Site İçi Linkleme ve Site Navigasyonu Nasıl Olmalı?

Site İçi Linkleme ve Site Navigasyonu Nasıl Olmalı?

Web site navigasyonunuz ve site içi linklemeleriniz (sitede gezinme) başarılıysa, bu hem kullanıcılarınız hem de SEO performansınız açısından size önemli katkılar sunacaktır! 

İyi bir navigasyon, sitede gezinmeyi kolaylaştırır. Bu durum, Google gibi arama motorları için de geçerlidir. Siteniz, çok daha başarılı bir şekilde taranır (crawl), bu da artı puan demek! 

Peki, başarılı bir navigasyon derken nelerden bahsediliyor? Bu işin altın kuralları, olmazsa olmazları neler? Bu yazımız, tam da bununla ilgili…

Dilerseniz ilk olarak anlaşılır ve basit bir tanımla başlayalım…

Web Site Navigasyonu Nedir?

Navigasyon (pratik olarak, link mimarisi de diyebiliriz), sitenizdeki linklerin birbiri arasındaki bağlantı tasarımıdır. Site navigasyonu tasarlanırken, ilk amaç, kullanıcının sitede rahatça gezinebilmesidir. Yani, aradığını kolayca bulmalı! 

Arama motorları da, indeks ve tarama için sitenizin iyi bir navigasyona sahip olmasını talep ederler. Linkler, bu işte başrolü oynarlar. Google, sitenizi ziyaret ettiğinde; içeriklerinizi ve sayfanın kontekstini linkler aracılığıyla anlar. Bu noktada, bu linkler arasındaki ilişki de (mimari, navigasyon) önemlidir! 

Şu altın kural daima aklınızda olsun: İlk öncelik kullanıcılardır! Kullanıcılar önce gelir! 

Web Site Navigasyonu Ve İçerik Hiyerarşisi Nasıl Olmalı?

Bir kitap aldığınızı düşünün. Kitapta, aradığınız başlığa ulaşmak için “İçindekiler” kısmına bakarsınız, öyle değil mi? 

Benzer şekilde, bir kitapçıya girdiğinizde, kitapların belirli kategoriler altında sunulduğunu görürsünüz; Edebiyat, Sanat, Bilim, Popüler, Yeni…vb. 

Bunların hepsi, navigasyonla ilgilidir aslında! 

Bu tür kategorilerin amacı, kitap almaya gelen kişinin, aradığını hızlı ve kolay bir şekilde bulmasıdır. 

Bu mimariyi, web siteniz için de düşünmelisiniz. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıları ve arama motorlarını, sanki kitap almaya gelen birer müşteri gibi hayal etmelisiniz. Site mimarinizi buna göre kurgulamalısınız. Böylece, aradıkları içeriğe hemen ulaşabilirler. 

Bazı siteler, mecburen, yani işin gereği olarak çok fazla içerik barındırır. Bu tür durumlarda, kategori ayrımı yapmanız şarttır. Hatta kategorilerin altına, yine, belirleyici sınıflandırmalar da yapmanız gerekebilir. Böylece, tepeden tabana doğru bir hiyerarşi kurmuş olursunuz. 

İyi bir içerik hiyerarşisi, başarılı bir navigasyon anlamına gelir. Bu durum, SEO performansınız için de aynen geçerlidir.

Yanlış İçerik Hiyerarşisinin Yol Açtığı Sorunlar 

İçeriklerinizi belirli bir hiyerarşiye sokarken veya kategorilere ayırırken, göreceksiniz ki, bazılarının konusu birbirlerine çok yakın olacak. Google, bir sayfayı, link içeriğini incelerken; her bir linke veya sayfaya özel ve ayrı olarak bakar. Yani, her biri ayrı bir önem ve değere sahip! 

Bazı sayfalar (içerikleri gereği) diğerlerinden daha popüler olabilir. Bu, çok normal. Size, daha çok başarı getirebilir. Daha çok tıklama alabilir. Tüm bunlar, organik aramalarda başarı anlamına geliyor… 

Tüm bunları anlatmamızın sebebi, kategori ve hiyerarşiye ayırma süreçlerinde dengeli davranmanız gerektiği! Evet, belirli konuları diğerlerinden ayırmak anlamlı ve doğru olan da bu. Ama bu noktada da dengeyi kaçırmamanız gerekiyor.

Yani, sitenizdeki içerikler birbirlerinden çok uzak olmamalı! Sanki hepsi (sayfalarınız) ayrı birer web sitesiymiş gibi durmamalı. Konular, linkler, hiyerarşiler arasında, anlam ve tema açısından bir yakınlık da olmalı! 

İçerik hiyerarşisi düzenlenirken yapılan en büyük hatalardan birisi bu! Bu yanlışa düşmeyin. 

SEO uzmanları, bu tür problemlere düşmemek için “yatay hiyerarşi” kullanır. Herhangi bir organizasyon şeması düşünün. Organizasyon şemalarında sadece dikey bir hiyerarşi yoktur. Tepeden tabana inildikçe, bazı başlıklar yatayda verilirler. Çünkü, önem değerleri aynıdır! 

Siz de, link mimarinizi tasarlarken, kategorileri birbirlerinden çok fazla uzaklaştırmamak için yatay hiyerarşi tekniğini kullanabilirsiniz. 

Kısacası; yatay kategoriler arasında sayfa içi linkler oluşturabilirsiniz!

Büyük Sitelerde Navigasyon Nasıl Olmalıdır?

Yukarıda da değindiğimiz gibi, bazı siteler çok fazla içerik barındırır. Bazen, binlerce sayfayla karşılaşabilmek mümkün! Böyle bir site için navigasyon hazırlığı biraz daha zorludur. 

Normalde, herhangi bir web sitesinin içerik mimarisi için ana sayfada menüler hazırlanır. Bu menüden tüm sayfalara erişirsiniz. Ayrıca, bir XML site haritası, tüm sayfaların kolayca indekslenmesini sağlar. 

Büyük bir siteniz varsa, iç linklere çok daha fazla özen göstermelisiniz. Yoksa, web sitenin konu bütünlüğü, anlam bütünlüğü bozulur. Bu noktada sizler için 3 çözüm önerimiz var:

1. Farklı departmanlara yetki devri verin 

Grup şirketler, çok uluslu şirketler, organizasyon içerisinde çok farklı departmanlara sahiptirler. Örneğin, pazarlama departmanı, bunlardan sadece birisi! 

Böyle büyük takımlarda, her departman, genellikle, sadece kendisiyle ilgili sayfalardan sorumludur. Departmanların konu ve sorumlulukları farkı olsa da, SEO açısından aynı stratejide ilerlediklerinden emin olmalısınız! Hepsi, benzer tekniklerden ve stratejilerden ilerlemelidir. 

Yoksa, bütünlük yine bozulur! 

2. Yardımcı araçlar kullanın, ya da bunları kendiniz üretin

Otomasyon, bu tür karmaşık durumları, her zaman için sadeleştirir. Eğer, bu tür bir otomasyon aracınız yoksa, şirketinize özel bir yazılım üretebilirsiniz. 

Web dünyasında, link analizi yapan, birçok yardımcı araç var. Herhangi birini belirleyip, tüm departmanların aynı araçtan faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Ek olarak, site mimarinizi size gösteren, benzer yardımcı araçlar yine var! 

3. Aşamalı yaklaşım

Bazı şirketlerde, web içeriği çok fazla olabilir. Ama, şirketteki çalışan sayısı az olabilir! Bu tür bir senaryonun çözümü, yine, otomasyon araçları kullanmaktır.

Böyle bir olanak yoksa, “aşamalı yaklaşım” tekniğini hayata geçirebilirsiniz. Aşamalı yaklaşımın anlamı çok basit aslında! Belirli bir iş için, iş bölümü yapmanız gerekiyor. Yani, sorumlulukları zamana bölün ve adım adım ilerleyin. Zaman açısından, hızlı ilerleyemeyebilirsiniz; fakat, göreceksiniz ki, SEO açısından başarınız her gün (her aşamada) daha fazla artacaktır! 

Web Site Navigasyonunda 7 Altın Kural! 

• Kullanıcılar önce gelir: Sitenizdeki; link, içerik, menü mimarisi; ilk olarak kullanıcıları memnun etmelidir. SEO performansı bile, ikinci plandadır! Kullanıcı deneyimini asla ihmal etmeyin. Google da ihmal etmez! 

• İçerikler, kategoriler arasında çapraz linkler: Google’da üst sıralarda yer almak istiyorsanız, içerikler arasındaki tutarlılık önemlidir. Başarılı bir site mimarisi, sizi aynı şekilde SEO başarısına da götürecektir. Hataya düşmemeniz gereken yer, kategorileri birbirlerinden fazla uzaklaştırmak. Bu konuya, yukarıda değinmiştik. 

• Blog sayfalarından ürünlere, ürünlerden blog sayfalarına: Blog içeriklerinizde, kullanıcıların işine yarayan, faydalı ve yüksek kalitede bilgilendirici içerikler olsun. Blog içeriği, ürünle ilgiliyse, ürün sayfasına giden linkler ekleyin! 

• Parametreleri takip etmek: Başarılı sayfaları ve neden başarılı olduklarını düzenli olarak analiz edin. 

• JavaScript linkleri: İçerik veya link üretiminde, JavaScript kullanmaktan kaçının! 

• Öncelikli linkleri, sayfaları, konuları belirleyin: İdeal olarak, ana konu önceliklidir. Sitenin ana menüsü sonra gelir. Ardından, yan menüler (veya açılan menüler). Footer ise sondadır. Yine de, kullanıcı deneyimi açısından testler yapmakta fayda var! 

• Dev siteler: Yukarıda saydığımız maddeleri, binlerce sayfası olan bir web sitesi için hayata geçirmek o kadar da kolay değil. Bu yüzden, bir iş planı oluşturun. Her bir sorumluluk için ayrı ayrı ekipler olmalı.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim