E-Ticaret Sitelerinde Kopya Sayfa ve Çakışan İçerikler Nasıl Engellenir?
E-ticaret sitelerinin içerik SEO’su konusunda en çok karşılaştıkları problemler, içeriğin tekrar etmesi ve yanlış indeksleme teknikleri. Bu yazımızda paylaşacağımız 4 özel SEO tekniğiyle bu problemlerin üstesinden gelebilirsiniz.
Bir sayfanın Google sıralamalarında başarılı olması için öncelikle Google tarafından taranması ve indekslenmesi gerekiyor. Bu sürecin sağlıklı işlemesi için aşağıdaki optimizasyon tekniklerini mutlaka uygulayın!
İndeksi Tanıyın & URL’leri Analiz Edin
Başlangıç olarak, düzenli bir şekilde Google’ın hangi sayfaları indekslediğini kontrol etmelisiniz. Adres çubuğuna “site:seocu.com” yazarak arama yaptığınızda, Google’ın hangi sayfaları indekslediğini görebilirsiniz.
CMS (İçerik Yönetim Sistemi), e-ticaret platformunuz, site haritası ve sunucu dosyalarındaki rakamlar birbirine yakın olmalıdır. (Sayfa Sonuç Sayısı)
Google’da, yukarıdaki gibi bir arama yaptığınızda, indekslenen sayfa sayınız ne çok fazla ne de çok az olmamalı. İkisi de bir problemin varlığına işaret eder. Eğer sonuç sayısı fazlaysa, içerikleriniz çakışıyor demektir. Yani, birbirine benzeyen hatta birbirini tekrar eden çok fazla içeriğiniz var anlamına gelir.
Sitemap, robots.txt Optimizasyonu
Bu başlıklar, güçlü bir indeksleme için olmazsa olmazdır. Genellikle üzerinde fazla durulmuyor olsa da, mutlaka bütünlüklü bir site haritasına sahip olmanız gerekiyor. Google’ın sayfalarınızı doğru şekilde yorumlaması için site haritasına özen göstermelisiniz.
“robots.txt” dosyasının fonksiyonu da aynı derecede önemlidir. Google’ın indekslemesini istediğiniz sayfalarınızın önünde herhangi bir teknik engel olmaması gerekiyor. Bu kural, sanıldığından çok daha büyük bir işleve sahip. O kadar ki, yanlış uygulandığında, Google sitenizi indekslemeyi tamamen bırakabilir! Bu yüzden, mutlaka teknik bir uzmandan yardım alın.
Ürün Filtreleme
İyi ve doğru bir filtreleme için de uygulamanız gereken bazı SEO teknikleri var. Filtrelemenin Google tarafından taranabilir olması için optimizasyon yapmanız gerekir. Gerekli durumlarda “noindex” ile, indeksi engellemeniz gerekir. İyi bir filtreleme aşağıdaki şekilde olmalıdır. (Google için)
• Ürün kategorilerini doğru bir şekilde yansıtmalıdır.
• Belirli ürünlerin öne çıkarılmasına destek olan bir yapısı olmalıdır.
Canonical Etiket Kullanımı (Canonicalization) ve Noindex
“noindex” ile Google’ın taramasını, indekslemesini istemediğiniz sayfaları belirler ve Google’a bu konuda bir sinyal gönderirsiniz. Canonical etiketi ise arama motorlarına, 2 veya daha fazla sayıdaki URL’nin aslında aynı sayfa olduğunu işaret edersiniz! Bunlardan hangisinin “resmi” gerçek sayfa olduğunu belirtirsiniz. Daha detaylı Canonical kullanımı için tıklayın.
İçeriklerin çakışmaması için Canonical etiketi önemlidir. Sayfa otoritesinin zarar görmesini engeller. Fakat, bu tekniğin her durum için geçerli olmadığını belirtmekte fayda var.
Bir Önceki Makalemiz : Backlink İstemek Doğru Bir Yöntem Mi?
Bir Sonraki Makalemiz : Bilinmeyen Site Hızlandırma Teknikleri