Sesli Aramaların Yükselişini Ciddiye Almalı Mıyız?

Sesli Aramaların Yükselişini Ciddiye Almalı Mıyız?

Sesli aramaları SEO açısından ne kadar ciddiye almalıyız? Son araştırmalar, bu sorunun cevabında hedef kitlenin önemine dikkat çekiyor! Kendinize, sesli aramalara önem vermeli miyim gibi bir soru sormadan önce, hedef kitlenizi iyi araştırmanız gerekiyor.

Sesli Aramaları Hangi Kitle Kullanıyor? 

Araştırmadan çıkan en şaşırtıcı sonuç ise şu: Yaşlılar, sesli aramaları gençlere kıyasla daha çok tercih ediyorlar! Tam tersi olmasını beklerdiniz değil mi? Bunun nedeni, gençlerde güvenlik kaygısının daha yaygın olması. Yani, bu tür konularda daha bilinçli davranıyorlar. 

2018 yılında, belki de SEO dünyasının en popüler konusu sesli aramalardı. Biz de bu işin SEO teknikleriyle ilgili sizlerle birçok makale paylaşmıştık. 

2020 yılında, Google gibi arama motorlarında yapılan sorguların %50’sinin sesli aramalardan geleceği öngörülüyor. Bu yüzden, birçok işletmeci “Sesli Arama Optimizasyonu” terimini daha sık duyar hale geldi. 

Kullanıcı davranışlarına ait istatistiklere bakıldığında, sesli aramaların, beklendiğinden daha küçük bir değişim yarattığı ortada. Ama, buna rağmen, tüm SEO uzmanları, sesli aramalara odaklanmanın vaktinin geldiği yönünde hemfikirler. Bu arada, 2020 yılına da çok az kaldı! 

Google’dan John Mueller, Konuyla İlgili Şöyle Bir Yorum Getiriyor:

“İnsanların, sesli aramaları tercih ettiklerini açıkça görebiliyorum. Sesli arama etkileşimlerinde bir artış olduğu doğru. Fakat, dürüst olmak gerekirse, sesli aramalara ait elimizdeki bu ölçümlerle ne yapacağımız henüz net değil… Çünkü, sesli aramaları ayrı bir kategori gibi düşünsek de, acaba öyle mi? Eğer bir web sitesi; hem Google hem de siteyi ziyaret eden kullanıcılar açısından kolay erişilebilir bir web sitesiyse, sesli aramalarda da doğal olarak başarı gösterecektir.”

Kısacası, John Mueller, web siteniz şu an SEO açısından başarılıysa, sesli aramalarda da benzer bir başarı göstereceği görüşünde… 

Amerika’da 620 Kişinin Katıldığı Bir Araştırmanın Sonuçları Şu Şekilde:

• Günde 3 kereden fazla sesli arama yapanların oranı %18

• Sesli aramaları hiç tercih etmiyorum diyenler %5

• Ara sıra sesli aramaları kullanıyorum diyenler %14

• Ayda birkaç kez diyenler %11

• Haftada birkaç kez diyenler %25

• Günde bir veya en fazla 3 kez diyenler %27

Katılımcılar arasında; Çin, Avrupa, Hindistan, Kanada gibi farklı ülkelerden kişiler de var. Ayrıca, bu insanlar farklı yaş gruplarından seçilmişler. 

Yukarıdaki oranlara büyük resim açısından bakarsak, yani oranları toplarsak, karşımıza önemli bir rakam çıkıyor. İnsanların %70’i, haftada en az 1 kez sesli arama yapıyor! 

SEO’da rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız, sesli aramalara odaklanmanızda fayda var!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim