Google Algoritma Güncellemesi Ardından Yapmanız Gerekenler

Google Algoritma Güncellemesi Ardından Yapmanız Gerekenler

Google’ın aramalarla ilgili yeni bir algoritma güncellemesine gittiğini mi duydunuz? İlk yapmanız gereken şey, panik yapmamak! Şimdi size, bu tür güncellemeler yapıldığında hangi noktalarda aksiyon almanız gerektiğini birkaç maddeyle açıklayalım.


1. Paniğe Gerek Yok
Algoritmalarda ana değişiklikler yapıldığı dönemler biraz stresli geçer. Ancak gerçek şu ki, Google hiçbir zaman detaylı bir liste sunmuyor önünüze. O yüzden, zaten bize bilgisi verilmeyen bir konuda panik yapmak pek anlamlı değil. Mesela en son yapılan Penguin güncellemesini ele alalım:
Penguin 4.0’ın aktifleşmesiyle birlikte Google konu hakkında webmaster blog’ta bazı bilgiler paylaştı. Birkaç değişiklik yapılmışken, beklentilerimizin ne olabileceği hakkında detaylar da paylaşılmıştı.

*Penguin artık gerçek zamanlı, yani real-time işliyor.
*Penguin artık daha detaylı. (Google terimiyle söylersek, daha “tanecikli”)

Bu tür güncellemelerde yukarıdaki gibi bilgilere erişilmediğinde ortaya bir sürü spekülasyon atılır. Bazı yorumlar haklı çıkar birçoğu da yanlış sonuçlar doğurur. Ancak kesin olan şu ki yukarıda da belirttiğimiz gibi, benzer güncellemelerle karşılaştığınızda panik yapıp yanlış eylemlere geçmek yerine, soğukkanlı davranıp beklemelisiniz. Google zaten aksiyon almanız gereken noktalarda bilgilendirmesini yapıyor. 


2. Reaksiyon Vermeden Önce Bekleyin
Paniklemeden beklemeyi başardığınızda, atmanız gereken ikinci adım reaksiyon vermek için doğru zamanı beklemek. Siteniz ve süreçlerinizle ilgili hemen harekete geçme fikri size cazip gelebilir ama doğru olan bu değil ve sadece boşa zaman harcamış olursunuz. Bunun yerine beklemek ve sitenizde herhangi bir değişim olup olmadığını kontrol etmek daha akılcıdır. Genellikle SEO konusunda şimdiye dek zaten doğru adımlar atmışsanız, bu tür algoritma değişimleri sitenizde herhangi bir değişim yaratmaz. (Yani negatif bir değişim yaratmaz dersek daha doğru olur. Hatta, pozitif bir yükselmeyle karşılaşmanız daha muhtemel, evet, hiçbir değişiklik yapmadığınız halde)
Google’ın temel misyonu, kullanıcılara en iyi sonucu vermektir. Güncellemelere gitmesinin nedeni de budur, webmasterları, kullanıcılara daha iyi hizmet sunmaya yönlendirir, hatta zorlar. Böylece kullanıcılar; daha iyi içeriğe ve daha iyi deneyimlere ulaşır. Bu tür güncellemelerin amacı SEO ile ilişkilendirmenin daha ötesindedir. Google, SEO’nun önemli olduğunu bilir, evet; ama öncelikli amacı black-hat dediğimiz kötü niyetli SEO webspam’lerini ortadan kaldırmaktır. 


3. Güncelleme Takibinde Güvenilir Kaynakları Tercih Edin
Panik yapmadınız, herhangi bir etki olup olmadığını gözlemlemeyi, beklemeyi seçtiniz ve artık yeni düzenlemeler yapmanız için atmanız gereken adımlar netleşti diye düşünelim. Bu sürecin en zor bölümü, nereden başlayacağınıza karar verme noktasıdır.
Google Webmaster Blog okuması yapmak başlangıç için en iyi seçenektir. Paylaşılan her içeriği, detayıyla okumaya çalışın ve neyi hedeflediklerini anlamalısınız. Sitenizin etkilendiğini düşünüyorsanız ve daha fazla kaynağa ihtiyacınız varsa Search Engine Land, Entrepreneur ve benzeri sektörün önde gelen bloglarını tarayabilirsiniz. Sizler için flash haber niteliğinde oluşturduğumuz bu bloğu da mutlaka düzenli olarak takip etmenizi öneririz.
Bitirirken:
Son bir ipucu verelim. Bir güncellemenin ardından sitenizde değişiklik yaparken, kendi güncellemelerinizi tek tek yapın ve bir süre test edin. Böylece yapmış olduğunuz değişiklikleri de tek tek ölçebilirsiniz ve nereye yol aldığınız konusunda elinizde daha kesin bir bilgi olur.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim