E-Ticaret Sitelerinde Blog İçeriğinin Önemi

E-Ticaret Sitelerinde Blog İçeriğinin Önemi

E-ticaret sitelerinde, bilgilendirici blog içerikleri, SEO açısından ne kadar önemli? Bu yazımızda; test edilmiş, verilere dayalı başlıklarla bu konuyu analiz edeceğiz. Şimdiden söyleyelim; mevcut veriler, blog içeriklerine sahip sayfaların Google sıralamalarında çok daha başarılı olduklarını açıkça ortaya koyuyor. Peki ama nasıl?

Blog içerikleri, e-ticaret siteleri için önemi gözden kaçırılan bir konu. Evet, içeriğin önemi artık birçok marka tarafından kabul edilmiş durumda. Ama, bilgilendirici blog makaleleri farklı bir detay! Değerinin fark edilmesi biraz daha zaman alacak gibi görünüyor. Bunun tek bir nedeni var; o da, blog içeriğinin başarısını rakamlarla kanıtlamanın zor olması! 

Bir e-ticaret siteniz varsa; blog içeriklerinin en az bir link kadar değerli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hatta, herkesin peşinden koştuğu backlink’ler için, harika bir araç! Doğru içeriklerle, tamamen organik bir şekilde birçok backlink kazanabilmeniz mümkün. Yapmanız gereken şey, doğru bir stratejide ilerlemektir. 

Bahsettiğimiz veriler, yukarıda da belirttiğimiz gibi yaşanmış deneyimlere dayanıyor. Test altında tutulan bu e-ticaret sitelerinde “blog içeriğinin” satışları artırdığı ortaya konmuş durumda! 

E-Ticaret Siteleri İçin Blog İçerikleri Ve SEO Stratejisi 

2011 yılında yayına alınan bir e-ticaret sitesi, inceleme altına alınmış. Aşağıda bahsedeceğimiz stratejiler ise henüz 2017 yılında hayata geçirilmiş. 

Teknik SEO:

• 80 kategori sayfasından ve 60.000 ürün sayfasından oluşan bir siteden bahsediyoruz. SEO stratejisinde ilk olarak tüm bu sayfaların başarılı olarak indekslenmesi ve taranması (crawling) hedef alınmış. 

• Site hızı da, stratejinin ön planda olan ikinci maddesi! Sayfa hızı sadece arama motorları için değil, kullanıcı deneyimi açısından da dikkate alınmış. 

İçerik:

• Blog sayfaları yeniden organize edilmiş ve yeni içerikler eklenmiş. 

• Blog içeriklerine sahip sayfalarda, kategori sayfalarına yönlendirme yapılan bir iç link stratejisi uygulanmış. 

Son 2 buçuk yıl içerisinde, site sahibini oldukça memnun eden büyük bir başarı elde edilmiş! 

Yukarıda, site görünürlüğündeki artış açıkça ortada! En sağda gördüğünüz düşüş, 2018 yılında Google tarafından aktive edilen temel bir algoritma güncellemesi nedeniyle olmuş (Medic Update). Fakat, ardından, 2019 mart ayıyla birlikte, SEO stratejisi başarısını göstermeye devam etmiş! 

Bu strateji, satışlara nasıl yansımış dersiniz? 2016 yılı ile kıyaslandığında, sadece 2019 yılı ile birlikte, yıllık satış neredeyse tam 3 kat artmış! 

Bu başarının ardında, blog içeriğinin payı büyük. Ama, önemli de bir detay var! O da, bahsettiğimiz içerik çalışmalarının bu e-ticaret sitesine önemli sayıda organik backlink kazandırmış olması. 

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi; “blog içeriğinin” SEO başarısını direkt olarak ölçmek çok zor. Bu yüzden, dolaylı yollardan getirdiği başarıyı dikkate almak daha doğru bir ölçüm olur! 

Blog İçeriklerini E-Ticaret Sitenizden Kaldırırsanız Ne Olur? 

Size gerçek bir örnek olarak sunduğumuz yukarıdaki e-ticaret sitesi, gösterdiği bu başarının ardından büyük bir organizasyona dahil oluyor. Bu büyük organizasyonda ise büyük bir rakibe sahipmiş! 

Giderleri azaltmak için, e-ticaret sitesinin tüm yönetimini bu büyük organizasyona devretme kararı almışlar. Bu büyük organizasyon, e-ticaret sitesinin sadece marka ismini, logosunu ve domain adresini devam ettirmiş. Geri kalan noktada, tüm siteyi kendi yapısına uygun şekilde değiştirmiş (entegre etmiş). 

Yıllardır emek verilen blog içeriklerindense vazgeçmiş! Sonuç bu kez ne olmuş dersiniz? 

Kabaca, 25 bilgilendirici blog içerik sayfası kaldırılmış ve URL’ler online mağazanın ana sayfasına yönlendirilmiş. 

İlk birkaç haftada, Google gayet bağışlayıcı davranmış diyebiliriz. Sıralamalarda, ana sayfaya yönlendirilmiş URL’ler büyük bir performans düşüşü göstermemişler. Bunun temel nedeni, Google’ın tarama (crawling) için daha geniş bir zamana ihtiyaç duyması aslında…

Sadece 10 gün içerisinde, bahsettiğimiz bilgilendirici içerik sayfalarının (yönlendirilen) görünürlüğü tamamen ortadan kalkmış! (Sıralama başarısı da aynı şekilde yok olmuş.) 

Yukarıdaki grafik sadece “günlük” görünümü ifade ediyor olsa da, gözden kaçırılamayacak kadar dikkat çekici. Aşağıda ise, daha genel bir grafik var. 

3 hafta içerisinde, sitenin (markanın) görünürlüğü 3’te bir oranında düşüş kaydetmiş ve bu çok önemli bir oran. 

Blog içerikleri, e-ticaret sitenizin raporlarında, görünürlük açısından veya başka şekillerde size direkt veri olarak sunulamayabilir. Ama, bu formülü tersten okuduğunuzda, bilgilendirici blog içeriğinin aslında ne kadar temel bir görev teşkil ettiği açıkça ortada!

E-Ticaret Sitenizde Blog İçerikleri Tekrar Hayata Geçirirseniz Ne Olur?

Bu durum çalışmasında, yukarıdaki düşüş fark edilince, blog içeriklerini siteye tekrar konulması kararlaştırılmış. 

Sadece 3 hafta içerisinde, görünürlükteki başarı eski haline gelmiş. 

Bu Durum Çalışmasından Çıkarmamız Gereken Dersler Neler?

Bu durum çalışması bize açıkça gösteriyor ki, bilgilendirici blog içerikleri bir e-ticaret sitesi için neredeyse hayati önem taşıyor. Hem ana sayfanın hem de kategori sayfalarının görünürlüğü ciddi oranda artıyor. Ayrıca, dolaylı faydası satışlara ciddi oranda yansıyor. 

Yazımızın başında maddelerle gösterdiğimiz stratejilere odaklandığınızda, uzun dönemde başarı gösterebileceğiniz açık. SEO tekniklerinin başarısını görmek, nasıl ki uzun bir sabır dönemi gerektiriyorsa, aynısı içerikler için de geçerli.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim