Yeni Başlayanlar İçin 9 SEO Önerisi
SEO ile ciddi anlamda ilgilenmeye karar verdiyseniz, işin “teknik” kısmı sizi artık korkutmuyorsa, bu yazımız tam da size göre! Hem pratik, hem de SEO’nun daha teknik detaylarına kolayca hakim olabileceksiniz.
“Teknik SEO” diyoruz çünkü kapsadığı küçük nüanslarla, arama motoru optimizasyonunun aslında en eğlenceli kısmıdır! Kritik düşünmeye, problem çözmeye yatkınlığınız varsa, hatta bundan ayrı bir zevk alıyorsanız, SEO teknikleri ilgi alanınızda demektir!
Aşağıdaki teknikleri uygulayarak, web sitenizi sıralamalarda çok daha iyi yerlere taşıyabilirsiniz. Hemen başlıyoruz!
1. Site Hızı Önemlidir
Çoğu kişi, web siteleri biraz yavaş açıldığında kullanıcıların buna sabır gösterebileceklerini düşünür. Halbuki işin aslı hiç de öyle değil! Site hızı, oldukça uzun bir zamandan beri Google’ın en gözde sıralama faktörlerinden birisidir.
Bugün birçok kişi, web sitelerinin hızıyla ilgili bir analiz elde etmek için Google’ın “PageSpeed Insights” aracına başvuruyor. Eğer, özel olarak, mobil hız performansınızı artırmak istiyorsanız, yine Google’ın şu anda mobil odaklı yeni bir site hızı aracı olduğunu da belirtelim! Bu araç, sitenizin yüklenme hızını ölçüyor, mobil sitenizi 3G üzerinden test edebiliyorsunuz ve sitenizin mobil uyumluluğuyla ilgili size bir değerlendirme raporu da iletiliyor!
2. “Robots.txt” Dosyalarının Konumu Önemlidir
Dosyalarınızın Google botları tarafından fark edilebilir olmaları için, dosya isimlerinde mutlaka küçük harfler kullanın (robots.txt). Ek olarak, botların sitenizde “robots.txt” dosyasını fark edebileceği tek yer ana dizindir. Eğer dosya burada değilse, yokmuş gibi değerlendirirler!
3. Google Site Haritanızı Nasıl Yapılandırdığınıza Bakmaz
Bu size biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak söylemek istediğimiz şu: XML kullandığınız sürece, site haritanızı dilediğiniz şekilde yapılandırabilirsiniz! Kategorilere ayırmak veya tüm yapı… Google sitenizi daima aynı şekilde “crawl” edecektir.
4. “Noarchive” Etiketi Google Sıralamanıza Zarar Vermez
Bu etiket, Google’ın o sayfanın önbellek versiyonunu arama sonuçlarında göstermesine engel olur. Fakat bu işlem, sayfanın tüm sıralama performansını düşündüğümüzde, herhangi negatif bir etki yaratmaz.
5. Google Genel Olarak İlk Önce Ana Sayfanızı Okur
Bunun genel bir kural olduğunu söyleyemeyiz. Ancak, çoğunlukla Google’ın web sitenizde ilk baktığı yer ana sayfadır! Eğer web sitenizde, birçok farklı sayfadan link verilmiş özel bir sayfa varsa, bunu bir istisna olarak değerlendirebilirsiniz. Google’dan John Mueller’in bu konuda atmış olduğu bir Tweet de yakaladık. O da aynı şekilde, genel eğilimin ana sayfada olduğunu söylüyor.
6. Google İç Linklere ve Dış Linklere Farklı Şekilde Skor Veriyor
Sizin kendi sitenizden vermiş olduğunuz linklerle, 3’üncü parti bir sitenin web içeriğinize veya sayfanıza vermiş olduğu bir link, farklı şekilde değerlendiriliyor (skor veriliyor).
7. Crawl Oranınızı Google Search Console’dan Öğrenebilirsiniz
“Crawl Budget”, yani crawl oranınız; arama motorlarının belirli bir süre içerisinde web sitenizdeki kaç sayfayı okuduğunu (taradığını) veya okumak istediğini gösteren orandır. Search Console kullanarak bu oranı öğrenebilmeniz ve gerekli görüyorsanız artırabilmeniz mümkün.
8. SEO Değeri Olmayan İçeriklerinize Erişimi Kısıtlayın
Siz de birçok web sayfasında bulunan “Gizlilik Politikası” gibi linklerle veya sayfalarla karşılaşmışsınızdır. Benzer şekilde, “Kullanım Koşulları” gibi sayfalar da var. Bu tür, özel olarak SEO katkısı olmayan sayfaları uygun etiketlerle engellemek en iyisidir. Bu tür içerikler, özellikle de özgün olmadıklarında SEO açısından size hiçbir ek katkı sağlamazlar.
9. “Notranslate” Etiketi Kullanabilirsiniz
“Notranslate” etiketi Google’a, farklı dillerdeki aramalarda çeviri yapmamasını belirtir. Eğer içeriğinizin çevirisi ile ilgili çok hassassanız, bu etiketi kullanabilirsiniz.
Bir Önceki Makalemiz : Sayfa Hızınızı Artıracak 5 Görsel Sıkıştırma Aracı
Bir Sonraki Makalemiz : Nofollow Linkler Faydalı Mı? Linklerinizin SEO Değerini Artırın