Semantik Aramalar İçin Teknik SEO'nun Önemi

Semantik Aramalar İçin Teknik SEO'nun Önemi

SEO’nun teknik tarafı, her geçen gün daha da çok önem kazanıyor. Uzun dönemli bir başarı adına, sıralamalardaki yeriniz önemli ve bu işin sırrı da Google’ın verileri nasıl işlediğini anlamaktan geçiyor. 

“Teknik SEO hala etkisini koruyor mu? Çok sayıda içerik yazdığımda, trafik elde etmem için yeterli mi? Anahtar kelime araştırmaları yapmak, yatırıma değer mi?”

Web dünyasında, SEO uzmanlarına bu tür sorular sıklıkla soruluyor. Ve her yıl, acaba SEO ölüyor mu gibi tartışmaların ardından, “İçerik kraldır.” sözü tekrar hatırlanıyor. Tüm bu tartışmaları bir kenara bırakıp, SEO’nun yükselişini devam ettirdiğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz. 

Bu yazımızda sizlere, semantik aramalar kavramının ve yapay zekâ sistemlerinin aslında SEO’yu ne kadar zenginleştirdiğinden söz edeceğiz. Bu zenginleşmeyle birlikte, teknik SEO’yu bir silah gibi kullanabilir ve çok daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Hummingbird Güncellemesi Neler Getirdi

Semantik aramalar kavramı, 2013’te, Google’ın sessiz bir şekilde Hummingbird algoritma güncellemesini devreye sokmasıyla başladı. Hummingbird, sıradan bir algoritma güncellemesi değildi. Google’ın, arama sonuçlarını kullanıcılara dağıtma şekliyle ilgili, yapısal bir değişikliğe neden oldu diyebiliriz. Hummingbird, 15 yıllık bir data havuzunun, kullanıcıya dair analizlerin ve yapılan birçok testin ürünüdür. Bu güncellemeyle birlikte Google, kullanıcı deneyimini çok daha tatmin edici bir seviyeye taşımış oldu. Hem web tarafı, hem de kullanıcılar, birbirlerine ulaşmak için anahtar kelime tahminleri yapmaktan önemli ölçüde kurtuldular. 

Semantik aramaların asıl mantığı, eldeki verileri bir fırsata dönüştürmek ve Google’da sorulan sorulara direkt yanıtların yanında, bir kontekst çerçevesinden de bakabilmek. Yani Google, işin içine yapay zekâ da girince, elindeki verileri bir fırsata dönüştürmüş oldu! 

Peki bu algoritma geçişini bu kadar özel kılan ne? İşte birkaç maddeyle yanıtı:

• Hummingbird, sadece anahtar kelimeleri değil, yapılan tüm sorguları dikkate alıyor! 

• Kullanıcıyı, arama yapma şeklini, arama geçmişini ve daha birçok değişkeni kullanıyor. 

• Bölge, konum, arama yapılan cihaz tipi, günün hangi saatinde arama yapıldığı da Hummingbird’ü ilgilendiriyor. 

Google, yapılan aramalara en hızlı ve en doğru şekilde cevap verebilmek için semantik aramaları geliştirdi. Böylece, içeriklerin kontekstini anlamaya çalışıyor ve birbiriyle ilişkili tüm içeriği tarayarak size en iyi sonucu gösteriyor. 

SEMANTİK ARAMALAR VE SEO’YA ETKİSİ

Öncelikle, SEO’yu SEO yapan temel tekniklerin halen geçerli olduğunu belirtelim. Linkler, anahtar kelimeler, site içi optimizasyon vb. temel başlık bugün de SEO için vazgeçilmez. 

İçerikle ilgili yapılan en büyük hata, çok sayıda içerik girişinin yeterli olacağı yanılgısı! Açıkçası, işler böyle yürümüyor. İçerikleriniz “kaliteli” ve “doğal” olmalı. Google, semantik aramalar kavramıyla birlikte, daha çok doğal içerik görmek istiyor. Sizin yapmanız gereken de, içeriklerinizin doğal olduğunu teknik SEO’yu kullanarak Google’a anlatmak. 

Evet, yapay zekâ düşündüğümüzden de hızlı çalışıyor olabilir. Ama şunu unutmayın, nihayetinde bu tür teknolojiler birer insan değiller! Bu yüzden, içeriklerinizi daha doğru anlamaları için yardımınıza ihtiyaçları var! 

İşte semantik aramalar çerçevesinde uygulayabileceğiniz o teknikler:

• Başlıklar & Meta Açıklamalar:
Google, web sitenizde ilk önce başlıklarınızı okur. Net ve anlaşılır başlıklar arama motorlarının işini kolaylaştıracaktır. Meta description’lar sıralama algoritmalarının bir parçası değildir ancak semantik aramalarla birlikte önemli bir ağırlık kazandılar. Botlar, meta açıklamalarınızı da okuyor ve indeksliyorlar. 

• Site Yapısı:

İyi tanımlanmış, mantıksal anlamda güçlü bir site yapısı, size çok şey kazandırır. Sadece kullanıcılar açısından değil, arama motorlarının sitenizi daha iyi anlamaları için de bu böyle. 

• Yapılandırılmış Veri:

Yapılandırılmış veriler de, Google gibi arama motorlarının, sitenizi; içerik ve kontekst çerçevesinde daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Bunun için en çok tercih edilen yollardan birisi de şemalardır. Semantik aramaların, neredeyse tamamen yapılandırılmış veriyle ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Aslında tüm işlemler, yapılandırılmış veri ve şema etrafında döner. 

Bitirirken:

Semantik aramalar dendiğinde herkesin aklına, daha çok içerik girişi yapmak gelse de, işin aslı böyle değil. Evet, içerik de işin önemli bir parçası ama en önemli kısım teknik SEO! Bir site sahibi olarak Google’ın elindeki veriyi nasıl işlediğini çok iyi anlamanız gerekiyor. Teknik SEO’yu kullanarak, arama motorlarına sizi daha doğru anlamaları için yardımcı olmanız yeterli.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim