Eski içeriklerinizi yeniden kullanmak için 3 özel teknik
Bir web sitesini oluşturan makalelerin boyutları, bazen binlerce kelime üzerine çıkabilmektedir. Bu uzun ve kaliteli makaleler, ziyaretçileri sayfada daha çok tutabilmekte, makaleyi beğenen ziyaretçinin ile siteyi tanıyabilmesini sağlamakta ve Google gözünde ki değeri artabilmektedir.
Kaliteli bir içerik üretmenin zorlukları vardır. Yeniden ilgi çekici konu başlıkları araştırma, içeriğin dikkat çekici olması, özel resimlerin hazırlanması ve yazının tasarımı gibi zorlukları bulunmaktadır. Özellikle sınırlı bir alana yönelik içerik üreten bir web sitesi için bu durum, daha da zor olabilmektedir.
Uzun çabalar sarf edilerek yazılan bir yazıyı site üzerinde çeşitli yöntemler ile yeniden ziyaretçilere sunmak mümkün olmaktadır. Bu sayede kaliteli içerik sürekli göz önünde tutulmakta ve içeriği görmeyen ziyaretçiler tarafından okunmasını sağlamaktadır. Siteye yinelenen içerik göndermek kötü bir fikir iken, bu 3 farklı seo yöntemi ile makalelerinizi siteniz üzerinde yeniden yayınlayarak, sitenizin seo değerini arttırabilirsiniz.
Yöntem 1: Ana yazıya referans vermek
Ziyaretçiye hatırlatmak veya güncellemek istediğiniz ana yazının kısa bir özetini çıkararak yeni bir yazı girişi yapın. Yazı başlığını ana başlığa yakın tutabilir veya ilgi çekici bir başlık atıp, içerik alanına özeti ekleyerek, sonuna ana yazınıza yönlendirilen bir link koymalısınız. Özetin ilgi çekici olması veya ana konuyu içermesi gerekirken; 50 kelimeyi geçmemesine dikkat edilmelidir.
Yöntem 2: Rel=Canonical kullanmak
Eğer birden fazla web sitesine, alt domainlere yada paravan bloglara sahip iseniz; içeriğinizi yeniden paylaşarak, ana yazıya bağlantı verebilirsiniz. Ana yazı bağlantısını, yeni yazının sonunda gösterip göstermemek size kalmıştır ancak arama motorlarına kopya içerik olduğunu kesinlikle bildirmelisiniz. Kopya içerik, normalde kötü bir seo stratejisidir. Ancak 3 büyük arama motoru, içeriklerin yenilenmesi konusunda rel=canonical etiketi ile kolaylık sağlamıştır. Başka bir web sitesinde ana yazının ister özetini, isterseniz tamamını paylaşarak, rel=canonical ile asıl yazının olduğu linki arama motorlarına bildirebilirsiniz. Örneğin;
Ana yazı linki: www.example.com/ornek-yazi
Başka sitedeki kopya yazı linki: www.ornek.com/ikinci-ornek-yazi
Burada ornek.com sitesinde yazı için head https://example.com/ornek-yazi” / tagları arasına aşağıdaki kod eklenmelidir.
link rel=”canonical” href=”https://example.com/ornek-yazi”
Bu yöntemin faydaları ise;
Kopya içeriğin paylaşıldığı sayfanın arama motorlarında herhangi bir eksi değer ile cezalandırılmaması,
Ana içeriğin yeniden paylaşılarak, daha fazla ziyaretçiye hitap edilmesi
Ana içeriğin olduğu yazıya seo açısından artı değer katılması
Bu sayede içeriğiniz daha fazla kişiye ulaştıracak ve sayfanıza artı seo değeri ile ziyaretçi çekebileceksiniz.
Yöntem 3: 301 yönlendirme eklentileri kullanmak
Günümüzde birçok web sitesinin tabanı WordPress veya diğer içerik yönetim sistemleridir. Rel=canonical etiketini kullanmak yerine, başka bir web sitesindeki yazıyı direk kendi yazı linkinize yönlendirebilirsiniz. WordPress altyapısına sahip bir bloğunuz varsa; Quick Page/Post Redirect Plugin eklentisi veya diğer eklentiler ile ana sayfada veya herhangi bir yerde paylaşılan yazının linkine tıklandığında, ana yazı linkine yönlendirilebilir. Başka web sitesinde paylaşılan yazı, sadece kısa bir özet içermeli. Yazı görseli ve özet iyi seçildiği takdirde, linke tıklanma oranı artacaktır.
Eklentinin kullanımına ilişkin bir ekran görüntüsü aşağıdadır. Tüm bu ayarlar, yazı giriş ekranından yapılmaktadır.
Ek yöntem olarak, Google webmastertools’da bulunan Google gibi getir özelliği sayesinde, önceden paylaştığımız bir yazıyı tekrar dizine ekletmemiz işe yarayabilmektedir. Kesin bir sonuç olmamasına rağmen, yazı için artı kattığı görülmüştür.
Bu tekniklerin yararı nedir?
Web sitelerinin çoğunda RSS özelliği mevcuttur ve ziyaretçilerin belli bir kısmı, RSS üzerinden gelmektedir. Eski yazınıza ait yeni bir yazı paylaşmanız yada güncellerseniz; RSS ile ziyaretçilerinize haber gidecektir.
E-mail marketin yapan web siteleri, takipçilerine yeni yazıları mail ile haber verebilmektedir. İlgili kategori veya tüm web sitesinin takibini sunabilen mail sistemlerinde, siteye tekrardan ziyaretçi çekilmektedir.
Web siteleri arasında RSS veya diğer yöntemler ile yazı paylaşımı olabilmektedir. Yan menü veya ilgili yere, başka bloğunuzda Rel=Canonical ile yayınladığınız yazınızı, kendi bloğunuzda ornek.com sitesinden son yazılar sekmesinde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Yada kendi bloğunuzda yeniden paylaşım yaparak yayınladığınız yazınız, son yazılar sekmesinde görüntülenebilir. Genellikle bu yazılar, footer alanında veya herhangi bir yazı sonunda olmaktadır.
Sonuç
Yukarıdaki 3 tekniği kullanarak, site içi ve site dışında yazınızı yeniden yayınlayarak, makalenizin değerini ve güncelliğini korumuş olursunuz. Ayrıca bu süreçte Google’dan ceza alma endişesi olmadan okuyucuya kaçırdığı içeriği sunabilir, yeniden hatırlatabilir ve sitenizi güncel tutabilirsiniz.
Yöntemin güvenilirliği yüksek olmasına karşın, sadece özgün içeriklere uygulanmasında fayda vardır. Kalitesiz bir içeriğe uygulanan bu teknikler, siteniz için ziyaretçi kaybına yol açabilir. Genellikle sabit ve yazı içermekte zorluk çekilen konu üzerine olan siteler ile büyük takipçi kitlesine sahip sitelerin bu yöntemleri uygulaması, daha doğrudur.
Bir Önceki Makalemiz : .Htaccess kullanımı ve güvenlik
Bir Sonraki Makalemiz : Indekslenebilir Ajax