301, 302 ve Canonical Arasındaki Farklar

301, 302 ve Canonical Arasındaki Farklar

Tarih tekerrür eder deyimini duymuşsunuzdur. 301, 302 ve “rel=canonical” tartışması da benzer şekilde her 3 ayda bir kendisini tekrar ediyor diyebiliriz. Aslında, odaklanmanız gereken yer, bot’ların ve insan deneyimlerinin birbirinden farlı olduğudur. Seçimlerinizi ve çözümlerinizi bu detayı dikkate alarak yapmalısınız. Çünkü, Google da buna göre davranış gösteriyor. Ne demek istediğimizi birazdan anlayacaksınız. 

SEO uzmanları, yukarıda değindiğimiz tartışmanın her 3 ayda bir tekrar ettiğinde hemfikirler. Hatta bu, neredeyse tüm SEO tarihine bile yayılabilir. Soru şu:

“301, 302 veya canonical aslında aynı şeyi ifade etmiyor mu?”

Sorunun net cevabını hemen verelim. Hayır! Aynı şeyi ifade etmiyorlar! Geçtiğimiz ay, Google’dan John Mueller yeniden yönlendirmeyle ilgili (redirection) bazı açıklamalarda bulundu ve bu tartışma yeniden alevlendi. Karşı taraflar, 302 yönlendirmelerin PageRank’ten geçmediğini iddia etti. Cevap ise şöyle…

John Mueller:

“Hayır! Bu bir mitten ibaret. 302 yönlendirmenin PageRank’ten geçmediği iddiası yanlış bir bilgi.” Haliyle, SEO uzmanları da, 301 ve 302 arasında bir fark olmadığı kanaatine vardılar. 

John konuya, bu kadar teknik bir konu olmasına rağmen oldukça net bir cevap getirdi. Fakat, aslında bu soruya biraz daha ayrıntılı bir cevap vermek gerekiyor. Çünkü, doğru cevabın daha iyi anlaşılması için sadece teknik SEO bilgisi yeterli değil. Konuya, kullanıcı niyeti açısından da bakmak gerekiyor.

301 ve 302 Ne Anlama Geliyor?

Dilerseniz ilk önce, 301 ve 302 için klasik tanımlarla başlayalım. 301 yönlendirmesi, en basit tanımıyla, kalıcı bir yönlendirmedir. Diyelim ki, web sitenizi yeni bir domain adresine taşıdınız. Bu tür eylemlerde, yönlendirmeleriniz doğal olarak kalıcı olacaktır. Bunu da Google’a doğru şekilde anlatmalısınız.

Bu noktada 302’nin farkını ayırt etmek gerekiyor ki PageRank korunabilsin. 302 yönlendirmesini birkaç günlük bir satış kampanyası gibi düşünebilirsiniz. Örneğin, önemli bir kampanya yaptınız ve kullanıcılar ana sayfaya geldiklerinde, sadece birkaç gün için kampanya sayfasına gitsin istiyorsunuz. 

Bu senaryoda, ana sayfanın, Google açısından PageRank değerinin kendini koruması için 302 (geçici yönlendirme) yönlendirmesi kullanmalısınız. Ama dediğimiz gibi, sadece birkaç gün için!

İşte, 301 ve 302 arasındaki fark budur! Birisi kalıcı bir URL yönlendirmesidir. Diğeri ise, geçici bir yönlendirmedir. Sizce de arada önemli bir fark yok mu? 

Birisi Google’a şöyle der: “Yeni ana sayfamız burası, yeni sitemiz burası!”

Diğeri ise: “Bu, geçici bir yönlendirme! Ana sayfamız birkaç gün içerisinde geri dönecek.”, der! 

Bu Farklar Neden Önemli?

Eğer bir URL’yi 301 ile yönlendirdikten sonra, bunu da tekrar 302 ile yönlendirirseniz; ardından bir de “rel=canonical” kullanarak ilk URL’ye yönlendirme yaparsanız, Google’ın böyle bir senaryoda karmaşa yaşaması çok doğal! 

Bu tür adımlar yanlıştır ve Google’ın tepki vermesine yol açar! Böyle bir senaryoda Google botları ne yapacaklarını bilemezler. Yukarıda bahsettiğimiz kullanıcı niyeti farkı da tam da bu noktada devreye giriyor. 

Bu örnekteki gibi bir durumda, evet; kullanıcıları istediğiniz şekilde yönlendirmiş olabilirsiniz. Ama aynısı, Google botları için ne yazık ki geçerli değil. Google tabii ki ne yapmak istediğinizi anlamaya çalışacaktır; ama sizi yanlış anlaması çok muhtemeldir! 

301, 302 Ve “Rel=Canonical” Hangi Anlamda Farklılık Gösteriyor?

1. Uzun Dönemli Bir 302 Yönlendirmesi 301 Olarak Yanlış Anlaşılabilir

Uzun dönemli bir 302 yönlendirmesi büyük bir ihtimalle Google tarafından 301 olarak tanınacaktır. Örneğin, 6 aylık bir süre, 302 için çok fazladır. Google, bu yönlendirmenizi artık kalıcı bir yönlendirme olarak algılayacak ve ona göre davranacaktır.

HTTPS Yönlendirmesinde 301 Kullanın!

Kısacası, mantık hatasına yer vermemeniz yeterli. Bu yönlendirmelerin ifadeleri çok net. Birisi kalıcı bir yönlendirme, diğeri ise geçici… Benzer 302 hatalarının sıkça yapıldığı bir yer de http’den http’e geçişlerde yapılıyor. Güvenlik geçişleri kalıcı geçişlerdir, böyle bir geçişte 301 yerine 302 kullanmanın hiçbir anlamı yoktur. 

Google bu tür hataları tespit edebiliyor ve PageRank geçişlerini sağlıyor olsa da, riske girmek anlamsızdır. Elinizdeki PageRank değerini kaybedip kaybetmediğinizi test etmenin en sağlıklı yolu, sıralamaları kontrol etmektir. Google’ın hangi sayfanıza daha çok değer ve otorite sağladığını, sıralamalarda net bir şekilde görebilirsiniz. 

Yani siz, 301 yerine, örneğin 6 aylık bir 302 yönlendirmesi tercih etseniz bile, bir süre sonra sıralamaları kontrol ettiğinizde, Google’ın bunu 301 olarak algıladığını fark edeceksinizdir. İşin en önemli noktası, bunun bir garantisinin olmamasıdır! 

Yönlendirmeleri, mantık kurallarına aykırı bir şekilde yaparsanız, emek verip elde ettiğiniz PageRank puanlarınızı kaybedebilirsiniz. Bu konuya bu yüzden daha ayrıntılı bir cevap vermek istedik. 

2. “Rel=Canonical” Bot’lar İçindir, Kullanıcılar İçin Değil!

“rel=canonical” biraz daha farklı. Bu yüzden, ona da kısaca değinelim. Bu etiket, Google’a şöyle der: “PageRank değerlerimi koru; ama kullanıcıları buraya yönlendir.” Yani, Google ile farklı bir şekilde, kullanıcılar ile farklı bir şekilde iletişime geçmeniz gereken durumlarda bu yönlendirmeyi tercih etmelisiniz. 

Gördüğünüz gibi “rel=canonical” ve 301 tamamen farklı yönlendirmeler. 301’de, hem botlardan hem de kullanıcılardan aynı şeyi istiyorumdur. 302’den de farklıdır çünkü 302 yönlendirmelerde, botlardan PageRank değerlerimi korumasını istiyorumdur; fakat kullanıcıları diğer sayfaya yönlendirmişimdir. 

302 ve “rel=canonical” ters yönlüymüş gibi düşünebilirsiniz. Birinde, kullanıcılar A’dan B’ye giderler. “rel=canonical” kullandığında, kullanıcılar bu kez A’da kalırlar! 

Artık asıl karmaşayı çözdük! Demek ki bu yönlendirmelerin arasındaki fark, aslında SEO ile ilgili değil! Bu soru, daha çok kullanıcı deneyimini yönetmekle ilgili bir sorudur! 

Cevabı Da Toparlarsak Şu Sonuca Varıyoruz!

Kullanıcılar, 301’de A’dan B’ye gidiyorlar. 

Kullanıcılar “rel=canonical” yönlendirmesinde A’da kalıyorlar. Ancak botlar B’yi indeksliyor.

Ama her iki durumda da Google botlarıyla doğru bir iletişim kurmuş oluyorsunuz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim