Site İçi Kopya İçerikler İle Baş Etme Teknikleri

Site İçi Kopya İçerikler İle Baş Etme Teknikleri

SEO problemleriyle baş etmek, zaman zaman uğraştırıcı olabiliyor. Ancak, içerik çakışmasına karşı alabileceğiniz önlemlerin, oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. 

Bu problemin üstesinden gelmek her ne kadar kolay olsa da, içerik çakışması gibi hatalar SEO başarınıza ciddi zararlar getirebilir. O yüzden, ciddiye almanız ve üzerinde durmanız gereken bir SEO detayından bahsettiğimizi ayrıca belirtelim. 

Bildiğiniz gibi Türkiye’de de birçok konuda “kopyala & yapıştır” aşığı bir kültüre sahibiz. Yurt dışında da benzer kötü alışkanlıklar var. Ancak biz olaya iyi tarafından bakalım ve kopyala yapıştır olmayan, özgün içeriklerle yolumuza devam edelim. 

Google, uzun zamandan beri, her türlü “kopyalanmış” metin içeren siteleri cezalandırıyor. Ancak, çakışan içerikler her zaman bu şekilde bilinçli bir şekilde hazırlanmıyor. Belki de gözünüzden kaçan tekstler, metinler olabilir. Ya da, belirli iş gücü, zaman sıkıntısı da yaşamış olabilirsiniz. 

Bu yüzden, içerik çakışması problemi yaşamamanız için birkaç pratik SEO tekniğini sizlerle paylaşıyoruz! 

(Duplicate Content) İçerik Çakışmasını Önleyebileceğiniz SEO Teknikleri 

1. 301 Redirect (Yani Yönlendirme Yapmak) 

Eğer sitenizden, birden çok kez kullanılmış içerikleri ayıklamak istiyorsanız, bu teknik işinize çok yarayacak. Ayıklamayı tercih ettiğiniz bu sayfalara daha önce yönlendirilmiş linkler olabileceği için, bu sayfaları kalıcı bir şekilde doğru URL’lere yönlendirmek en iyisidir. Böylece, sadece kullanıcıları değil, Google gibi arama motorlarını da ilgili içeriği nerede bulabilecekleri konusunda bilgilendirmiş olursunuz. 

2. Robot.txt ile Engelleme

En çok kullanılan, diğer bir etkili yöntem de içerik çakışması yaratan sayfaları “robot.txt” dosyasını kullanarak “crawl” sürecinden çıkarmaktır. Ancak Google’ın bu tekniği önermediğini belirtelim. Çünkü arama motorları, bu ayrı sayfalarda tarama işlemi yapamadıklarında, her farklı URL’nin aynı içeriğe işaret ettiğini anlayamıyor. Böyle olunca da her farklı URL’ye sanki farklı bir sayfaymış gibi yaklaşıyor. 

3. Rel = “canonical”: Kullanmak

“rel = “canonical” etiketi de ayrı bir yöntem. Bu kodu, çakışan içeriğinizin bulunduğu kodların başına eklediğinizde, arama motorlarına doğru içeriğin nerede olduğuna dair bilgi vermiş oluyorsunuz. Etiketi kullanmanız gereken format şu şekilde:

<link rel=”canonical” href=“http:içeriğinbulunduğuadres.com”>

Bitirirken:

İçerik çakışması, SEO başarınızı olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Google, şu an, çakışan içeriklerin ardındaki gerçek niyeti çok daha iyi anlayabilecek bir seviyeye geldi. Yani, kötü niyetli ve bilinçli bir “kopyala & yapıştır” mantığında ilerlemediyseniz ve sadece gözünüzden kaçan belirli çakışmalar varsa, çok da korkulacak bir şey yok. Ancak yine de yukarıda belirttiğimiz tekniklerle, başarınızı garantiye almanızda fayda var. Google’dan penaltı cezası almamanız, çakışan içeriklerin olumsuz değerlendirilmeyeceği anlamına gelmez!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim