Joomla Web Siteniz İçin Optimizasyon Teknikleri

Joomla Web Siteniz İçin Optimizasyon Teknikleri

Popüler içerik yönetim sistemleri arasında ikinci sırada Joomla gelmektedir ve çeşitli özellikler yüzünden tercih edilmektedir. Harika bir şablon, Google gözündeki değerli içerikler ile web sitenizi açabilirsiniz ancak Joomla için bunlar yeterli değildir. Arama motoru optimizasyonu için yapılması gereken önemli değişikler ile Joomla sistemi için tercih edilmesi gereken yöntemler vardır.

WordPress’in kullanıcı ve arama motoru dostu yapısı sayesinde sadece kurulum ve şablon ayarlaması yapılması gerekirken, Joomla için daha detaylı yöntemler seçilmektedir. Aşağıdaki 11 farklı yöntem ile Joomla sisteminizi, arama motorlarına daha uygun hale getirebilirsiniz.

1. Doğru server tipini seçmek

Joomla kurulumu yapılan server tipleri arasında IIS (Windows), en çok sorun yaratanıdır. Çünkü hosting firmalarının tercihlerine göre Windows server içerisinde Microsoft URL Rewrite modülü özelliği aktif yada pasif olarak gelmektedir. Joomla için host alırken; Apache server ve mod_rewrite özelliğinin kurulu olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle IIS server tiplerinde dikkat edilmesi gerekir. Bu sayede optimizasyon eklentilerinin düzgün çalışması sağlanacaktır.

2. htaccess.txt dosyasını .htaccess olarak değiştirme

Joomla’da URL rewriting özelliğini açmanız gerekmektedir. Çünkü seo ayarları yaparken, URL adreslerini yeniden şekillendireceksiniz ve arama motorları için daha uygun hale getirmeye çalışacaksınız. Bunun yanında diğer seo ayarları içinde htaccess.txt dosyasını kontrol panelinden .htaccess olarak değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu dosyanın direk hostta görünmediğini unutmamalısınız.

3. SEF Url ve URL Rewriting özelliğini etkinleştirme

Joomla içinde yer alan Genel Yapılandırma ayarları kısmındaki SEO ayarları alanında bulunan Arama Motoru Dostu Adreslemeler ile URL yeniden yazmayı kullan özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

Arama motoru dostu URL adresleri sayesinde, ilgili yazıya ait url kısmı çeşitli kısıtlamalardan kurtularak, daha akılda kalıcı bir adres olacaktır. Örneğin; index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=1 şeklinde olan linklerimiz index.php/makalenin-baslik-adi şeklinde olacaktır.

Ancak URL yeniden yazmayı seçtiğimiz takdirde ise; /index.php/ yönlendirmesi kalkacaktır ve domainden sonra sadece makale başlığı gelecektir.  Ancak bunun için .htaccess dosyası ve bu dosyada mod_rewrite etkin olması gerekmektedir.

4. Robot.txt dosyasından “/images/” özelliğini kaldırmak.

Google web aramalarının yanında görsel aramaları da büyük oranda trafik sağlamaktadır. Özellikle resim sayısı yüksek olan sitelerin trafiği çoğunlukla görseller üzerinden gelmektedir. Ancak Joomla’da otomatik olarak resim klasörünün indekslenmesinin önüne geçilmektedir. Robot.txt dosyasındaki aşağıdaki kodu silerek, indeksleme işlemine izin verebilirsiniz.

Disallow: /images/

5. JCE Editör’ün kurulması

Joomla, içerik editörü açısından yeterli gelmeyebilir. Ancak gelişmiş JCE editörü sayesinde çok fazla özelliği editörünüze ekleyebilirsiniz.  Özellikle alt etiketlerini girmek ve resim yeniden boyutlandırmak, en çok sevilen özelliklerinden birisi. Eklentiyi kurduktan sonra, varsayılan yazım düzenleyici alanında etkinleştirmeniz gerekmektedir.

6. Alt etiketler ve resim boyutlandırmaları kullanın

JCE editör sayesinde resimleri boyutlandırabilir ve alternatif metin alanlarını doldurabilirsiniz. Ayrıca resim boyutlandırmaları yapabilir ve çeşitli özelliklerini değiştirebilirsiniz.

7. Meta özelliklerini yönetmek

WordPress’te All in One Seo gibi çeşitli güçlü eklentiler vardır. Joomla’da ise ayarlar panelinden el ile teker teker seo ayarlarını belirli ölçüde yapabilirsiniz ancak Seo Boss eklentisi sayesinde tek bir ekrandan tüm ayarlamaları yapabilirsiniz. Joomla için en güçlü seo eklentisini kullanarak, web sitenizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz.

8. www, www olmayan adres ve yeniden yönlendirme

Joomla, WordPress gibi değildir ve web sitenizi ‘www.’ veya ‘www olmayan’ domainlerin hiçbirini otomatik yapmaz. Bu da canonical problemlere yol açabilir. Bu yüzden .htaccess dosyasına manuel olarak aşağıdaki kodların eklenmesi gerekir.

Başında www olmayan url adreslerinin başına www eklemek için;

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Başında www olmadan yazıları göstermek istiyorsanız;

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} www.siteadresin.com
RewriteRule (.*) https://siteadresin.com/$1 [R=301,L]

9. Linklendirme biçiminde tutarlı olun

Google veya diğer arama motorları için yenilenen içerikler, hiçbir anlam ifade etmez. Sitenize www veya www olmadan erişimi yada url adresi sonuna .html ekleme yada silme işlemlerini sürekli olarak değiştirirseniz, yinelenen içerik ile karşı karşıya kalırsınız.  Bu duruma girmemek için ya sabit bir seçim yapmalısınız yada .htaccess dosyasından 301 yönlendirmesi yapmalısınız.

10. Web sitenizi hızlandırın.

10.1. Tarayıcı önbelleğini hazırlayın

Tarayıcılara, sitenizdeki dosyaların ne kadar süre boyunca saklanacağını söyleyebilirsiniz. Bu da sitenizin hızını arttırabilecek bir yöntemdir. Aşağıdaki kodların uygulanması uygundur.

ExpiresActive On
ExpiresByType text/html “access plus 1 seconds”
ExpiresByType image/gif “access plus 1 years”
ExpiresByType image/jpeg “access plus 1 months”
ExpiresByType image/png “access plus 1 months”
ExpiresByType text/css “access plus 1 months”
ExpiresByType text/javascript “access plus 1 months”
ExpiresByType application/x-javascript “access plus 1 months”
ExpiresByType image/ico “access plus 1 months”

10.2 Gzip etkinleştirme

Gzip sayesinde sitenizin dosyalarının boyutunu düşürerek hızlı indirilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için ayarlar panelinden Server sekmesindeki Gzip sayfa sıkıştırma özelliğini aktif etmelisiniz. Ancak bu yöntem, serverınız da mod_gzip kurulu ise çalışacaktır.

11. Xmap kurmak

Joomla sistemi için en iyi sitemap oluşturma eklentisi olarak Xmap gelmektedir. Basit bir html türden site haritası oluşturan eklenti ile Web Yöneticisi Araçları’na  kolayca bilgilendirme yapabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim