Google Güncellemelerine Karşı Uygulanabilecek Teknikler

Google Güncellemelerine Karşı Uygulanabilecek Teknikler

Web sitenizi ne kadar iyi tanırsanız, Google algoritma güncellemelerine karşı bir o kadar hazır olursunuz! Bu yüzden, aslında, sahip olduğunuz web sitenizi iyi tanımanız, SEO açısından başlı başına bir tekniktir. 

Bizim de sizlerle hızlı bir şekilde paylaştığımız gibi Google her yıl birkaç tane büyük ve temel algoritma güncellemesi yapıyor. Bu tür güncellemeler ardından bazı web siteleri negatif anlamda bu durumdan etkileniyorlar. 

Hal böyleyken, doğal olarak birçok site yöneticisi, bu tür durumlara karşı bazı teknik uygulamaları hayata geçirmeye çalışıyor. Bu yazımızda sizlerle, bu tür ortak tepkileri paylaşacağız. Ayrıca, web sitenizi algoritma güncellemelerine karşı güçlendirebileceğiniz teknikleri de göstereceğiz. 

Google, Temel Olarak Web Sitenize Şu Şekilde Yaklaşır

“Nasıl bir markasın, kendini nasıl tarif ediyorsun, yaptığın iş nedir?”. Bu sorular, çok basit görünseler de çok temel sorulardır. Çünkü, marka kimliğinize hitap ederler. Marka kimliğinizi, Google’a, uzun dönemde ne kadar doğru bir şekilde sunarsanız, Google sizi o kadar iyi tanır! Böylece, büyük algoritma güncellemelerinde bile sitenize şu şekilde yaklaşabilir: “Evet, ben bu siteyi ve kimliğini yıllardır çok iyi tanıyorum.”. Bu tanışıklık, sitenizin büyük güncellemeler sonrasında sıralamalardan negatif bir şekilde etkilenmesinin de önüne geçebilir! İşte, marka kimliğiniz, siteyi iyi tanımak da bu yüzden önemlidir.

Sitenizi Konusuna Göre Dizayn Edin

Örneğin; bir sağlık sitesi olduğunuzu düşünelim. Bir sağlık sitesi olarak gerçek amacınız nedir? Görünürde, insanlara faydalı içerikler veya ürünler sunuyor olabilirsiniz. Ama bu hoş içeriklerin altında yatan başka nedenler var mı? Yoksa, olduğunuz gibi görünmek mi istemiyorsunuz? 

Belki de amacınız sadece ve sadece ticarettir? Bu ayrımı doğru bir şekilde yaparak, insanlara değer sunabilirseniz, emin olun Google da bu tavrınızdan memnun kalacaktır! 

Ayrıca, Google’ın; duyurusunu yapsın veya yapmasın her gün en az birkaç tane güncelleme yaptığını da unutmayın! Bazen, dikkatimiz sadece büyük algoritma güncellemelerinde oluyor. Oysa, her gün yapılan ufak güncellemelerin toplamı da oldukça etkilidir!

Markalaşamayan Sitelere Google’ın Bakışı

Google, marka kimliği güçlü olmayan sitelere pek de hoş yaklaşmaz! Çünkü, kullanıcılar için de durum budur! Kullanıcıları yanıltmaya çalışan, asıl amacını gizlemeye çalışan bir siteyseniz, hiçbir müşteriniz uzun dönemde sitenizi takip etmeyecektir. 

Marka kimliği dediğimiz şey, SEO teknikleri (ayrıca Google sıralamaları) açısından çok önemli bir sıralama faktörüne işaret ediyor. O da otorite! Güçlü bir marka kimliği demek, SEO açısından otoriterliği yüksek bir web sitesi demektir! 

Google marka kimliğinizi tanımaya çalışırken her detaya bakar; sitenizdeki reklamlar, içerikleriniz, tıklanma oranlarınız vb. 

Bu yüzden, size başarı getirecek en yalın ve sağlam strateji, olduğunuz gibi görünmektir! 

Google Bir Sitenin Kalitesini Nasıl Ölçer?

Yine, bir sağlık sitesi örneğinden devam etmeye çalışalım. Sitenizde, birkaç veya birçok doktorun profilini paylaştığınızı düşünelim. Google, bu profilleri de elinden geldiğince tüm web dünyasında sorgulamaya çalışır. Nasıl ki bizler bir yakınımız hastalandığında en iyi doktora ulaşabilmek için çevremizden tavsiyeler istiyorsak, Google da bu şekilde çalışıyor! 

Kısacası, web sitenizi tanıyın derken, biraz da ayrıntılara da dikkat edin demek istiyoruz. 

Google, bir sitenin kalitesini ölçerken temel olarak 3 şeyi dikkate alır:

1. Uzmanlık (Sunduğunuz ürün veya hizmetler konusunda ne kadar uzmansınız?)

2. Otoriterlik (Rakiplerinizle kıyaslandığında; içerisinde bulunduğunuz sektör veya endüstride saygınlığınız, bilinirliğiniz ne durumda? Sektör lideri misiniz?)

3. Güvenilirlik (Google, sitenizdeki verileri ve içerikleri maksimum oranda taradığında, sizi güvenilir buluyor mu? Daha da önemlisi, sizden ürün veya hizmet alan kişiler size güveniyorlar mı?)

Yukarıdaki bu 3 başlıkta ne kadar başarılıysanız, Google algoritma güncellemelerinden bir o kadar az (negatif anlamda az) etkilenirsiniz!

Sektörünüzde Niş Alanlara Odaklanın

Web sitenizde kaliteli içerikler üretiyorsanız, belirli bir alanda uzman olduğunuzu bu içerikler sayesinde kanıtlıyorsunuz demektir. Buna ek olarak Google’ın gözüne girmek gibi çabalara gerek kalmayacaktır! 

Önemli olan içeriğin hacmi değildir. Bir günde onlarca içerik paylaşmak yerine, gerçek anlamda değer katan içerikler yayınlayın. Sektörünüzde, rakipleriniz, büyük ihtimalle hep aynı konu ve başlıklarda içerik üretiyordur. Eğer, uzman olduğunuz kilit noktalara yönelirseniz, farklılaşırsınız! İçerikleriniz daha özgün olur. Bu da Google’da daha çok aranmak demektir. 

Yüksek Hacimli Anahtar Kelimeler Sizin İçin Takıntı Olmamalı

Bir içerik üretirken, tek amacınız, yüksek hacimli anahtar kelimeleri siteye yerleştirmekse, Google bunu er veya geç anlayacaktır! Öncelikli amacınız karşı tarafa, yani kullanıcılara ve potansiyel müşterilere değer ve katkı sağlamak olmalıdır! Böyle yaptığınızda, ihtiyacınız olan anahtar kelimeler zaten içeriğinizde kendisine yer bulacaktır! 

Tüm bu ayrıntılar, başarılı bir marka kimliği ve yüksek otoriterlik için gereklidir. 

Marka Kimliğindeki Bölünmeler Hakkında

Marka kimliğiniz, bazen bölünmeye uğrayabilir. Örneğin; sektörde sadece bir alanda değil, birkaç alanda uzmanlığınız olabilir. Böyle bir durumda, marka kimliğini Google’a doğru bir şekilde sunmak biraz daha gayret ve emek gerektirir. 

SEO uzmanlarının bu noktadaki tavsiyesi, sunduğunuz iki ürün veya uzmanlık birbirinden uzaksa, her iki ürün (marka vb.) için ayrı bir web sitesi tasarlamanızdır. 

Google, büyük algoritma güncellemelerinin ardından, klasik bir tavsiyede bulunur: “Site sahiplerinin aksiyon alabileceği spesifik bir şey yok. Kalitenizi koruyun ve yükseltin… “… gibi. 

Yukarıda bahsettiğimiz temellere odaklanırsanız, sitenizi iyi tanırsanız hem Google’ın tavsiyesine uymuş olursunuz hem de sitenizi trafik (sıralama vb.) düşüşlerinden korursunuz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim