kontrol edin.
 
*Birbiriyle çakışan içeriğiniz var mı, kontrol etmelisiniz. Aynı içeriği birden çok kez kullanmışsanız kaldırın, tüm içeriklerde gereksiz olduğunu düşündüğünüz, daha doğrusu, kullanıcı açısından değer taşımadığını düşündüğünüz içerikleri de kaldırın. Sitedeki boş yerleri gereksiz metinlerle doldurmak yerine, ziyaretçilerinizin okumak isteyeceklerini düşündüğünüz içeriklere yer verin.
 
*Sitenize dışarıdan destek sağlayan (Örneğin; editör, web içerik editörü) kişilerle iletişime geçin ve en öncelikli SEO tekniklerini onlarla paylaşın. SEO tekniklerinin getirdiği faydalar konusunda bu kişileri bilgilendirmelisiniz. Bunlara; meta açıklamalar, belirlenmiş anahtar kelimeler, kullanılması tercih edilen başlıklar, içeriklerde kullanıcı dostu bir dilin kullanılması gibi bilgileri örnek gösterebiliriz.
 
*Google Mobil Uyumluluk test aracıyla sitenizin hızını test edin. Test aracına linkten ulaşabilirsiniz. Testin ardından Google size önerilerde bulunacak, bu öneriler doğrultusunda ortaya çıkan eksikliklerinizi giderebilirsiniz.

Site problemleri, etkileşimleri ciddi oranda etkiler. Bu da sitenizden elde ettiğiniz gelirin düşmesi anlamına gelir. Günümüzde, rekabetin oldukça yüksek olduğu dijital dünyada, hiçbir markanın web sitesinin sahip olması gereken doğru yapıyı göz ardı etmesi mümkün değil. Başarılı bir site denetim süreci için düzenli aralıklarla kontroller gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim