Kullanıcı Niyetini Çözümleme Teknikleri

Kullanıcı Niyetini Çözümleme Teknikleri

Arama motorları sürekli olarak kullanıcıların niyetini daha iyi anlamak için çalışıyorlar. Bu konuyla ilgili, siz de web siteniz için bazı stratejileri hayata geçirebilirsiniz. 

Kullanıcı Niyeti Tipleri 

Kullanıcı niyetinin de farklı tipleri var. Bu çeşitlilik, herhangi bir web kullanıcısının örneğin Google’da ne tür bir amaçla arama yaptığı ile ilgilidir. Arama yapan insanlar neyin peşindeler? Bu soru ışığında, kullanıcı niyetini 4 ana kategoride toplayabiliriz:

• Bilgiye Yönelim

• Ticari (Alım satım)

• İşlemler (Örneğin kredi kartı işlemleri) 

• Gezinim 

Bu maddelerle ilgili detayları verdiğimizde, hepsini daha iyi anlayacaksınız. İlkiyle başlayalım. 

Bilgiye Yönelim

Arama motorları, en yaygın olarak, bilgiye erişim için kullanılır. Herhangi bir konu veya başlıkla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak istediğinizde Google gibi arama motorlarına başvurursunuz. 

Kullanıcı tipleri içerisinde “Bilgiye Yönelim”, tam da bu amacı işaret ediyor. 

Gezinim

Gezinim, ne aradığını bilen kullanıcıları ifade ediyor. Örneğin; hangi marka ya da ürünü aradığınızı biliyorsunuzdur. Ancak, o ürünle ilgili sayfalar konusunda daha fazla bilgiye (görsele) erişme arzusu içerisinde olabilirsiniz. 

“Gezinim” kategorisi, daha çok bildiğimiz büyük markaları ve ürünlerini kapsayan bir niyet çeşidini ifade eder. 

Ticari 

Ticari aramaları, hibrit olarak değerlendirebiliriz. Yani, bilgiye ulaşmak isteyen kullanıcılarla, ticari amaçlarla (alım satım gibi) arama yapan kullanıcıların her ikisini birden kapsayan bir kategoridir. 

Bu ticari kullanıcılar, alım satımla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşma çabası içerisindedirler. Ürün ve servis sayfaları, öncelikli olarak peşinde oldukları sayfalardır. 

İşlemler

Bu kullanıcılar, ürün satın alırlar. Sürekli olarak online alışveriş sitelerinde gezinirler. Yani, arama motorlarını kullanma amaçları tamamen satın almaya yöneliktir. 

Kullanıcı Niyetine Yönelik SEO Teknikleri

Yukarıdaki temel kategorileri daha iyi anladıktan sonra, artık uygulayabileceğiniz SEO tekniklerine geçiş yapabiliriz. 

İlk olarak, hedefinizdeki anahtar kelimeleri bir araya getirerek kendinize şu soruyu sorun: 

“Web siteniz, arama motorlarında bu kelimelerle mi başarı göstermeli?” Bu çok basit bir soru gibi görünebilir, cevabı da gayet açık ve net. Ancak bu soru, aşağıdaki sorulara da yol açtığı için önemlidir;

• Bu kullanıcılar, arama motorlarında hangi amaçla arama yapıyorlar? Niyetleri nedir?

• Peki, kullanıcıların niyeti Google için de aynı mı?

• Arama yapan bu kullanıcılar ne tür arama sonuç sayfalarıyla karşılaşmak istiyorlar?

Kısacası, web sitenizde kullanacağınız anahtar kelimelere yönelik bir optimizasyon çalışması yapmadan önce, kullanıcı niyetini de netleştirmeniz gerekiyor. 

Bu tür bir optimizasyon için en iyi başlangıç noktası, arama sonuçlarının kendisini incelemektir! Arama sonuçlarında nelerle karşılaşıyorsunuz? Blog paylaşımları mı, yorum ve değerlendirmeler mi, bir “Top 10” listesi mi yoksa ürün sayfaları mı?

Görüldüğü gibi, bu tür bir analiz bile işe nereden başlamanız gerektiğiyle ilgili önemli bir ipucu sağlıyor. Rekabet etmeniz gereken yer, servis ve ürünlerle ilgili bilgilendirici içerik sayfaları mı? Yoksa, direkt ürün sayfalarının kendisi mi? 

Bu soruları yanıtlamadan yol alırsanız, tüm emekleriniz boşa gidebilir. 

İçerik stratejinizi de bu yönde belirleyin. Karşılaştırılabilir içerikler üretin. Eğer, rakiplerinizde olan ama sizde bulunmayan içerik türleriyle karşılaştıysanız bu açığınızı kapatmanız gerekiyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim