Site İndexleri ve Kopya Sayfalar

Site İndexleri ve Kopya Sayfalar

Oturum ID’leri (Kimlikleri)

Bazı web siteleri (özellikle e-ticaret platformları) her yeni ziyaretçiyi izleme parametreleri ile etiketler. Zaman zaman bu parametreler URL’nin sonunda bulunur ve indekslenir, sonucunda şöyle bir şey meydana gelir:

www.örnek.com
www.örnek.com/?session=12345678

Bu örnek problemi adaletli bir hale getirmez çünkü gerçekte her bir oturum id’si için oluşturulan kopya ile sayfa sonlanır ve sayfa kombinasyonları indekslenir. URL’ deki oturum kimlikleri indeksiniz için kolayca binlerce kopya sayfa ekler. En iyi seçenek, eğer mümkünse sitenizde veya platformunuzda, URL’den bütün oturum kimliklerini kaldırmaktır ve bunları çerezlere yerleştirmektir. Bu URL’leri oluşturmanın birkaç iyi sebebi vardır ve botların onları izlemesinin bir sebebi yoktur. Eğer bu mümkün değilse, site çapında canonical etiket iyi bir deneme olacaktır. Gerçekten tıkanıp kaldıysanız, Google Webmaster Aracı ve Bing Webmaster Aracı ile parametrelerinizi engelleyebilirsiniz.

Ortak Kimlikleri

Bu problem site ortaklarına izleme değişkenlerini sağladığı zaman gerçekleşir. Bu değişkenler tipik olarak hedef sayfa URL’sinin sonuna eklenir, şu şekilde:

www.örnek.com
www.örnek.com/?affiliate=ortaksayfa

Zararı biraz daha azdır, ancak büyük çaplı kopyalara sebep olur. Çözümü oturum kimliklerine benzerdir, tercihen ortak kimliğini çerezlere yükleyebilir ve 301-yönlendirmesini, sayfanın canonical versiyonu için uygulayabilirsiniz. Aksi takdirde, hem canonical etiket kullanmanız hem de ortakların URL parametrelerini engellemeniz gerekir.

Kopya Yollar
Bir sayfanın kopya yollara sahip olması gayet iyidir ancak kopya yollar kopya URL’ler oluşturduğu zaman bir sorununuz var demektir. Diyelim ki ürün sayfanıza üç farklı yolla ile erişilebiliyor:

www.örnek.com/elektronikler/ipad2
www.örnek.com/apple/ipad2
www.örnek.com/etiket/favoriler/ipad2

Burada iPad2 ürün sayfasına iki kategori ile ve kullanıcının oluşturduğu etiket ile ulaşılabiliyor. Kullanıcının oluşturduğu etiket daha problematiktir çünkü teorik olarak sayfanın limitsiz sayıda versiyonu oluşturulabilir.

Tercihen, bu yol temelli URL’ler oluşturmamalı. Ancak bir sayfanın gezinti yolu belirlendiyse bu tek bir URL olmalı ve SEO amaçlarına uymalıdır. URL’lerdeki gezinti yolarının ziyaretçi için pozitif bir işaret olduğu konusunda tartışmalar var ancak ben burada dezavantajları avantajlardan daha fazla görüyorum.
Eğer indekslenmiş değişkenleriniz varsa, 301-yönlendirmesi veya canonical etiket en iyi seçenekleriniz olacaktır. Birçok durumda canonical etiketin uygulanması daha kolaydır, çünkü kolayca yönlendirilecek birçok değişken olabilir. Uzun dönemli düşünürsek, site mimarinizi tekrar değerlendirmeye ihtiyacınız olacaktır.

 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim