Dönemsel Anahtar Kelime Analizi

Dönemsel Anahtar Kelime Analizi

Hiç daha önce web site trafiğinizi etkileyen dönemsel trendler olduğunu düşünmüş müydünüz? Eğer düşünmediyseniz, mevsimsel değişimleri bir fırsata nasıl dönüştürebileceğinize dair teknikleri, bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz!

Sık sık, tatil dönemleri üzerine düşünürken, alışveriş için neredeyse çılgına dönmüş kalabalıklar hayal ederiz. Örneğin, yakın zamanda bizdeki alışveriş kültürüne de dahil olan  yılbaşı, sevgililer günü, bayramlar vb. 

Tatil günlerinde, mesela anneler gününde birçok tüketici hiç akla gelmeyecek ürünlerin peşinde koşabiliyor. Çünkü sadece hediye için değil, yemek masalarını hazırlamak için, o güne özel kıyafetler için, oturma odalarına renk katmak için veya en basitinden masaya bir çiçek eklemek için de alışveriş yapıyorlar. 

Peki ya alışveriş alışkanlıklarına dönemsel açıdan bakarsak durum ne gösteriyor olabilir? Örneğin, ilkbaharın yaklaştığı şu günlerde, internette arama yapan tüketicilerin çoğu renkli ve açık renk kıyafetlerin peşindeler. Bunun yanında, dışarıda daha çok vakit geçirmek için fırsat arayışındalar. Bildiğimiz dört mevsimin dışında, belirli aktivitelerin daha sıklıkla yapıldığı dönemler de var. Evlenme sezonlarını, tatil sezonlarını buna örnek gösterebiliriz. Bununla birlikte, moda trendleri de, belirli müşteri gruplarında tüketici davranışlarında anlık ve hızlı değişimler yaratabiliyor.

Tüm bu tatil dönemleri, özel günler, dönemsel alışkanlıklar, aynı şekilde müşteri davranışlarına da direkt olarak yansıyor. Eğer siz de doğru bir araştırmaya yönelirseniz; markanız ve ürün satışlarınız için bu dönemleri nasıl değerlendirmeniz gerektiğini analiz edebilir ve kâra dönüştürebilirsiniz!

 

Google Trendleri

Tüketicilerin davranış değişimlerini takip etme araçlarından biri, Google Trends’dir. Google Trends, seçeceğiniz herhangi bir zaman aralığı için, yapılan aramaların hangi eğilimde olduğu konusunda size bilgi sunabilir. Örneğin biz, yiyecekler üzerine bu trendleri incelediğimizde ve biraz dikkatli baktığımızda yiyecekler için de farklı dönemsel trendler olduğunu fark ettik. 

Google Trends kullanarak, hangi ürünün hangi dönemde daha çok arandığını keşfedebilirsiniz. Ayrıca, bu aramaları, yerel konum girişleriyle daraltabilirsiniz. Yani, kendi şehriniz için de arama yapabilmeniz mümkün. Hatta, satın alma niyetine dair arama sonuçları bile elde edebiliyorsunuz. 

 

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Önemli ölçüde popüler hale gelmiş aramaları keşfetmek için kullanabileceğiniz diğer bir araç “Google Keyword Planner”. Birkaç anahtar kelime girişi yaptığınızda, Keyword Planner size, o anahtar kelimelerle ilgili diğer arama seçeneklerini sunuyor. Arama yapılan bu anahtar kelimelerin hangi yoğunlukta ilgi gördüğünü size gösteriyor. Bunun yanında, bu anahtar kelimelerle ilgili, kullanıcıların ilgilerindeki artış ve azalışları takip edebiliyorsunuz. Bu araç size, genel trendlere daha geniş bir açıdan bakmak ve yol haritanızı buna göre çizmek konusunda somut bir şekilde yardımcı olacaktır!


Google Search Console

Google Search Console, web site yöneticilerinin en güncel trendleri ve dönemsel değişimleri yakalayabilmelerinde onlara yardımcı olan bir araçtır. Search Console, birinci elden Google verisi içerdiği için, analizlerinizde kullanabileceğiniz gerçek bir destek araçtır. Search Analytics raporu sayesinde; son 90 gün içinde yapılan tıklamalar, izlenimler ve çok daha fazlası hakkında veriye ulaşabilirsiniz. En önemlisi de, gerçek sıralama performansınızı da size gösteriyor olması!

Bu sıralama verilerini analiz ederek, belli dönemlerde en popüler ürünlerin hangileri olduğunu çıkartabilirsiniz! Google dünyasında hangi başlıklar şu an popüler? Hangi terimler yüksek potansiyele sahip? Bu sorulara cevap bulabilmeniz de mümkün.

Search Console’u, Google Analytics hesabınıza bağlamanız yeterli. Analytics, anahtar kelime düzeyindeki datayı size sunacaktır! Bu size, anahtar kelime performansınız hakkında ek kaynak sağlayacaktır ve tüketici davranışlarındaki değişimlere göre yıllık stratejinizi belirlerken bu veriler, işinize çok yarayacak!


Rakip Analizi

Rakiplerinizin performansını araştırmalı ve buna göre aksiyon almalısınız. “SEMrush” veya “BrightEdge” gibi araçlar kullanarak rakiplerin aramalardaki performanslarını görebilirsiniz. Ürünlerinizle, markanızla ilgili olduğunu düşündüğünüz dönemlere dair, anahtar kelime gruplarıyla aramalar yapın. Rakiplerinizin performansı hangi dönemlerde düşük, hangi dönemlerde öne çıkıyor, analiz edin ve aksiyon alın!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim