SEO Stratejilerinize Arama Sonuçlarını Dahil Edin

SEO Stratejilerinize Arama Sonuçlarını Dahil Edin

Arama sonuç sayfaları, sizin de fark ettiğiniz gibi yıllar içerisinde, oldukça dinamik bir biçimde, farklı farklı değişimlere uğradı. Kişiselleştirme arttı. Durum böyle olunca hem SEO uzmanları hem de içerik pazarlamacıları için çok daha rekabetçi şartlar doğdu. Ancak tüm bu zorlukları birer avantaja dönüştürmek mümkün. Nasıl mı? Tüm cevaplar bu yazımızda! 
Tabii bu arada arama yapan kullanıcıların alışkanlıklarında da değişimler yaşandığını belirtmek gerekiyor. Yakın bir zamanda BrightEdge tarafından yapılan bir araştırma, aramaların %57’sinin mobil cihazlar üzerinden yapıldığını işaret ediyor. Diğer yandan, Google da geçtiğimiz yıl Google’da yapılan tüm mobil aramaların %20’sini sesli aramaların oluşturduğunu duyurmuştu. 
Yine değinmemiz gereken diğer önemli bir nokta da Google geliştirmeleri. Google da daima kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatmak için her gün güncellemeler yapıyor. Tüketiciler, kullanıcılar, bugünün dünyasında herhangi bir arama motorunda bir şeyi aradıklarında, zengin içeriklerle karşılaşmak istiyorlar. Sadece tekst içerik değil, buna ek olarak; video, görsel, yerel harita sonuçları, öne çıkan bilgilendirme kutucukları gibi ek içerikler de görmek istiyorlar. 

Bu Değişimler SEO’yu Nasıl Etkiledi?

Aramalarla ilgili eski zamanlar konuşulduğunda hep o eski “10 mavi link” terimi ifade edilir. Gerçekten de o zamandan bugüne çok şey değişti! Bugünün arama sonuçları çok daha dinamik. Bu yüzden SEO ile ilişkisi de çok daha detaylı. Eskiden, aramalarda daha görünür olmak adına, anahtar kelimeleri de içeren makaleler, yazılar tercih ediliyordu. Bugün de tercih ediliyor; ama bu tür içeriklerin üretiminde; içeriğin görüntüleneceği cihazdan, arama sonuçlarının hangi kısmında, nasıl görüneceğine kadar çok daha detaylı bir çalışma yapılması gerekiyor. 
Bugünün arama sonuç sayfalarını düşündüğümüzde; görsel aramalarda yer bulabilmek için kalitesi yüksek ürün fotoğrafları kullanmanız gerekiyor. Veya, video aramalarında öne çıkmak istiyorsanız, ürününüzle ilgili bir video yayınlamanız gerekiyor. Yerel aramalarda başarılı sonuçlar elde etmek için ona odaklı bir SEO çalışması yürütmeniz gerekiyor. Ya da, yazılarımızda sık sık bahsettiğimiz gibi “Featured Snippets” alanında yer bulmanız için bile ayrı bir SEO çalışması yapmanız şart. Gördüğünüz gibi, arama sonuç sayfaları çeşitliliğe büründükçe, bu çeşitliliğe cevap verebilmek için uygulamanız gereken SEO kuralları da benzer şekilde çeşitleniyor! 

SEO Uzmanları Nelere Odaklanmalı?

Eğer milyonlarca lira pazarlama bütçesi olan büyük bir şirket değilseniz, elinizdeki kısıtlı bütçe nedeniyle SEO ve içerik pazarlaması konusunda nerelere odaklanmanız gerektiğini çok iyi tespit etmelisiniz. 
Odaklanılacak alanı belirlemenin en pratik yollarından birisi, başarılı olduğunuz noktaları tespit etmek. Örneğin; belirlediğiniz anahtar kelimeler ışığında hazırladığınız içerikleri analiz edin. Hangilerinin, arama sonuçlarında daha başarılı olduğunu tespit etmelisiniz. 
Benzer şekilde; görsel içeriklerinizi veya “Featured Snippets” alanında başarı gösteren içeriklerinizi, hatta video içeriklerinizi tek tek analiz etmeli ve kendinizi, başarılı bulduğunuz bu alanlara odaklamalısınız. 

Bitirirken:

Arama motoru optimizasyonu, her yıl, günden güne çok daha karmaşık bir disipline dönüşüyor. Bu yüzden hem pazarlama uzmanları hem de SEO uzmanları, sadece arama sonuç sayfalarındaki pozisyonlarına odaklanmanın ötesine geçmeliler. Hangi içerik türleri, hangi arama sonuçlarında, hangi cihazlarda daha başarılı ve neden? Bu sorunun cevabı mutlaka verilebilir olmalı. Hangi anahtar kelimelerle öne çıkmak istiyorsunuz? Bu ve benzeri analizler artık günümüz SEO standartlarının olmazsa olmazları arasına girmiş durumda. Her zaman olduğu gibi, bu gelişmeleri birer engel olarak değil, birer fırsat olarak görmek gerekiyor. Türkçe tabiriyle, hızlı balık olmak gerekiyor!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim