SEO Rakip Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO Rakip Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO’da, rakip analizi, en önemli başlıklardan birisidir. Bir SEO stratejisi belirlenmeden önce, rakip analizi mutlaka yapılmalıdır! 

Analizin derinliği ve detayı, içerisinde bulunduğunuz sektöre ve rakiplerin genel durumuna göre değişir. Rakipler ne tür linklerde zenginler? Hangi anahtar kelimelerde başarılılar? İçerik ve site içi SEO konusunda ne durumdalar? Bu ve benzeri sorular detaylı olarak ele alınmalıdır. Hemen yazımızın başında bir ipucu paylaşalım; rakiplerinizin site içi teknik yapılandırmasını SEO analiz aracı ile kontrol edebilirsiniz. 

SEO stratejiniz için bu tür bir çalışma yaptığınızda, hem sektörde hangi konumda olduğunuzu net bir şekilde görürsünüz, hem de liderliğe oynamak için neler yapmanız gerektiği de net bir şekilde ortaya çıkar. 

Rakip analizi olmadan oluşturulan bir SEO stratejisinin başarı getirmesi gerçek anlamda zordur! SEO beklentileriniz karşılanmayacaktır. 

Bir rakip analizi yaptığınızda, aşağıdaki konularda bilgi sahibi olursunuz:

• Sektörünüze özel, başarısı ispatlanmış SEO stratejileri 

• Rekabet edeceğiniz anahtar kelimeler

• Rakipleriniz başarılı linkler için ne tür çalışmalar yapmışlar

• İçerik konusunda nasıl bir rekabet durumu var

• Rakipler, ne tür sayfa içi SEO uygulamaları yapmışlar 

• Rakiplerinizin stratejilerinde zayıf noktalar neler 

• Stratejinizi uzun dönem için nasıl planlamalısınız 

• Rakiplerin önüne geçmek için ne tür somut adımlar atılmalı

Etkili bir rakip analizi için şu 3 konu çok önemlidir! 

1. Teknik SEO

2. İçerik 

3. Linkler 

Şimdi de detaylara geçelim… 

Sektörünüzde Hangi SEO Stratejileri Başarı Getiriyor?

Her sektör için, başarı getiren uygulamalar farklı olabilir. Bu yüzden, bu konuyu netleştirmenizde fayda var. 

Sizi Google’da zirveye oturtabilecek SEO stratejisinin dahilinle; linkler, içerikler ve sağlam bir şekilde taranabilir (crawlable) bir web sitesi yer alacaktır. Stratejinizi hayata geçirdiğinizde, bu çalışmaları yaparken; güçlü ve zayıf noktalarla karşılaşacaksınız. Bu güçlü ve zayıf noktalar; rakipleriniz için de sizin için de geçerli olabilir. 

Bir kez, rakiplerinizin zayıf noktasını yakaladığınızda, öne geçmek için neler yapmanız gerektiği de net bir şekilde ortaya çıkacaktır. 

Bu çalışma ve uygulama sürecinde tek bir rakibe odaklanmayın! Örneğin, diyelim ki; sadece kırmızı cüzdanlar gibi tek bir kategoride bir rakiple karşı karşıyasınız. Stratejinizi sadece bu ve benzeri dar alanlara odaklamayın. Rekabet sahanızı ne kadar geniş tutarsanız (mümkün olduğunca) Google’da yükselme şansınız da bir o kadar artar. 

Çünkü, daha geniş bir yelpazeye hitap etmiş olursunuz. 

Rakiplerin web sitelerine trafik sağlayan anahtar kelimeleri iyi belirleyin. Eğer rakiplerden biri Google’da zirveyi yakalamışsa, bunu nasıl başarmış olabileceğini analiz etmelisiniz. 

SEO’da Rakip Analizi Yapmak Tahmin Yürütmek Değildir! 

Bu iş bir tahmin oyunu değildir. Ayaklarınız, somut rakamlar ve verilerle yere basmalı! SEO dünyası, kendi içerisinde, kanıtlanmış birçok faktör (strateji) içerir. Doğru bir analiz ortaya konduğunda; mevcut stratejinin başarı getirebilip getiremeyeceği öncesinden tahmin edilebilir! Ama, bu sonuç tahmin etmekten daha ötedir; çünkü gerçek verilere dayanmaktadır. 

“Content Gap” (İçerik) Analizi Nedir? 

2000’li yılların SEO dünyasında, bu tür stratejileri ve rakip analizini yapmak daha kolaydı. Daha az detay gerektiriyordu. Örneğin; anahtar kelimeleri test et, pazarın doygunluğunu incele, yüzeysel bir içerik analizi yap, hepsi bu kadar… Olay neredeyse bu kadar basitti. 

Şimdiyse durum çok daha detaylı; karmaşık ve de bilgi birikimi gerektiriyor! Özellikle de, içerik analizi konusunda. 

Peki içerik analizi nasıl yapılmalı? İçerik analizi yaparken, aşağıdaki bilgilere erişmiş olmanız gerekiyor. Bunlar:

• İçeriklerin güncelliği 

• İlgili konuyu yeterince detaylı ve kapsayıcı bir şekilde verip vermediği 

• Aynı konu hakkında üretilmiş içeriklerin durumu (konu çeşitliliği de diyebiliriz) 

• İçeriğin rahat tüketilebilir, okunabilir olup olmadığı

İçerikler konusunda analiz yaparken, yukarıdaki maddeleri hem kendiniz hem de rakipleriniz için ayrı ayrı ele alın. Böylece, yapmanız gerekenler tamamen netleşecektir! 

Anahtar Kelime Rakip Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Rakiplerinizin anahtar kelime durumunu analiz edin. Hangi anahtar kelimeler size trafik sağlayabilir? Bu süreçte, elinizde somut veri olmalı! 

İlgili anahtar kelimeler konusunda da; güçlü ve zayıf yönlerinizi ortaya çıkartın. Aslında, her başlık için bir SWOT analizi yapmakta fayda var. 

Bu süreçte, en çok işe yarayan taktik, müşterilerin Google’da ne aradığını bilmektir. Eğer bunu bilirseniz, başarıya çok yaklaştınız demektir! 

Rakiplerin Linkler Konusunda Başarısı Ne Durumda? 

Backlinkler, rakip analizinde kritik bir başlıktır. Rakiplerin backlink profillerini, başarılarını size veri olarak sunan birçok online yardımcı araç (platform) var. Bunları mutlaka kullanın. Fakat, bu tür araçların size büyük resmin tamamını veremediğini de söylememiz gerekiyor! Analiz çalışmalarınızı mümkün olduğunca çeşitlendirin. 

Rakiplerin link profillerini incelerken, aşağıdaki konulara odaklanın:

• Link sayıları 

• Backlink geçmişleri 

• “. gov.tr, .edu.tr, .org.tr” gibi özellikli durumlar 

• Ciddi anlamda fark yaratan bir içerikleri var mı? 

SEO Rakip Analizi ve Stratejisinde İş Akışının Hayati Değeri 

Yukarıdaki verilere ulaştığınızda, yukarıdaki sorulara cevap verdiğinizde, SEO süreci tamamlanmış olmuyor. Asıl yapılması gerekenler, yani işin uygulama kısmı bundan sonra başlıyor. 

Bu süreçte sahip olduğunuz veri ve gözlemler, size konu hakkında genel bir fikir vermiş olur o kadar. Bunun için ayrı bir başlık açtık, çünkü “Uygulama” yani SEO stratejisinin uygulama aşaması, başlı başına ayrı bir iştir! Stratejidir! Size asıl başarı, kâr, satış getirecek kısım burasıdır. 

Web sitenizde düzenlemeniz gereken alanlar, belirli bir sayfa için ayrı ve özel bir anahtar kelime analizi, görev dağılımı vb. tüm süreci belirli bir plana oturtmalısınız. 

SEO’da Rakip Analizi Hayatidir! 

Gördüğünüz gibi, rakip analizi yaparken, üzerinde durmanız gereken 3 önemli başlık var; teknik SEO, içerik ve linkler… 

Bu analiz süreçlerini atlattığınızda, elinizde somut bir yol haritası olacaktır. Böyle bir çalışma, SEO başarısının yanında, diğer iş süreçlerinizde de size yardımcı olur. Projenizin herhangi bir ayağında, bu analiz çalışmalarının sunduğu ek faydaları siz de fark edeceksiniz. 

Rakiplerinizle aranızdaki farkı, gerçek durumu görmeniz bile başlı başına bir artıdır! Bu strateji sürecini bir kez hayata geçirdiğinizde, sonrasında çok rahat edeceksiniz. Çünkü, bu işin nasıl yapılması gerektiği, nasıl bir iş akışına ve planlamaya oturtulması gerektiği vb. netleşecektir. 

Böylece, nereye gideceğinizi ve size neler kazandıracağını da öncesinden tahmin edebileceksiniz!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim