SEO Çalışmalarında Anahtar Kelime Önemli mi?

SEO Çalışmalarında Anahtar Kelime Önemli mi?

Anahtar kelime sıralamalarında tepede olmak, belki de SEO’nun en popüler konuları arasında. Tüm işletmeler ve markalar yeni müşteri kitlelerine ulaşabilmek ve seslerini daha çok kişiye ulaştırabilmek için Google sıralamalarında en önlerde yer almak istiyor. 
Ödemeli reklamların gelişmesi ve global aramaların çoğalmasıyla birlikte, hatta buna Google’ın müşteriler için faydalı olan içerikleri olumlu değerlendirmesini de eklersek anahtar kelimelerin sağladığı muazzam katkının eski popülerliğini koruyup korumadığını sorgulamak oldukça doğal ve gerekli de.
Bu yüzden, günümüz işletmelerinin SEO’ya yaptıkları yatırımlar ve harcadıkları zaman konusunda tekrar bir durup düşünmeleri gerekiyor. 


Anahtar kelimeler Müşterilere Ulaşmanın Tek Yolu Değil
Çok eski değil, tam aksine çok yakın zamanlarda Google’da birinci sıraya yükselmenin veya en azından mümkün olduğunca çok sayıda müşteriye ulaşmanın ilk yolu e-mail pazarlama araçları ve ödemeli reklamlardı. 
Bundan 10 yıl önce en popüler araç, sosyal medyaydı! O günlerden bugüne neler değişti diye soracak olursanız; birçok tüketici YouTube’un faydalarını yeniden keşfetmiş durumda, bir blogger olmak eskisi kadar popüler değil çünkü sayıları artmış durumda. CNN’den tutun da Mashable’a kadar neredeyse bütün medya kanalları; biricik, özgün ve “nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirici” makalelerin peşindeler.
Henüz 2015 yılında 260 milyon olan blog sayısı 2016 senesinde 320 milyona yükseldi. 
Günümüzde şirketine ait bir sosyal medya kanalı olmayan işetme sayısı neredeyse yok denecek kadar az. En azından lokal olarak adreslerini belirten sosyal medya mecralarına hemen hepsi de üye durumdalar.


Conversion’ın Önemi (Yani “Dönüşüm”) Trafiğin Önüne Geçmeye Başladı
İşletmelerin yeni müşterilere ulaşmasının neredeyse tek yolu dijital dünya olunca, binlerce link inşa etmek ve yüzlerce anahtar kelime kullanarak Google dünyasında daha görünür hale gelme çabaları oldukça anlaşılır bir durum.
Günümüzde, markaların dönüşümü artırmak için hedef kitlelerine ulaşabilecekleri çok sayıda seçenek var. İnternet dünyası işletmelere yüksek kalitede dönüşüm elde edebilecekleri fırsatlar sunuyor. İşte tüm bu hedefler, sonuç getirmeyen yüksek trafikten daha değerli hale geliyor. Çünkü nihayetinde, elde etmek istedikleri asıl başarı, daha çok satış yapmak!
Anahtar kelimelerin değerinin azalmasındaki bir neden; birçok kullanıcının bir anahtar kelimeyi takip ederek o siteyi ziyaret etmesi, ama ziyareti esnasında ilgili bir içerikle karşılaşamayınca siteyi hemen terk etmesi. Bu yüzden, landing page içerikleriniz, kullanılan anahtar kelimelerle mutlaka ilgili olmalı. Google’da en üst sıralarda yer almak, sitenizi ziyaret eden her kullanıcının sizden bir ürün alacağı anlamına gelmiyor. Çünkü kullanmış olduğunuz anahtar kelimelerin bir anlamının olup olmadığını belirleyen asıl kişi, müşteriler!


Peki Anahtar kelimelerden Vazgeçmeli Miyiz? Neden Hala Değerliler?
Yukarıda, analizimiz açısından anahtar kelimelere karşıymışım gibi görünse de, sorunun cevabı evet, halen değerliler! Çünkü organik sıralamalarda ön planda olmak hala olmazsa olmazlar arasında. Benim vurgulamak istediğim konu, Google’da birinci sıraya yerleştikten sonra yapılması gerekenleri de yapmanız. 
Bazı tip arama listelerinde görünürlüğün ve CTR’ın önemi azaltılmış olsa da, yeni müşterilere ulaşmanın birinci yolu organik ölçümlerde ilk sıralara yerleşmek. 
SEO ve dijital pazarlama araçlarıyla site trafiğinizi maksimuma çekebilirsiniz ve dönüşüm fırsatları elde edebilirsiniz. İşte önemli olan, o kadar emek harcadığınız bu fırsatı değerlendirebilmek! Bunun için de yapmanız gerekenler; kaliteli içerikler sunmak, birçok konu hakkında değil; daha niş, spesifik konularda içerikler yaratmak. Bu içerikler, hedef kitlenizin zaten peşinden koştuğu temaları, konseptleri, bilgileri içermeli. Böylece, trafiğiniz, ürünlerinizle veya sizinle ilgilenmeyen insanlar yerine; tam aksine tam da satın almaya hazır hedef kitlenizle oluşacaktır ve her markanın peşinden koştuğu dönüşüm de işte budur. 
Her işte olduğu gibi dijital pazarlamada başarının sırrı bütünlüktedir. Bütünsel çalışmadadır. Bir kampanyanın başarılı olmasını istiyorsanız; sosyal medya, ödemeli reklamlar, SEO ve diğer ilgili tüm kanallar birlikte yürümelidir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim