KOBİ’LER İÇİN 7 SEO TEKNİĞİ
Eğer henüz profesyonel bir SEO danışmanlığı hizmetine bütçe ayıracak durumda değilseniz, üzülmeyin. Sizin de kendi başınıza hayata geçirebileceğiniz, uygulanması oldukça kolay SEO teknikleri var. Örneğin; liste bildirimleri yapmak ve sosyal medya hesaplarınızı aktif hale getirmek gibi çok basit tekniklerle de Google aramalarında sıralamanızı yükseltebilmeniz mümkün.
Yine sözü çok uzatmadan, KOBİ’lerin kendi kendilerine uygulayabilecekleri bu 7 farklı SEO tekniğini paylaşıyoruz!
1. Temel Sayfa Optimizasyonları
Aslında bahsedeceğimiz bu temel SEO teknikleri, “Onpage Optimization” kategorisine giriyor. “Onpage Optimization” için kısaca, Google ve diğer arama motorlarının sayfanızı kolaylıkla okuyabilmeleri ve anlayabilmeleri için yapılan çalışmalar diyebiliriz. Arama motorları için sayfanızı daha okunur hale getirmek, arama sonuçlarında size büyük avantajlar sağlayacaktır.
Onpage SEO teknikleri hakkında saatlerce konuşabiliriz ama en kısa haliyle anlatalım. Web sitenize ait sayfaların başlıklarında, ana başlıklarda ve meta tanımlamalarda hangi anahtar kelimelerle görünmek isterdiniz? İşte bu anahtar kelimelerin belirlenmesi ve sayfa başlıklarının buna göre optimize edilmesinden bahsediyoruz.
Eğer Wordpress kullanıyorsanız, ücretsiz “SEO Yoast” eklentisiyle, belirlediğiniz anahtar kelimeleri doğru yerlere, kolay bir şekilde yerleştirmeniz mümkün. Diğer platformlarda da (Weebly veya Squarespace gibi) web sitenizin metadata bilgilerini güncellemek için kullanabileceğiniz opsiyonlar bulunuyor.
2. Google My Business Listelemenizi Talep Edin
Biraz olsun pazarlama tecrübesi olanlar için bu teknik göze çok basitmiş gibi görünebilir; ama Google My Business listelemesi için talepte bulunmamış web sitelerinin sayısını bilseydiniz çok şaşırırdınız! Google My Business listelemesine talepte bulunup, ilgili talepleri tamamlayıp optimize ettiğinizde, özellikle yerel aramalar konusunda önemli derecede fark yaratabilirsiniz! Yerel aramalarda, anahtar kelimelerle öne çıkmak için bu optimizasyon oldukça gereklidir. Örneğin; “Kadıköy yabancı dil kursu” gibi…
Bununla birlikte, eğer belirli bir lokasyonda uzun süredir hizmet veriyorsanız, Google sizin için bir listeleme oluşturuyor. Bu yüzden, bahsettiğimiz listeleme işlemini mutlaka tamamlayın. Böylece, Google’ın kendi oluşturduğu bilgileri gözden geçirebilir ve revize edebilirsiniz, fotoğraf ve site adresinizi ekleyebilirsiniz, işletmeniz hakkında daha önce yapılmış yorumlara cevap verebilirsiniz. Hatta, mevcut müşterilerinizden yorum ve değerlendirme bırakmalarını talep edebilirsiniz.
3. Sosyal Medya Profilleriniz Tamamlanmış Olsun
Yine bu madde de kulağa basitmiş gibi gelse de, önde gelen sosyal medya kanallarında şirketinize ait hesap bilgilerini tam bir şekilde hazırlamış olmanız şart! En azından şu 5 sosyal medya kanalında şirket hesaplarınız açılmış ve aktif olmalı: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Google+
Bu sosyal medya hesaplarına sahip olduğunuzda, şirketiniz güven sağlamış olacaktır. Sadece müşterilerinizin gözünde değil, arama motorları için de bu böyle. Her sosyal medya kanalına, şirket web sayfanızı eklemeyi unutmayın.
4. Şema Biçimlendirme
Google birkaç yıl önce, açık bir şekilde, şema biçimlendirmelerini ve genel olarak semantik webi desteklediğini açıklamıştı. Eğer Google’ın gözüne girmek istiyorsanız web sitenize bu şema biçimlendirmelerden eklemeniz gerekiyor.
Konuyu daha anlaşılır hale getirmek için şema biçimlendirmesinin ne olduğunu anlatalım. Şema biçimlendirmeleri, Google ve diğer arama motorlarının web sitenizi daha iyi anlamaları için oluşturulan kod kütüphaneleridir. Örneğin, son zamanlarda, arama sonuçlarında beliren yıldız simgelerini fark etmişsinizdir? İşte bu değerleri, şema biçimlendirmeleri oluşturuyor.
Yeterli vaktiniz varsa, şema biçimlendirmesini kendiniz kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Eğer bu işe ufak bir bütçe ayırabilirim diyorsanız ve bir Wordpress siteye sahipseniz “Project Supremacy” eklentisi de size yardımcı olacaktır.
Weebly, Wix veya Squarespace kullananlar bu işi manuel olarak yapmalılar.
5. Fotoğraflar İçin Geotag
Yerel aramalarda çok işinize yarayacak, çok bilinmeyen bir teknik de görselleriniz için Geotag optimizasyonudur. Yani, web sitenizde yer alan her görsel için metadata GPS koordinatları girmek.
Arama motorları, görselleri ve fotoğrafları biz insanların yaptığı gibi yorumlayamazlar. Fotoğraflardan doğru bir anlam çıkartmak için yardıma ihtiyaç duyarlar. Web sitenizdeki fotoğrafları Geotag optimizasyonundan geçirdiğinizde ve işletme adresinizle fotoğraflardaki adresler birbirleriyle eşleştiğinde, Google için bu harika bir güven yaratma sinyali olacaktır!
Gerçek bir Geotag optimizasyonu için “geotag.online” gibi web servislerinden yardım alabilirsiniz. Adresinizi girin, fotoğraflarınızı yükleyin geri kalanını web servisi halledecektir! Sonrasında, Geotag optimizasyonundan geçmiş bu görselleri web sitenize eklemeniz yeterli olacaktır. Zamanla, sıralamanızdaki yükselişi fark edeceksiniz.
Ek Bilgi: Geotag optimizasyonundan geçirmiş olduğunuz görselleri Google My Business listelemesine de yükleyerek, sıralamalarda daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
6. Basın Bültenleri
Dünyanın her yerinde, basın bültenleri hazırlanırken tutumlu bir davranış sergilenir. Basın bültenleri konusunda en alışık olduğumuz tavsiye, doğru zamanda çıkartılmaları gerektiğidir. Yani, işletmenizle ilgili gelişigüzel değil, ancak önemli ve büyük bir haber varsa devreye girmelidir.
SEO dünyasında basın bültenleri, oldukça yaygın bir çeşitlilikte backlink kazanmak açısından çok avantajlıdır! Basın bültenleri, backlink kazandırmasının yanında, ürünlerinize yüksek oranda ilgi duyan müşteri trafiğini de sitenize çekmenizi sağlar.
Basın bültenlerinin biraz maliyetli olduğunu da belirtelim; ama karşılığını alacaksınız. Yaklaşık 300 TL gibi bir bütçeyle bile profesyonel bir basın bülteni oluşturabilirsiniz, doğru adrese başvurmanız yeterlidir. Örneğin; Web 2.0 Ranker’s servisini denemenizi öneririz.
7. Doğru SEO Danışmanı İle Çalışmak
Bazı SEO danışmanlarının diğer SEO danışmanlarından hizmet aldıklarını biliyor muydunuz? Yani, sözleşme imzaladığınız bazı SEO danışmanları, size verdikleri hizmeti başka ajanslara yaptırıyor ve kendileri yapmış gibi gösteriyor olabilirler. Etik midir, değil midir tartışmasına girmeden işin gerçeğini bilin istedik.
Aradaki fark nedir diye soracak olursanız, tahmin edebileceğiniz gibi, verdiği hizmetleri kendi bünyesinde yapan, dışarıdan satın almayan SEO ajansları daha uygun fiyatlarda hizmet verirler. Bu yüzden, SEO danışmanlığı ihtiyacı duyduğunuzda, tüm işleri kendi bünyesinde tamamlayan ajansları seçmenizi tavsiye ederiz. SEOcu olarak, kapımızın daima açık olduğunu da belirtelim.
Bitirirken :
Web siteniz için uygulanması gereken SEO çalışmaları çok ayrıntılı ve uzun bir süreçtir. Bu yüzden, bir uzmana danışmanız ve sürekli bir hizmet almanız tavsiye edilir. Ancak şu an için yeterli bir bütçe ayıramıyorsanız, bu bahsettiğimiz teknikleri kendiniz uygulayarak da fark yaratabilirsiniz.
Bir Önceki Makalemiz : Site içi Linkler ve SEO Teknikleri
Bir Sonraki Makalemiz : Dönemsel Anahtar Kelime Analizi