Responsive Web Siteleri SEO İçin Başarılı Mı?

Responsive Web Siteleri SEO İçin Başarılı Mı?

Bu yazımızda, 2017’ye ait veriler üzerinden, responsive sitelerin ne kadar başarılı olduklarını, diğer tasarımlarla kıyaslandıklarında, herhangi bir fark yaratıp yaratmadıklarını ele alıyoruz. 
Bugün siz de kendiniz için bir web sitesi yaptırmak isteseniz ya da herhangi bir müşterinize tavsiye verirken; eminiz ki sitenin responsive özellik taşıması gerektiğini önereceksinizdir. Ancak, yazımızı okuduğunuzda göreceksiniz ki, gerçek bir SEO başarısı için bir responsive web site tek başına yeterli değil. Bunun ötesinde yapmanız gereken ek çalışmalar var!
Şu an endüstride en çok konuşulan konulardan birisi de, hangi tasarımın SEO açısından en iyi sonucu verdiği. Responsive web tasarımı mı, adaptive tasarım mı yoksa arama sonuçlarında daha iyi başarılar elde etmek için ayrı URL’ler mi tercih edilmeli?
Responsive web tasarımı, daha önce Google tarafından dile getirilmiş olduğundan dolayı, birçok SEO uzmanı en iyi seçeneğin responsive tasarım olduğunu söylüyor. Ancak, bu ne kadar doğru?
Google, daha önce, responsive web sitelerine ayrıcalık tanınan herhangi bir durum olmadığını söylemişti. Fakat, kendi önerilerinin responsive sitelerden yana olduğunu da eklemiş olduklarını unutmayalım. Bu önerinin sebebi, bu tür tasarımların kullanımının “kolay” olmasıydı. 
Peki, bu çelişkili görünen karmaşık yorumları nasıl değerlendirmek gerekiyor? Dilerseniz bir düşünce deneyi yapalım:

Eğer responsive siteler Google arama sonuçlarında öne çıkarılıyor olsaydı, şu tür sonuçlarla karşılaşırdık diye düşünelim:

1. Google aramalarında, organik olarak en yüksek trafiği çeken web siteleri, responsive tasarıma sahip siteler olurlardı. 
2. 2017 yılını dikkate aldığımızda, web sitelerinin çoğunun responsive tasarıma sahip olduğunu biliyoruz. O halde, responsive olmayan sitelerin trafiğini incelediğimizde ve bir karşılaştırma yaptığımızda yine benzer bir sonuçla karşılaşmamız gerekirdi. 
3. Ayrı URL’lere sahip veya adaptive tasarım web siteleriyle karşılaştırdığımızda da, responsive sitelerin yine site trafiği açısından daha başarılı oldukları sonucuyla karşılaşırdık. 
Dilerseniz, bu düşünce deneyini varsayımlardan çıkartarak, rakamlara bakalım! Bryson Meunier, tam da konumuzla ilgili testler yapmış. Tamamen verilerle ilerleyerek, mobilde en yüksek organik trafiğe sahip “Top 100” web sitesini analiz etmiş. 
Bazı uygunsuz siteleri listeden çıkardıktan sonra, geriye kalan 94 sitenin hangilerinin farklı URL’lere yönlendirme yaptığını incelemiş. Geriye kalanları da responsive veya adaptive tasarımlar olarak ayırmış. Sizce sonuçlar ne göstermiş olabilir? 
Yukarıda varsaydığımız hipotez desteklenmiş midir; yoksa elde edilen veriler hipotezimizi çürütmüş olabilir mi? Cevabı hemen verelim. Evet! Ortaya konan veriler, hipotezimizi çürütüyor! 
Yukarıda saydığımız her 3 madde de bekleneni karşılamadı. Ancak şu önemli sonucu hemen belirtelim. Bahsettiğimiz “Top 100” sitelerin hepsi de mobil dostu tasarıma sahip. Oranları ise şu şekilde: %54.17 responsive tasarım, %28.13 adaptive tasarım ve %17.71 ayrı URL’lere sahip siteler. 
Peki, responsive sitelerin yaratmış olduğu hiçbir ek avantaj olmamış mı? Yaratmış olduğu bir fark var, ancak yüzde olarak oldukça düşük seviyelerde. 
Örneğin; “Top 100” siteler arasında Wikipedia da var ve O’nun tercihi, ayrı URL’ler yönünde olmuş. 2’inci sıradaki Facebook, 3’üncü sıradaki YouTube ve 4’üncü sıradaki “imdb.com” da aynı yapıyı tercih etmiş. Amazon ve Google gibi siteler ise adaptive tasarıma sahipler. İlk 10’da yer alan sitelerden sadece bir tanesi responsive tasarıma sahip, o da domain adresi Facebook’a ait olan fb.com! 

Sonuç:

Eğer bir web sitesiyle ilgili tercihiniz responsive tasarımsa, bu gayet iyi bir seçim. Ancak, organik aramalardaki başarı için bu seçim tek başına yeterli değil! Eğer, adaptive bir site ya da “Ayrı URL” yollarından birini tercih etmek için yeterli nedenleriniz varsa, Google bu konuda da rehber bilgiler sunuyor. 
Google, her ne kadar söylemlerinde responsive sitelerden bahsetmiş olsa da; rakamlar, “Ayrı URL” ve adaptive sitelerin daha başarılı sonuçlar verdiğini kanıtlıyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim