Sosyal Medya SEO Teknikleri

Sosyal Medya SEO Teknikleri

Konu SEO olduğunda, SEO bilginiz hangi düzeyde olursa olsun, bazen sosyal medyayı ve SEO ile ilişkisini gözden kaçırıyor olabilirsiniz. 

Örneğin, şu soruları bir değerlendirin;

• Sizce, sosyal medya aktiviteleriniz SEO stratejinizi destekliyor mu? 

• Sosyal medya paylaşımlarınızda, SEO ile ilişkili optimizasyonlar yapıyor musunuz? Örneğin anahtar kelimeleri seçerken buna dikkat ediyor musunuz? 

• Google arama sonuçlarında görünen Twitter paylaşım linkleriniz, SEO açısından ne ifade ediyor olabilir? 

Kabul etmek gerekir ki, geçmiş yıllarda SEO ve sosyal medya arasındaki ilişki birbirinden oldukça uzaktı! İkisi, neredeyse birbirinden tamamen farklı konulardı. Fakat, günümüzde işler değişti! 

Günümüzde birçok potansiyel müşteri, Google üzerinde, kafalarına takılan sorulara yanıt bulmak için arama yapıyorlar. Bununla birlikte, sosyal medya reklamlarınız veya web dünyasında farklı alanlarda görünen reklamlarınız müşteriyle ne yazık ki aktif bir iletişim kuramıyor... 

Konuya bir de şu açıdan bakın. Artık insanlar sosyal medya kanalları üzerinde de arama yapıyor olabilirler mi? Sizce, Instagram’da neden “hashtag” arama seçeneği var? Çünkü gerçekten de, artık sosyal medya kanalları da birer arama platformuna dönüştüler. 

Sadece hashtag’ler değil, trend topic olan konularla ilgili de oldukça yoğun bir arama trafiği var. Bu noktada, sosyal medya dünyasını SEO çalışmalarınız ve anahtar kelime araştırmalarınız için müthiş bir fırsata dönüştürebilirsiniz! 

Anahtar Kelime Araştırmasında Sosyal Medyayı Kullanın

Anahtar kelime araştırmalarınızı, analizlerinizi yaparken, sosyal medyayı da mutlaka stratejilerinize dahil edin. Elinizde, çok faydalı veriler de olacaktır. Böylece, gerçek anlamda getiri sağlayacak doğru içerikleri ve içerik konularını da belirleyebilirsiniz! 

Hatta, Facebook ve LinkedIn gruplarını, insanların hangi konular hakkında konuştuklarını tespit etmek için kullanabilirsiniz. 

Sosyal Medyayı SEO İçin Nasıl Kullanabiliriz? 

1. Facebook Hedefleme Seçeneklerini Değerlendirmek 

Her gün milyonlarca insan, Facebook’a bir şekilde veri sağlıyor. Bu bir içerik de olabilir. İlgilendiği ürünlerle ilgili bir eylem de olabilir. Kendi şirketiniz için hedef kitlenizi çok iyi tanıyor olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama yine de, Facebook’un bu anlamda size nasıl yol gösterebileceğine de bir göz atmaya ne dersiniz? 

Facebook reklam süreci, şirketlere, müşteriyi hedefleme konusunda aşağıdaki seçenekleri sunuyor:

• Bulunduğu Konum 

• Yaş 

• Cinsiyet 

• Bağlantıları (Arkadaşları vb.) 

• İlişki Durumu 

• Diller 

• Eğitim Düzeyi 

• İş / Meslek 

Facebook reklam sürecini deneyimleyerek, hedef kitlenizi çok daha detaylı bir şekilde tanıyabilirsiniz. Onları ne kadar yakından tanırsanız, SEO stratejinize katkısı da bir o kadar çok olur. 

2. Twitter Trending Topic’ler ve Anahtar Kelimeler 

Türkiye’de de birçok insan güncel olayları Twitter üzerinden takip ediyor. Başkalarının, günün popüler konusuyla ilgili neler söylediğini merak ediyorlar. Sadece bu Tweet’leri inceleyerek bile, hedef kitlenizin belirli bir konuda ne düşündüğünü kolaylıkla anlayabilirsiniz. Hatta onları, tam 12’den vurabileceğinizden bahsediyoruz! 

Kullanıcılar, belirli bir konuda Twitter üzerinde nasıl bir dil kullanıyorlarsa, emin olun Google’da da o şekilde arama yapıyorlar. Onların, kullandıkları bu doğal dili keşfettiğinizde, bunun etkili anahtar kelime hedefleme konusunda size önemli bir SEO desteği olacaktır. 

Bugünün dijital pazarlama ve SEO dünyasında, artık psikografik testler ve hedeflemeler de oldukça ön planda. Kısacası, hedef kitlenizin psikolojisini anlamanız ve çözmeniz, size içerik üretiminde veya anahtar kelime tercihlerinde büyük katkılar sağlayabilir. 

Dünyanın her yerinde, birçok SEO uzmanı bile, günceli takip etmek için Twitter’ı kullanıyor. Google’daki üst düzey yöneticilere sorularını bu kanallardan soruyorlar. 

Güncellik, her kullanıcı için, hangi sektör olursa olsun değerlidir. Tıpkı, habercilikteki “SON DAKİKA!” kavramı gibi! 

Bu yüzden, aslında sosyal medyadaki güncel olayları ve konuları, güncel içerikler üretmek için değerlendirmek çok akıllıca! 

3. Anahtar Kelime Analizi İçin Hashtag Araştırmaları Yapmak 

Instagram’ı hashtag taraması için küçük bir arama aracı olarak görebilirsiniz. Hatta, dilediğiniz hashtag’leri (sektörünüzle ilgili) takip edebilirsiniz bile! Yerel SEO için, yerel aramalar için bu hashtag’ler çok daha etkili olabilir. 

Bu tür aramalarda, kullanıcıların tepkilerini de ölçebiliyorsunuz. Böylece, ne tür içeriklere daha çok değer verdikleri çok daha net bir şekilde ortaya çıkabiliyor. İçerik üretirken, bu tür sosyal medya analizleri işinize çok yarayacak. 

Hashtag araştırması yaparken kendinize aşağıdaki türden sorular sorun:

• Sektörünüzle ilgili başka hangi hashtag’ler görüyorsunuz? 

• İçlerinde, daha önce anahtar kelime olarak değerlendirmediğiniz kelimeler var mı? 

• En çok beğeni alan Instagram gönderileri hangi konuda? Hangi başlıkları kullanmışlar? 

• Kullanıcıların kullandıkları dile dikkat edin. İçeriklerinizi benzer bir dilde ve tonda üretmeye ne dersiniz?

4. SEO İçin Sosyal Medya İçerik Analizi 

Pinterest, popülerliğini halen koruyan bir sosyal medya kanalı. Kendisini çok hızlı bir şekilde, kreatif açıdan yenileyememiş görünse de veri konusunda çok başarılı! Zaten, SEO için Pinterest’i değerlendirecek olmanızın mantığı da bu…

Pinterest üzerinde, kendi sektörünüzle (ürün ve servislerinizle) ilgili bir arama yaptığınızda, karşınıza en güncel ve en popüler başlıklar çıkacaktır. Hatta, infografik şeklinde sunulan bilgilendirici içerikleri de markanız için değerlendirebilirsiniz. 

Veri açısından güçlü bir sosyal medya kanalı olduğu için, Pinterest üzerinde, SEO için uygun gördüğünüz uzun kuyruklu anahtar kelimelerle de arama yapabilirsiniz. Çıkan sonuçlar, doğru içerik konularıyla ilgili size veriye dayanan fikirler ve konu başlıkları sunacaktır! 

Tıpkı Google’da olduğu gibi, Pinterest üzerinde de bir kelimeyi aramaya başladığınızda, size o kelimeyle ilgili farklı seçenekler de sunuluyor. Gözünüzden kaçırdığınız anahtar kelime kalıpları olabilir. Bu anlamda mutlaka bir analiz gerçekleştirmenizde fayda var. 

Bu teknikler dışında, LinkedIn üzerinde, popüler isimleri takip edebilir ve sektörünüzle ilgili güncel gelişmeleri bu şekilde gözlemleyebilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim