SEO Çalışmalarının Etki Süresi Google Tarafından Açıklandı

SEO Çalışmalarının Etki Süresi Google Tarafından Açıklandı

“SEO’dan sonuç almak en az 4 ayla 1 yıl arasında bir zaman gerektiriyor.”
Google bu hafta “SEO’yu Hayata Geçirmek & SEO Danışmanınızı Nasıl Seçmelisiniz?” isimli bir video yayınladı (Linkten izleyebilirsiniz). Videodaki konulardan birisi de, gerçekleştirilen SEO faaliyetlerinin sonucunu görmenin ne kadar bir süre gerektirdiği. 
Bu konuda Maile Oyhe’nin verdiği cevap şöyle:
“Genel olarak, işletmenizin SEO faaliyetlerinden sonuç almak 4 ayla 1 yıl arasında değişen bir zaman gerektiriyor.”
Google’ın; SEO ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu değişikliklerin hayata geçirilmesi ve tüm bu çabanın sıralamalara yansıması gibi süreçler konusunda bir zaman dilimi belirtmiş olması bir hayli ilginç! Çünkü bu sorunun cevabı, özellikle de SEO dünyasına yeni giren işletmeler tarafından çokça merak ediliyordu. 
Açıklamalarda vurgu yapılan diğer bir konu, bu zaman diliminin daha çok ortalama büyüklükteki siteleri kapsıyor olması. Birçok site sahibi, yapılan SEO değişiklerinin sonucunu mümkün olduğunca kısa sürede görmek istiyor. Fakat çoğu zaman, bu yaklaşım gerçeklerden oldukça uzak. SEO’dan sonuç almayı hızlandırmak adına yapılan birçok etik dışı davranış da, beklenenin aksine daha kötü sonuçlar doğuruyor. 
Hatta ne yazık ki SEO dünyasında, “spamci” olarak adlandırılan bazı kişiler, verecekleri SEO hizmetiyle birlikte, bir hafta hatta birkaç gün içinde sonuç alabileceğinizi vadediyorlar. Bunu garanti edenleri bile var. Fakat bu tür kişiler ya spam tekniklerine başvuruyor ve size büyük zarar veriyorlar ya da size bu sonuçları göstermek için yaptıkları tek şey Google AdWords’e reklam vermek! 
Diğer yandan, her SEO tekniği için olmasa da, bazı tekniklerin sonuçlarını diğerlerinden daha hızlı görmek oldukça doğal ve mümkün. Örneğin yanlışlıkla bir “noindex” tag’i kullanımına gitmek gibi…
Videoda her zaman olduğu gibi kullanıcı deneyiminin önemine vurgu yapılıyor. Sitenizi ziyaret eden kullanıcının sitenizde rahatlıkla gezinebilmesi, sitenizin mobil uyumlu olması gibi detaylar da verilen tavsiyeler arasındaki yerini almış.
Yerel işletmeler için, SEO konusunda atılması gereken ilk adımları kapsayan ayrı bir eğitim videosuna da link vermişler. Eğer kendi başına yapabileceğiniz bu optimizasyonlara rağmen yine de SEO danışmanlığı almanız gerektiğini düşünüyorsanız; bir SEO uzmanı seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de adım adım belirtmişler:
1. 2 tarafın da konuya ilgi duyduğu bir süreç yaratmalısınız. Sadece siz değil, SEO danışmanlarınız da işletmenizle ilgili olmalılar. Aynı şekilde, sadece SEO danışmanlarınız değil, sizin de bu işe gönül vermeniz ve onların işlerini kolaylaştırmanız gerekiyor.
2. Referanslarına göz atın.
3. Öncelikli olarak bir analiz talep edin (Bunun için ödeme yapmanız gerekecektir ve olması gereken de bu)
4. Artık SEO danışmanınızla yola devam edip etmeme kararınızı alabilirsiniz.

Videoda, anahtar kelime gelişimine dair ipuçları da verilmiş. Verilen tavsiyeler şu şekilde:
1. Modası geçmiş içeriklerinizi güncelleyin.
2. İç linklerinizi geliştirin. (Örneğin; çok kaliteli makaleleriniz ana sayfadan uzak veya bulunması zor bir yerdeyse ön plana çıkarmalısınız)
3. Kendinizi pazarlamayı ihmal etmeyin. Örneğin; oldukça değerli içerikleriniz olduğu halde sesinizi yeterince kişiye ulaştıramamış olabilirsiniz. Sosyal medyayı aktif olarak kullanın. 
4. Rakiplerinizi gözlemleyin ve onlardan öğrenmeye açık olun. 
Yine videonun sonunda, optimizasyon çalışmalarından sonuç almanın uzun soluklu bir süreç olduğuna dair tekrar vurgu yapıldığını görüyoruz. 
Bu konuda en sık yapılan hatanın, işletmelerin, SEO hizmeti aldıkları ajans veya kurumlardan sonuç beklerken çok aceleci davrandıkları ve bunun bir hata olduğu ayrıca vurgulanmış.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim