Video Sitemap nasıl hazırlanır?

Video Sitemap nasıl hazırlanır?

XML veya HTML sitemap hazırlamak istediğinizde bu konuda birçok program, uygulama, plug-in bulabilmek mümkün. Fakat video sitemap(site haritası) için bu uygulamaya daha ancak özel durumlarda ihtiyaç duyulduğu için bunu kendi  başımıza halletmemiz gerekiyor.

Sitenizde çok video varsa ve hepsi de metadata ile işaretliyse, botların gelip dolanabilmesi sitede dolanırken her yere ulaşabilmesi için bir video site haritası oluşturmanız gerekiyor. Daha önce bir sitenin bize olduğu kadar, arama motorlarının crawler bot denen siteleri kayda alan botlarına uygun olacak şekilde de olması gerektiğini vurgulamıştık. Şimdi sitenizin potansiyelini tam olarak ortaya koyabilmesi için videolar için site haritası nasıl hazırlanır ona bakalım.

Burda anlatılanlar, video ağırlıklı siteler için geçerli, eğer çok sık video eklemiyorsanız sitenize, video site haritanızı XML site haritası üzerinden de oluşturabilirsiniz.

Şimdi başlangıçta bir boş XML dosyası hazırlıyoruz. Herhangi bir isimde olabilir, fark etmez, ama öneri olarak sitemap_video.xml’ı uygun buluyorum.

https://www.siteismi.com/sitemap_video.xml

Daha önce de dediğim gibi, bunu nasıl isimlendirdiğiniz ve nereye koyduğunuzun bir önemi yok, sadece Webmaster Tools ile site haritasını gönderirken nerede olduğunu hatırlayın, yeter.

ardından kullanmamız gereken kod şu:

Temel kod:

Kodun tüm bileşenlerinin ne anlama geldiğini de paylaşmamız gerekiyor bu konumda. Bu bileşenler ile kodun kullanımı daha açık hale gelecektir:

Kodun açılımı

< loc > bu etiket videonun yer aldığı siteyi ifade ediyor. Video nereden geldiyse, nereden alındıysa refere olduğu siteyi bu ifade tanımlıyor. Videoya tıkladığımızda hani videonun olduğu siteye gideriz, işte o sitelerin bilgileri bu kodla beraber paylaşılıyor.

< video:video > video hakkındaki tüm bilgilendirmelerinin sonunu belirliyor.

< video:thumbnail_loc > thumbnail halindeki görselin işaretleyici komutudur. Görseller en az 160x90 olmalıdır ve görsellerde en çok 1920x1080 çözünürlük desteklenmektedir.

< video:title > isminden de anlaşılacağı üzere görselin başlığı. En fazla Maksimum 100 karaktere kadar izin verilmiş.

< video:description > videonun açıklaması. 2048 karakter maksimum limitidir.

< video:content_loc >   En azından < video:player_loc > ya da < video:content_loc >.
bir tanesini belirtmeniz gerekiyor.

Bu da videonun yapısına işaret eden bir URL. Dosyalar .mpg, .mpeg, .mp4, .m4v, .mov, .wmv, .asf, .avi, .ra, .ram, .rm, .flv olmalı. Google botları ancak bunları ‘crawlıyor’

< video:player_loc > < video:player_loc >  ya da  < video:content_loc > . bunlardan en az bir tanesini belirtmeniz gerekiyor.

Videoyu çalıştıran programı işaretleyen bir URL bu da. Bu aslında şu < embed > etiketi içindeki kaynak elementlerinin içinde verilerden oluşuyor. Dolayısıyla < loc > etiketi içindeki içerikle aynı olmaması gerekiyor.

Opsiyonel bir özlelik olan ‘autoplay’ kullanıcı tarafından şekillendirilebilen bir satır. Şöyle ki, < embed src="https://www.example.com/videoplayer.swf?video=123" autoplay="ap=1" / >.

< video:duration > Videonun uzunluğu. 8 saate kadar uzunlukta olabilir.

< video:expiration_date > Videonun hizmet sınır tarihi. Bir süre sonra kaldırılmayacak videolar için bunu kullanmayın. 2012-07-16T19:20:30+08:00 şeklinde verileri girebilirsiniz.

< video:rating > Beğenilme istatistikleri, 1den 5kadar kullanıcıların oy kullanıp belirlediği istatistikler için.

< video:view_count > videonun kaç defa izlendiği.

< video:publication_date > Videonun ilk sürülüş tarihi. tam olarak tarih (YYYY-AA-GG) ayrıca saat, dakika ve saniye olarak
(YYYY-AA-GGTSS:DD:SaSa+TZD)
örneğin, 2007-07-16T19:20:30+08:00.

< video:family_friendly > SafeSearch kapalı kullanıcılar için bu ‘No’ olarak ayarlanmalı.

Video ile ilgili bir etikletdirme. Video ve onun içeriğiyle ilgili, o içeriği anlatan ve imleyen çok kısa ifade cümlecikleridir bunlar. Bir videoda birçok etiket kullanılabilir, fakat  bu etiketler sadece bir kategoriye bağlı olabilir.

< video:category > Video’nun kategorisi. Örneğin, araba temizliği. Bu alandaki veri 256 kelimeyi geçmemelidir. Kategoriler bir video hakkında olabilecek tüm bir derlemesi toplaması gibi düşünülebilir.

< video:restriction > Yayınlanmasını istemediğiniz ülkelerin bir sıralamasını yaptığınız bir etiket bu. ISO 3166 formatı gereğince olan ülke değerlerini giriyorsunuz. Bu etiket konulmadığında video tüm ülkeler için izlenebilir olarak algılanmaktadır.

< video:gallery_loc > Videonun geldiği yerde bir galeri varsa ordaki galeriyi imleyen bir etiket.

< video:requires_subscription > videonun izlenebilmesi için bir üyelik gerekip gerekmediğini belirlediğiniz bir etiket. Evet veya hayır değerlerinden birini seçiyorsunuz.

< video:uploader > yükleyenin ismi.

< video:platform > Web, mobile, tv. Videonun hangi platformlarda yayınlanabilir olduğunu dair bir etiket.

< video:live > videonun canlı bir yayın olup olmadığını işaretliyor. 

Şimdi bunların bazılarını kullanarak kodumuzu genişletelim.

Genişletilmiş Kod

Tüm bu üstteki verileri değerlendirdik daha önceki temel kodla birleştirerek: ihtiyacınıza göre dilediğinizi kullanabilirsiniz.
Sitemap’i Arama motoruna iletelim

Tüm hazırlıkları bitirdiniz mi? O halde artık Site haritanızı Google Webmaster Tools kullanarak iletebilirsiniz. Site Configuration -> Sitemaps kısmından Sitemap’inizi gönderebilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim