Mobil Sitenize Uygun İçerik Geliştirme ve Optimizasyon Teknikleri

Mobil Sitenize Uygun İçerik Geliştirme ve Optimizasyon Teknikleri

Mobile-First Index’e uygun içerik tasarımı nasıl yapılır? Çok yakın bir zamanda, Google aramalarındaki yerinizi, öncelikli olarak mobil sayfalarınız belirleyecek! Bu yüzden, telefon ekranı gibi daha küçük ekranlar için, tüm içeriklerinizi mutlaka kolay okunur bir formatta tasarlamalısınız. İşin püf noktaları, uygulamanız gereken teknikler, ipuçları, hepsi bu yazımızda!
İşe doğal yaklaşmak gerekiyor. Herkesin birer yazar olmadığı gerçeğini aklımızda bulundurmalıyız. Bunu söylüyoruz çünkü kullanıcıları; çok uzun, sıkıcı ve okunması zaman alan metinlerle boğmamalısınız.
Mobil dünya ile birlikte bu ayrıntının önemi artık çok daha ön planda. Kullanıcılar, küçük bir ekranda tüm içeriğin ana temasını ve fonksiyonunu görmek isteyecekler. Hatta, bunun eğlenceli olmasını da talep edeceklerdir!
İçerik yapınız, tüm bu nedenlerle birlikte, eskisinden çok daha hayati bir önem taşıyor. 

Aşina Olduğumuz “İçindekiler” Tablosu

Hepimiz, en azından okul yıllarından “İçindekiler” tablosuna oldukça aşinayız. Mobil içerikleriniz için bu yaklaşım harika bir çözüm. Kullanıcılara “İçindekiler” formatında sunduğunuz içerikleri HTML ile destekleyerek, tercihlerini kolaylaştırabilirsiniz. Belki de buna verilebilecek en profesyonel örnek, “Google Developer” dokümantasyonudur. Uyguladıkları tasarım, kullanıcının başlıklar ve ayrıntılı bilgiler arasında kolayca gezinebilmesini, seçim yapabilmesini sağlıyor! Mutlaka inceleyin. 

HTML Başlıklar(Heading Tags)

HTML başlıklar ve başlık etiketleriyle, içeriklerinizi kolayca farklı bölümlere ayırabilirsiniz. H1’den H6’ya kadar birçok seçeneği değerlendirerek, içeriklerinizi mantıksal bir çerçevede organize edebilirsiniz. 

Genişletilebilir (Açılabilir) Menüler 

Teknik olarak “Akordeon” olarak isimlendirilen genişletilebilir içerik formatları da işinizi oldukça kolaylaştırabilir. Özellikle de web sitelerindeki “Sıkça Sorulan Sorular” kısmında bu tasarım tekniği oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yöntemle sayfanıza hem daha kısa hem de daha kolay gezinilebilir bir tasarım kazandırabilirsiniz. 

Tabs (Yani Sekmeler)

Sekmeler, bir teknik olarak mobil tasarımlarda daha az tercih edilebiliyor. Bunun nedeni, çoğu zaman fazla yer kaplamaları. Ancak yine de bir alternatif olarak aklınızda bulunsun. Yine, genişletilebilir içerikler oluşturmak için, geleneksel tasarımlardan çok daha etkili bir yöntem. 

Filtreler

Filtreler, kullanıcının; ilgi duymadığı içerikleri elemesi adına mükemmel bir çözümdür. Kullanıcıya sadece görmek istediği içeriği seçebilme opsiyonu tanımak, kullanıcı deneyimi ve memnuniyeti açısından büyük bir fark yaratacaktır. Çünkü, aradıkları bilgiye bu şekilde kolayca ve hızlıca ulaşabilirler. 

Özet Vermek veya Vurgulamak

İçeriğinizi o an okuyabilecek kadar bile vakti olmayan kullanıcılarınız olacaktır. Önemli alanların vurgulanması, hatta içeriğin bir özetinin verilmesi, bu kategorideki potansiyel müşterilerinizi memnun edecektir. Haber, finans ve spor sitelerini incelediğinizde birçok içerikte bahsettiğimiz bu mantığı kullandıklarını siz de fark edeceksiniz. Birkaç örnek siteyi inceleyerek ilham alabilirsiniz. 

Listelemek

Eğer içerikleriniz çok uzunsa ve web sitenizde bu içeriklere mutlaka yer vermeniz gerektiğini düşünüyorsanız; içerikleri madde madde listelemek oldukça etkili olacaktır. Kalın formatta yazılan metinlerin daha çarpıcı ve dikkat uyandırıcı olduklarını hatırlatalım. Tabii ki, italik metinler de önemli kısımlara vurgu yapabilmeniz için ayrı bir seçenektir!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim