Anahtar Kelime Seçimi ve Kullanım Teknikleri

Anahtar Kelime Seçimi ve Kullanım Teknikleri

Bu yazımızı, anahtar kelimelerle ilgili temel SEO tekniklerini içeren bir başucu kitabının özeti olarak düşünebilirsiniz. Vereceğimiz bu temel teknikler; hem anlaşılması kolay, hem kapsamlı, hem de gayet rafine! Üstelik, hepsi güncel (Nisan 2018) bilgilerden oluşuyor.

Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır?

Web içeriklerinizin Google’da ön sıralara yerleşmesini istiyorsanız, bu teknikleri uygulayın. İlk adım, anahtar kelimeleri belirlemek. Sitenizde, büyük olasılıkla birçok farklı sayfada, birbirinden farklı içerikler bulunuyordur. Her bir içeriğin hedeflediği anahtar kelimeler hangileri, tespit etmenizde fayda var. Detaylı metin analizi için Kelime Sayacı aracımızı kullanabilirsiniz.

Bu Noktada, Google Sıralamalarında Öne Çıkmak Adına Şu 3 Noktaya Dikkat Edin:

1. Anahtar kelimelerinizin ne kadar rekabetçi olduğunu analiz edin. Rakip sayısı ne kadar? Hangi anahtar kelimelerde rekabet daha fazla?

2. Anahtar kelimelerinizle ilgili, site içi optimizasyon çalışmaları yaptınız mı?

3. “Otoriterlik” gibi site dışı faktörleri dikkate aldınız mı? 

En doğru anahtar kelimeleri tespit etmek, hatta içeriklerinizde hangilerini kullanmanız gerektiğini belirlemek için, müşterilerinizin kullandığı dili önemseyin ve aynı dilde konuşmaya çalışın.

Müşterilerinizi Dinleyin ve Onlara Cevap Verin

Potansiyel ziyaretçileriniz, müşterileriniz, Google’a sitenizle ilgili mutlaka birçok soru soruyor. Bu sorulara yanıt veren anahtar kelimeler kullanın. Sizin, ilk başta çok değerli olduğunu düşündüğünüz bazı anahtar kelimeler, Google’da hiç aranmıyor olabilir. Bu tür bir yanılgıya düşmemek için, aranma oranlarına bir göz atmanız gerekiyor. 

Size en çok fayda sağlayacak anahtar kelimelerden bazıları, birinci sıradaki web siteleri tarafından da kullanılıyordur. Bu anahtar kelimeler, kullanıcıları belirli bir temaya, konuya yoğunlaştırdığı için, bu konuları kapsayan zengin içerikler üretin ve yayınlayın. Bildiğiniz gibi, Google yıllardır yapay zekâ araçları kullanıyor. Bu yüzden, kullanıcıların hangi amaçla arama yaptıklarını çok iyi biliyor.

Uzun Anahtar Kelime Grupları Üzeride Durun

“Long Tail” denilen, uzun kuyruklu anahtar kelimelerde rekabet her zaman için daha azdır. Rekabetin yoğun olduğu anahtar kelimeler için, uzun kuyruklu kelimeler üretin. Bu aşamada, hedef kitlenizi ne kadar iyi tanırsanız, ne kadar yaratıcı düşünürseniz, başarınız bir o kadar artacaktır. 

SEO açısından performansı en güçlü olan içerikleri analiz etmekte fayda var. Bu içeriklerdeki anahtar kelimeleri doğru analiz ettiğinizde, benzer stratejilerle başarı sahanızı genişletebilirsiniz. 

“E-mail” olarak mı yazmalıydım veya “email” olarak mı yazılmalı, gibi imla detaylarına takılmanıza gerek yok. Kelime seçimlerinizde pazarlamaya dair jargona mutlaka sadık kalın.

Anahtar Kelime Bulma ve Analiz Araçları 

Doğru bir anahtar kelime hedeflemesi için Google Adwords Keyword Planner aracını kullanabilirsiniz. Müşterileriniz, web sitenize hangi anahtar kelimeler aracılığıyla geliyorlar, bunu tespit etmek için Google Search Console’u aktif olarak kullanın. 

Anahtar kelimeleriniz, web sitenizde hangi oranlarda yer alıyor, rakip web sitelerinde bu oran ne? Bu sorunun cevabını sizlere verebilecek bir yardımcı araç da var: TagCrowd.

Dünyanın herhangi bir yerinde (sizin hitap ettiğiniz lokasyon da dahil olmak üzere) hangi anahtar kelimeler hangi sıklıkta aranıyor? Bunu tespit edebileceğiniz araç tabii ki Google Trends! 

Kullanıcılarınızın web içeriklerinizi nasıl okudukları, genel olarak gayet açık ve nettir. Peki, web sitenizi Google nasıl okuyor olabilir? Bunu görmek için de faydalanabileceğiniz simülatör araçlar var. Mutlaka değerlendirin. 

Anahtar Kelimelerimi Hangi Alanlarda Nasıl Kullanmalıyım? 

Web sitenizdeki tüm sayfalarda, mikro sitelerde, blog içeriklerinizde ilgili anahtar kelimeleri kullanıyor olduğunuzdan emin olun. Ek olarak:

• Sosyal medya profil sayfalarınızda, bu kanallarda yaptığınız güncellemelerde ve forumlarda

• Videolarda “sözlü olarak”

• Durum çalışması, kurumsal kimlik metinleri vb. tanıtıcı alanlarda

• Katıldığınız konferanslarda, verdiğiniz röportajlarda

Öncelikli anahtar kelimeleri kullanmayı ihmal etmeyin. 

Bitirirken:

Siz de fark etmiş olmalısınız ki, arama dünyasında alışkanlıklar inanılmaz bir hızda değişiyor. Özellikle de, sesli aramaların rekabete dahil olmasıyla birlikte bizi bambaşka yenilikler bekliyor. Bu temel anahtar kelime SEO tekniklerini uyguladığınızda, rakiplerinizden onlarca adım ileride olacağınızdan emin olun. Çünkü ne yazık ki, SEO’nun ne olduğunu bilen işletme sayısı, dünya genelinde sandığınızdan çok daha az. Bu teknikleri uygulayarak, bunu bir fırsata çevirebilirsiniz.



Yorumlar

Merhaba hocam öncelikle yazılarınızı çok beğendiğimi belirtmek isterim. Sizlere 2 soru sormak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim. 1-) hocam öncelikle bir finans ekonomi güncel piyasalar ile ilgili bir blog portal gibi site açmayı planladım böyle sitelerin anahtar kelimesi ne tür şekilde olabilir örnek verebilirmisiniz en çok kullanılan kelimeler banka, kredi, mevduat olacak ama bir türlü anahtar kelime bulamıyorum burada gidip banka ve krediyi anahtar kelime yapmak biraz saçma olur sanırım sizden bu konuda görüş önerinizi bekkiyorum 2) Hocam ikinci sorum ise; Öncelikle örnek olarak xxxx.com diyerek bir finans haber, blog tarzı bir sitemizin olduğunu varsayalım, bu sitenin anahtar kelimesi banka ve kredi olsun. Şimdi siteye örnek veriyorum “Merkez Bankası Çalışma Alanları” diye bir yazı atıyoruz bu yazının da kendi anahtar kelimesi olacağından bu yazınında anahtar kelimesine merkez bankası diyelim. Şimdi merak ettiğim nokta burası biz yazımızda sitenin ana anahtar kelimesi

Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim