Yandex Arama Motoru Optimizasyonu Yöntemleri

Yandex Arama Motoru Optimizasyonu Yöntemleri

Yandex Arama Motoru Uyumlu Siteler

Arama motorları uyumlu siteler sadece Google için uyumlu anlamına gelmemektedir. Her arama motorunun kendine göre sıralamaları belirlerken göz önünde bulunduğu faktörler bulunmaktadır. Son 1 yıl içerisinde Türkiye’ye geniş kapsamlı bir reklam bütçesi ayıran Yandex’i biraz daha yakından tanımanız adına sahip olduğumuz tecrübeleri de sizler ile paylaşıyoruz.

Yandex Rusya kökenli bir firma olduğu gibi ülkesinde de Google’a adeta geçit vermemektedir. Tasarım açısından da alışılagelmiş dışında bir tasarımı bulunan Yandex’i ülkemizdeki internet kullanıcıları da benimsemeye başladı.

Çok gelişmiş bir sıralama anektodu bulunmayan Yandex daha çok farklı etkenleri göz önünde bulunduruyor.

Yandex İçin Site Yaşının Önemi

Kobay olarak seçtiğimiz bir kelime üzerinde yaptığımız araştırmada domain yaşının yüksek olması aslında Yandex sıralamalarında üste çıkmanız için yeterli bir sebep olduğunu fark ettik. Bunun için eski domainlerin öneminin birçok arama motoru tarafından göz önünde bulundurulduğunu fark ettik. Bunu sizlere de göstermek için gerçek bir kelime üzerinde örneklendirmek istedik.

Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi 1. olan site 5 yıllık bir domaine sahipken 2. Olan sitenin sadece 1 yıllık bir geçmişe sahip olması tesadüf değildir.

Backlink Kalitesinden Önce Çeşitlilik

Google backlink kalitesine daha çok önem versede Yandex için aynı şey söylenmemektedir. Yandex daha çok backlinkin çeşitliliğini ön planda tuttuğu için de arama motorları için yapay yöntemler ile oluşturulan backlink tavsiyeleri kötü amaçlı kişileri üst sıralara kolaylıkla taşımaktadır.

Site Kalitesini Göz Ardı Eden Arama Motoru

Arama motorlarının mantığı ziyaretçilerin ulaşmak istediği bilgilere en verimli siteler aracılığı ile ulaştırmaktır. Fakat Yandex bu alanda da farkını site kalitesini göz ardı ederek göstermektedir. Örneğin Google tarafından cezalandırılarak sonuçlardan kaldırılan siteleri birçok kelime üzerinde Yandex’in ilk sayfasında görmeniz mümkündür. Bu da demek oluyor ki Yandex için title description düzenlemeleri dahi sitenizin üst sıralara çıkması için etkili bir neden olabilir.

Yandex Servislerini Kullanın Avantajlardan Yararlanın

Bazı kelimeler üzerinde yaptığımız araştırmalarda sitelerin en son içerik girdiği tarih 4 ay önce olsa dahi hala ilk sıralarda karşılaşmanız mümkün olabilmektedir. Ayrıca webmaster tools bölümünde bulunan sitenize özel tavsiyeler teorik anlamda doğruluk taşısalar da kelimeler üzerinde bulunan sıralamalarda görmek pekte mümkün değildir. Siz yine de webmaster araçlarından site lokasyonu olarak Türkiye’yi seçerek bir adım önde başlayabilirsiniz. Com.tr ve Gen.tr uzantılarını otomatik olarak ülkemiz ile ilişkilendirse de diğer ulusal domain uzantılarını ilişkilendirme yeteneği şu an için bulunmamaktadır.

Yandex Seo İçin Neler Yapılmalı

Sitenizde bulunan ziyaretçilerin sitede kalma süresini arttıracak çalışmalar yapın.
Türkiye lokasyonlu ve sorunsuz bir hosting hizmeti alın.
Webmaster tools kaydını gerçekleştirin.
Anahtar kelimeniz ile link çıkışı yapmanız daha faydalı olacaktır.
Diğer Yandex servislerinden de yararlanın.

Önemli not: Google ile tamamen zıt bir algoritma mantığına sahip olan Yandex için seo açısından yapılan çalışmalarda Google’da sıralama düşüşü yaşayabileceğiniz gerçeğini de bilmeniz gerekmektedir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim