Nofollow Nasıl Kullanılır? Hangi Durumlarda Nofollow Etiketi Kullanılmamalıdır?
Web sitenizde, “nofollow” değeri kullanıyorsanız, iki kez düşünmekte fayda var. “Nofollow” değerini mutlaka kullanmanız gerekiyorsa, en doğrusu, sadece spesifik linkler için kullanmak. İşte en doğru teknikler ve ayrıntılar…
Son zamanlarda; Forbes, Entrepreneur veya Huffington Post gibi global anlamda belirli bir saygınlığı olan web sitelerini incelediğinizde, giden linklerde “nofollow” değerini sıkça kullandıklarını fark edebilirsiniz.
“Nofollow” değerini kullanırken, abartıya kaçmamanız gerekiyor. Daha önceki yazılarımızı okuduysanız, “nofollow” etiketinin farklı yerlerde farklı amaçlarla kullanıldığını görmüş olmalısınız. Bu etiketi, tüm bir sayfa için kullanmakla, sadece belirli linkler için kullanmak, birbirinden tamamen farklı sonuçlar verecektir.
Nofollow Etiket Kullanım Örneği
Örneğin; uygunsuz dış link kullanımı yapmadığınızı göstermek için ödeme yaptığınız linklerde bu etiketi kullanmanız doğru bir yöntemdir. Ya da, kullanıcı kaynaklı içerikler için de “nofollow” değeri girme ihtiyacı duyabilirsiniz. Fakat, etiketin tüm bir sayfa için kullanılması ve tüm sayfanın Google’a ileteceği sinyallerin kesilmesi, genel anlamda doğru bir yöntem değil!
Linkler İçin Kullanımı;
<a href="link-adresi" rel="nofollow">sayfa-burada</a>
Sayfa İçin Kullanımı;
<meta name="robots" content="nofollow" />
Google Nofollow Etiketini Nasıl Değerlendiriyor?
Google’a, “nofollow” etiketi hakkında ne düşündüğünü ve bu etiketi nasıl uygulamaya koyduğunu sorduğunuzda, size vereceği cevap oldukça nettir:
“Genel olarak, nofollow değerinin kullanıldığı alanları takip etmeyiz. Google, bu etiketi gördüğü linklerde PageRank veya çapa teksti (anchor text) transferi gerçekleştirmez. Temel olarak, “nofollow” etiketi kullanılmışsa, hedeflediği linkleri inceleme veya takip sürecimize dahil etmeyiz.”
Sinyal Akışına İzin Verin
Sayfalarınızda PageRank akışına izin vermeniz, her zaman için iyi bir fikirdir. “Nofollow” değerini sadece, mecbur hissettiğiniz zamanlarda kullanın. Örneğin; sayfanızda otomasyon bir içerik kullanmak zorunda kalmış olabilirsiniz. Böyle bir zorunluluk halinde bile, etiketi; sadece gerçekten güvenmediğiniz ya da kontrolünü sağlayamayacağınız linkler için kullanın.
“Nofollow” etiketi, tüm sayfa için kullanıldığında, sinyal akışını keser. Etiketi hemen sayfa başında, tüm sayfaya uygulamak işinizi kolaylaştırabilir, ama bu, yanlış bir yöntem!
Sıklıkla Yapılan Diğer Bir Hata (Noindex)
Web yöneticilerinin sıklıkla yaptığı diğer bir hata da “noindex” ile ilgili. Kimi sayfaların, birbirleriyle rekabete girmemeleri için “nofollow” ve “noindex” etiketlerini birlikte kullanıyorlar.
Noindex ile işaretlenen sayfaları Google, zeten “nofollow” ile işaretlenmiş gibi görse de, sayfaları yine de birden çok kez ziyaret eder. Bu süreçte, “nofollow” ile işaretlenmemiş linkleri de sürece dahil eder.
Kısacası, “nofollow” eklediyseniz, sinyal akışını tamamen durdurmuş oluyorsunuz. Aynısı, etiketi kullanmadığınız diğer detay alanlar için geçerli değil.
Bitirirken:
Özet olarak, “nofollow” değerini kullanmak istediğinizde, aşağıdaki noktaları dikkate alın:
• Etiketi, tüm bir sayfa için değil, sayfadaki spesifik linkler için kullanın.
• Etiketi, tüm sayfa için kullanmak size fayda değil, zarar getirir.
• Etiketi, giden linklerin hepsinde kullanmak her zaman doğru olmasa da Google’dan ceza alma riskinden kurtulmuş olursunuz.
• Yine, benzer şekilde, “nofollow” etiketini giden tüm linkler için kullanmak web sitenize zarar verebilir. En uygun alanlar için bir SEO uzmanından destek almanızı öneririz.
• “Noindex” ve “nofollow” etiketlerini birlikte kullanmak, her zaman için doğru değildir. Çünkü her ikisi, farklı amaçlara hizmet ediyor.
SEO teknikleri konusunda bilginizi yeterli görmüyorsanız, biraz önce de belirttiğimiz gibi, bir SEO uzmanından destek almakta fayda var.
Bir Önceki Makalemiz : Özgün Görsel İle Backlink Kazanma Teknikleri
Bir Sonraki Makalemiz : Basit Ama Etkili 5 Temel SEO Tekniği