SEO Çalışmalarını Durdurursanız Ne Olur?

SEO Çalışmalarını Durdurursanız Ne Olur?

SEO çalışmalarınızı ihmal ederseniz neler olur? Bu soruya, bu yazımızda tüm ayrıntılarıyla değineceğiz! 

Aslında, bu konuya geçmeden önce, başınıza gelebilecek en büyük SEO hatasını hatırlatarak başlayalım: Eğer SEO çalışmalarınız baştan yanlışsa, toparlaması neredeyse imkansızdır! Bizde bir deyim vardır, gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek… SEO çalışmalarınızı, gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemek için daha en baştan ciddiye almanız gerekiyor. Eğer bunu yapmazsak, işte, başımıza gelebileceklerden bazıları… 

Düzenli Şekilde Kaliteli İçerikler Girmezsek Ne Olur?

Eğer içerik üretimine biraz ara vereyim, bir şey olmaz diye düşünüyorsanız ne yazık ki yanılıyorsunuz! 

Düzenli İçerik Paylaşımını İhmal Ederseniz:

1. Mevcut yeni terimleri (anahtar kelimelerle ilgili olarak) yakalamanız zayıflar. Bu da site trafiğinin azalması anlamına geliyor! 

2. Yeni içerikler üretmezseniz, sitenizde yeni sayfalar da açmıyorsunuz demektir. Böyle bir durumda, ürettiğiniz linkler de azalacaktır. Link kazanımlarınız düşecektir. Bunu istemezsiniz! 

3. Remarketing (Yeniden hedefleme) çalışmalarınız da hasar görür. Çünkü yeni içerikler, yeni potansiyel müşteriler demektir. Bu durum zamanla, e-posta pazarlaması çalışmalarınızı bile olumsuz etkileyecektir. Tüm süreç, satışlarda belirli düşüşlere bile neden olacaktır. 

4. Web dünyasında bazı siteler “HUB Site” olarak ifade edilir. Belirli bir sektörün, yayının vb. web sitelerini bir araya getiren sitelere HUB siteler diyoruz. Düzenli içerik üretimini durdurduğunuzda, bu tür HUB sitelerde bulunma ihtimaliniz de azalır. Hatta, listeden düşüş yaşayabilirsiniz. 

5. Sosyal medyadaki paylaşım oranlarınız da düşer. Böylece site trafiğiniz de yine düşüşe uğrar. 

6. Düzenli içerikler paylaştığınızda, sıkı takipçiler elde etmeye başlarsınız. Ama sık sık ara verdiğinizde bu başarı sona erebilir. Kullanıcılar içeriklerinizi beğeniyor belki de her gün blog sayfanızı ziyaret ediyor olabilirler. İçeriklerinizi devamlı tutmaya çalışın! 

Hepsinden daha önemlisi, Google da içerik akışınızdaki durgunluğu fark edecektir. 

SEO Tekniklerini İhmal Ederseniz Ne Olur?

Teknik SEO da ihmal edilmemeli ve bir sürekliliğe sahip olmalıdır. Web tasarımıyla yakından ilgili olanlar bilirler. Kimi zaman, web sitelerinde durup dururken teknik hatalar ortaya çıkar. Bu çok doğaldır. İşte bu teknik tökezlemeler dolaylı da olsa SEO başarınıza ciddi hasar verebilir. Açıkçası, konumuz Teknik SEO ise, neredeyse hiçbir web sitesinin bu anlamda hatasız çalışmadığını da belirtelim! Yani, düzenli bir onarım ve bakım şart! 

Bu tür teknik hatalar, bahçedeki ayrık otları, zararlı bitkiler gibidir. Yani, bir teknik hata ortaya çıktığında, bir kar topu gibi büyür ve peşinden onlarca ek hataya sebep olur. 

Örneğin; AMP, site hızı, mobil uyumluluk gibi teknik konular sürekli bir gözlem gerektirir. Teknik olarak! 

Pazarda rekabet gücünüz düşecektir! 

Sayfaları Güncellemezseniz Ne Olur?

Yapılan araştırmalar, düzenli bir şekilde gözden geçirilen (yani onarılan, güncellenen) sayfaların trafik oranlarının %10 ile %30 arasında arttığını gösteriyor. 

Bu başarının nedeni çok basit. Google, içeriğe (sayfaya) yeni metin girdiğinizi görüyor. Bunu olumlu bir sinyal olarak algılıyor ve sayfanızı sıralamalarda daha yukarıya taşıyor. 

Mevcut Sayfalarınızı Güncelleyebileceğiniz Geleneksel Bazı Öneriler Verelim:

1. Sayfaya, “Sıkça Sorulan Sorular” gibi bir alan eklemek. 

2. İçerikten içeriğe, diğer sayfalara link vermek. 

3. Sayfadaki bilgileri güncel tutmak (Günün gerçeklerine uygun bir şekilde) 

4. Tarihleri güncellemek. 

5. Metin içerikleri daha uzun hale getirmek (tabii ki kaliteli içeriklerle) 

6. Şema (Schema) eklemek. 

7. Sayfa şablonunu güncellemek. 

8. Ve birçok… 

Günümüzde birçok SEO makalesinde karşınıza şu terim mutlaka çıkacaktır: Kullanıcı Niyeti! Bu çok önemli bir başlık! Bu nedenle, sayfalarınızı güncellerken (hatta içerik üretirken de) girdiğiniz bilgilerin kullanıcı niyeti (amacı) açısından değer yarattığından emin olun! Kullanıcılar ne tür bilgilerin peşindeler? Sitenizi neden ziyaret etmişler? Bu tür içgörüler içeriklerinize ek başarı sağlar. 

Bu İşin Uzmanları, Sayfaları Güncellerken Şu Adımları Mutlaka İzlerler:

1. Google’da klasik aramalar yapmak. 

2. Sorguları belirli kategorilere ayırmak. 

3. En başarılı, top sayfaları analiz etmek. 

4. O sayfa için ek bir strateji oluşturmak. 

İşte tüm bu adımları izlediğinizde, artık sayfanızı güncelleyebilirsiniz demektir. 

Sitede Yeni Sayfalar Oluşturmayı Bırakırsam Ne Olur?

Belirli sektörler için yeni sayfalar oluşturmak, diğerlerine kıyasla daha zor olabilir. 

Örneğin; küçük bir işletme için günün trend kelimelerine, başlıklarına hâkim olmak daha kolaydır. Ama Amazon gibi bir e-ticaret sitesinde tüm güncel terimlere (anahtar kelimelere) hâkim olmak hiç de kolay değil! 

Bu yüzden, şirketiniz hangi boyutta olursa olsun, düzenli olarak yeni trendleri ve temaları takip etmeye çalışın. Bu terimleri belirli kategorilere (segmentasyona) ayırın. Şirketinizin öncelikli hedeflerine göre bu farklı segmentlere de ona göre öncelik verebilirsiniz. 

Her site için anahtar kelime büyümesinin bir ivmesi vardır. Sürekli olarak yeni sayfalar üretmezseniz bu ivmeyi kaybedersiniz. Bir web sitesi ne kadar büyüyorsa, bu site için bir landing-page oluşturmak bir o kadar iyidir! Landing-page oluşturarak da yeni sayfalar oluşturabilirsiniz. Bu tür sayfalar, SEO tekniklerini hayata geçirmek için de oldukça idealdir. Yani, işiniz iki kat kolaylaşır! Bu stratejiyle sitenizin kalite skorunun ve dönüşüm oranlarınızın arttığını göreceksiniz. 

Tüm bu yukarıdaki kalemleri ihmal etmek, rekabette zayıflamak anlamına gelir. 

Kötü Niyetli Linkleri İhmal Ederseniz Ne Olur?

SEO çalışmalarına ara vermek demek, backlink profilinizin hasara uğraması demektir. İşler zamanla kontrolden çıkar. Son zamanlarda, spam linkler, bir web sitesinin başına gelebilecek en kötü şeydir! Düzenli olarak backlinklik analizleri yapılmalı ve spam etkisi yaratan linkler Google reddetme aracından reddedilmelidir.

Çalıntı İçerikleri Denetlemezseniz Neler Olur?

Bunu bir deneme örneğiyle açıklayalım. En başarılı sayfalarınızdan birine gidin. Birkaç paragraflık içerik kopyalayın ve Google’da aratın. Gerçek anlamda lider bir web sitesiyseniz, içeriklerinizden bazılarının çoktan çalındığını, kopyalandığını göreceksiniz! 

Bu durumu sitenizdeki her sayfa için düşündüğünüzde, aslında karşınızda çözmeniz gereken ciddi bir problem var demektir. Başarılı sitelerin bazı anahtar sayfaları veya içerikleri neredeyse tamamen kopyalanır (çalınır). 

Böyle Bir Durumda Alabileceğiniz Önlemler Ve Yapmanız Gerekenler Şu Şekilde:

1. Sitenizdeki içerikleri hemen güncelleyin. 

2. İçeriği çalan siteyi uyarın! 

3. Bazen, içerik çalan sitenin hosting hizmeti veren firmasıyla iletişime geçebildiğiniz ve siteyi kapattırabildiğiniz durumlar da olabiliyor. 

İçerik çalınması durumunda, siteniz Google sıralamaları açısından ciddi yaralar alabilir. Bu yüzden bu konu da iş planınızda mutlaka yer almalıdır. 

SEO çalışmalarınıza nasıl başlarsanız, o şekilde yürür. İyi başlayın ve bu çalışmaları düzgün bir planlamaya oturtarak sürekli hale getirin. Aksi takdirde, rekabette ilk sıraya oturmanız gerçek anlamda mümkün değil.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim