Başarılı Bir SEO Stratejisi için Bütünsel Yaklaşım

Başarılı Bir SEO Stratejisi için Bütünsel Yaklaşım

David Freeman, aramalarda başarı kazanmak için ödemeli ve organik seçeneklerin birlikte değerlendirilmesinin daha etkili olacağını savunuyor. Bu şekilde, karar alırken verileri kullanmanın da daha kolay olacağı inancında. 
Bakalım O’na bu şekilde düşündüren sebepler neler?
Yazara göre markalar hiç olmadığı kadar ROI peşindeler. Yani, pazarlamaya ayırdıkları bütçeden, maksimum seviyede geri dönüş bekliyorlar. Genellikle, aramalarla ilgili bütünsel bir strateji ve planlamadan bahsederken en çok şu şikâyeti duyduğunu dile getirmiş:
“Herkes bütünsel bir stratejiden bahsediyor ama bunu hayata geçirenlerin sayısı çok az.” 
David, bu şikâyetin kendisini 3 farklı noktada şaşırttığını belirtmiş:
 1. Ödemeli arama stratejileri de organik aramalarla ilgili çalışmalar da aynı tüketiciyi hedefliyor. 
 2. Bütünsel arama stratejisi ve planlaması oldukça açık ve net bir yöntem.
 3. Sadece performansı değil verimliliği de artırıyor. 
İşte bu 3 nedenden dolayı yazar, SEO stratejilerinde bütünsel bir yaklaşımın vazgeçilmez olduğu görüşünde. 
Peki bu bütünsel yaklaşım nedir? Başarılı bir strateji için hangi noktalara önem vermek gerekiyor? David, bu sorunun cevabıyla ilgili şu 3 maddeye öncelik tanımış:

1. Her Satın Alma Hunisi İçin, Ona Özel Anahtar Kelime Seti

David, bizim de yazılarımızda sık sık dile getirdiğimiz gibi tüketiciyi anlamanın anahtar bir nokta olduğunu söylüyor. Bu yüzden, tüketicilerin arama alışkanlıkları analiz edilmeli ve tüm hazırlıklar buna göre yapılmalı. 
David, ödemeli aramalarla organik aramaların farklı farklı değerlendirilmesi görüşünde. Her ikisi için de aynı anahtar kelime setleri kullanıldığında bunun zaman kaybı olabileceği ve kârdan zarar edileceği görüşünde. 
Bu yüzden, satın alma hunisini ödemeli ve organik aramalar için ayrı ayrı analiz edin. Her biri için farklı; daha doğrusu en uygun olan anahtar kelime setlerini oluşturmalısınız. 

2. Arama Performansını, Bütünüyle Ele Alın

Bu arada, daha çok stratejik pazarlama uzmanlarının bilgi sahibi oldukları satış hunisi nedir çok kısaca açıklayalım. Satış hunisi, müşterinin ürününüzle tanışması ile ürünü satın alma noktasına kadar geçirdiği süreci inceler. 
David burada, satış hunisinin de her bir basamağının ayrı ayrı hedeflenmesi tavsiyesinde bulunuyor. Satış hunisinde ilk basamaklar müşterinin ürününüzle tanıştığı anlardır. Bu evre için ödemeli aramalara ağırlık verilmesini, satın alma kararına yaklaştıkça organik aramalardaki başarının daha önemli olduğunu savunuyor. 
Kısacası, daha çok görünürlük elde etmek istiyorsanız, ödemeli çalışmalarınız hedefi vuracaktır. Ancak, satışların artması için organik aramalarda başarılı olmanız şart! 

3. Performans Her İki Ekip Tarafından Değerlendirilmeli

David bu konuyla ilgili, ödemeli reklamlar tarafında çalışan SEO ekibiyle, organik aramalar üzerine yoğunlaşmış ekibi birbirinden ayırıyor. Özet olarak tavsiyesi de bu ekibin ayrı çalışması; ama performans değerlendirmelerini birlikte yapmaları! Arada bir iletişim kopukluğu olmamalı. Özellikle şu 3 başlıkta her iki ekip bir araya gelmeli ve verileri birlikte analiz etmeliler:
En iyi performans noktaları: Tıklanma sayısını artırmak için en iyi performans gösteren sayfalardan neler öğrenebiliriz? Bu öğrendiklerimizi diğer sayfalara nasıl aktarabiliriz?
Anahtar kelime performansı: Ödemeli veya organik aramalar için olsun, çalışmaları bir şekilde sınırlayan noktalarda, yine de yüksek performans göstermeyi başaran anahtar kelimeler var mı?
Landing page performansı: Sadece ödemeli reklamlarla ön plana çıkartılan bir landing page’in dönüşüm oranlarıyla, tamamen organik aramalar için hazırlanmış bir landing page’in dönüşüm oranları birbirinden ne kadar farklı? En iyi dönüşüm sağlayan sayfalardan neler öğrenebiliriz? Bunu UX ve CRO testleri için bir performans artırıcı olarak kullanabilir miyiz?

 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim