Mikrositeler SEO Açısından Faydalı Mı?

Mikrositeler SEO Açısından Faydalı Mı?

Günümüzde birçok marka, pazarlama faaliyetleri içerisinde mikrositeleri de bir seçenek olarak değerlendiriyor. Ancak, bazen, mikrositeler SEO uzmanları için probleme yol açabiliyor. 
Aslında konumuz, mikrositelerin SEO açısından faydalı olup olmadığı. Diğer yandan, mikrositelerin markalara; sundukları bilgileri belirli bir segmentasyona dahil etmek açısından faydası var. Böylece, siteyi, belirli bir konu etrafında sunabiliyorlar. Yine de bu durumu SEO açısından ele almakta fayda var! 

İç Linkler 

İç linkler, bildiğiniz gibi, Google algoritması açısından önemli bir sıralama faktörü. Peki, bu linkler mikrositeler tarafından nasıl bir etkiye maruz kalıyor?
Bir restoranınız olduğunu düşünün. Farklı lokasyonlarda hizmet verdiğinizi düşünelim. Örneğin; diyelim ki Beyoğlu’nda 4 farklı şubeniz bulunuyor. Her restoranda, aynı menüler kullanılıyor. Sizce, her 4 şube için 4 farklı web sitesine gerek var mı? 
Böyle durumlarda, SEO uzmanı olarak önerimiz, bir web sitesinin tek başına yeterli olduğu! Çünkü, 4 farklı web siteniz olduğunda bunun iç linklerin değerine olumsuz bir etkisi oluyor. Nasıl ki, “Kalite, nicelikten önce gelir.”, ilkesini birçok başlıkta belirtiyorsak, aynı ilke iç linkler için de geçerli. Çünkü, siteler ayrıştırıldıklarında, birbirlerinden farklı iki site gibi davranabiliyorlar. Google arama sonuçlarında, birbirleriyle rekabete giriyorlar. Bunun yerine, farklı içeriklerin tek bir web sitesinde yer aldığı durumlarda, Google başarısı için ortak hareket etmiş oluyorlar ve böylesi daha ideal! 

Site Otoritesi

Google’ın, site otoriterliğini önemli bir sıralama faktörü olarak gördüğüne, birçok yazımızda değinmiştik. Otoriterlik konusu bir kez açıldığında, birbiriyle tutarlı içeriklerin gerekliliğinden bahsetmemek mümkün olmuyor. Yani, her ikisi de birlikte yürümeli. 
Örneğin; düzenli olarak kedilerle ilgili içerikler sunuyorsanız, bu konudaki otoriterliğiniz zamanla yükselir. Fakat, içerikleriniz genel olarak İstanbul’u konu ediniyorsa, bu kez de web sitenizin otoriterliği bu çizgi üzerinden ilerleyecektir. 
Tabii ki, bir web sitesinde birden çok konudan bahsedilebilir. Kategoriler de bu yüzden var. Burada, ayırt edici nokta; birbirleriyle çok tutarsız konuların aynı web sitesinde yer almaması gerektiği. 
İşte tüm bu mantık, mikrositeler için de geçerli. Eğer, içerikleriniz birbirinden tamamen farklı konuları kapsıyorsa, o zaman ayrı bir domain ve ayrı bir site tercih etmeniz doğru olur. Ancak, sitenizin konsepti, örneğin; hayvan bakımıysa; bazen kedi bakımı, bazen de köpek bakımı ile ilgili farklı içerikler sunmanız gayet normal. Bu tür durumlarda ayrı siteler tercih etmeyin. 

Site Bakımı 

Google Webmaster Trend Analizi sorumluluğunu yürütmeye devam eden John Mueller, çok yakın bir zamandaki açıklamasında, daha alt sitelerin (yani mikrositeleri kastediyor) bakım ve onarım açısından problemler yaratabileceğine değindi. Eğer iki farklı web sitesine sahipseniz, bakımını üstlenmiş olduğunuz iki farklı XML site haritası var demektir. Her iki sitenin de, daimi bir şekilde mobil uyumlu olma ve hızlı açılır özelliklerini korumaları gerekir. Bu da, ekstra zaman ve ekstra efor anlamına geliyor! 
Bununla birlikte, birden çok siteden sorumlu olduğunuzda, hata riski de artmış oluyor. 

Sonuç:

Kısacası, farklı domainler altındaki farklı mikrositeler, SEO açısından kaçınmanız gereken bir durum. Eğer, her iki sitenin içeriği birbirinden tamamen farklı konular barındırıyorsa; farklı domainler altında mikrositeler yayınlamak yerine; alt domain adresleri kullanmayı tercih edin. Böylece tek bir domain altında farklı konularda içerikler sunabilmiş olursunuz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim