SEO Uyumlu 404 Sayfası Nasıl Oluşturulur?
Etkili ve kullanıcıyı yönlendiren 404 bulunamadı (not found) sayfası, sitenizin SEO performansını artırmasının yanında, kullanıcı deneyiminizi de artıracaktır. Çoğu web sitesi sahiplerinin göz ardı ettiği bu konu aslında bazı durumlarda hem Google botları açısından hem de kullanıcılarınız açısından hayati sorunlara sebep verebilmektedir.
404 Not Found Nedir? Neden Önemlidir?
404 bulunamadı sayfası, sitenizden kaldırılan bir sayfaya ulaşılmak istenilmesinde veya kullanıcılarınızın adres satırına hatalı bir URL yazması sonucu karşılaşılan ve hata mesajı içeren bir sayfadır. Örnek vermek gerekirse, bir sayfanızı performans göstermiyor diye kaldırabilirsiniz. Ya da stok bulunmayan bir ürün sayfanızı kaldırabilirsiniz. Ancak siz sayfalarınızı kaldırsanız da herhangi bir kaynaktan bu sayfaya yönlendirme olabilir. Bu gibi yönlendirmeler neticesinde sayfanın yerinde olmadığını kullanıcılarınıza ve Google botlarına en uygun bir 404 sayfası ile bildirmeniz gerekmektedir.
Doğru yapılandırılmış 404 bulunamadı sayfaları, Google gibi arama motorlarına yön verecektir. Aynı şekilde kullanıcılarınızı da sitenizde alternatif sayfalara yönlendirerek, onları kaybetmemenize neden olacaktır. Bu nedenle SEO çalışmalarında ilk odaklanılması gereken konular arasında önemini yıllardır korumaktadır. Şimdi maddeler halinde, SEO kurallarına uygun etkili bir 404 sayfası nasıl oluşturulur anlatalım;
1- 404 Sayfanızda Kullanıcıya Bilgi Verin
Kullanıcılar bu gibi 404 sayfalarından nefret ederler. Kendinizi onların yerine koyun. Siz hevesle beklediğiniz sayfa açılmazsa nasıl tepki verirdiniz? Bu gerçekten sinir bozucu olurdu. Bu durumu lehinize çevirmek asılında sizin elinizde. Kullanıcılarınızın dikkatini çekecek ve onları rahatlatacak, belki gülümsetecek güzel bir karşılama mesajına yer verin. Sayfanın artık yerinde olmadığını güzel bir dil ile anlatmak burada kullanıcılarınızı başka sayfalarınıza yönlendirmenizi sağlayacaktır. Bunun yanında, çarpıcı bir tasarım ile kullanıcılarınızın karşısına çıkarak farklılık yaratabilir, akılda kalabilirsiniz.
404 sayfanızda yer verdiğiniz hata mesajınızda, samimi bir konuşma dili kullanmanız önerilmektedir. Çünkü kullanıcılarınızın sinirini ve öfkesini bu alanda yumuşatmanız gerekmektedir. Mesajınızda, kullanıcınızı rahatlatın ve ona alternatifler sunun. Dikkatlerini hızlı bir şekilde farklı yönlere çekin.
2- Site İçi Bağlantılar Ekleyin
404 sayfasını SEO açısından kullanmanın belki de en iyi yollarından biri site içi linklerin eklenmesidir. Standart bir 404 tasarımı kullanmak yerine, site bütünü içerisinde açılan ve ana menünüzün de yer aldığı bir sayfa tasarımı tercih etmeniz faydalı olacaktır. Bunun yanında, örneğin benzer ürünlerinizin linklerine yer verebilir veya benzer sayfalarınıza bağlantılar ekleyebilirsiniz. Kullanıcılarınızın farklı ürünlerinize yönelmesini bu şekilde kolaylaştırabilirsiniz. Böylelikle yeni satış kanalları oluşturabilir, kullanıcınızı kaybetmemiş olursunuz.
404 sayfasında olabilecek iç bağlantılar aşağıdaki gibidir;
• Ana sayfa
• İletişim Sayfası
• Benzer Ürünler
• Yeni Ürünler
• Son Eklenen Yazılar
• Son Haberler
3- Site İçi Arama Çubuğu Yerleştirin
İşte size bir başka harika öneri! Kullanıcılarınıza arama seçeneği sunun. Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %40 gibi bir oranı, site içi aramaları aktif kullanıyor. Bu oranın 404 sayfasına gelen kullanıcılar için daha yüksek olduğunu tahmin edebilirsiniz. 404 sayfanıza ekleyeceğiniz arama çubuğu, dondurmasını düşüren bir çocuğa şeker vermek misali, kullanıcılarınızı azda olsa tatmin edecektir.
Tabi ki %100 kullanıcınızı tatmin etmeyecektir ama onlara vereceğiniz arama gücüyle, gezintilerine devam edebileceklerdir. Bunların hepsi, kullanıcınızın az önce karşılaştığı hatayı telafi etmekle ilgili. Bu şekilde, karşıdaki olumsuz etkiyi olumluya çevirebilirsiniz.
4- 404 Response Kodunu Kesinlikle Ekleyin
Yapılan en büyük hata, 404 sayfanıza response durum kodunun eklenmemesidir. Çoğu yazılım geliştirici, yukarıda bahsettiğimiz kurallara uyarak, 404 sayfası tasarlıyor. Ancak bunun 404 sayfası olduğunu arama motorlarına duyurmuyorlar. Eğer sayfa durum kodunda 404 kodu dönmezse, Google botları bu sayfanın 404 olduğunu anlayamaz ve indekslemeye çalışır. Buda başa gelebilecek en kötü senaryodur.
Bu durumun önüne geçmek için kullandığınız yazılım dilinde, 404 durum kodunu verebileceğiniz kod satırını 404 sayfanıza ekleyin. Yapılan bir diğer hatada 404 sayfa adresine yönlendirme ile gidilmesidir. Örneğin, olmayan bir sayfa istenildiğinde 404.html sayfasına 301 veya 302 ile yönlendirme verilmesidir. Kesinlikle 404 sayfanıza yönlendirme vermeyin. Bunun yerine, Htaccess dosyanız içerisine aşağıdaki örnek kodu yazmanız yeterlidir.
ErrorDocument 404 https://www.seocu.com/404
5- 404 Hatalarından Kaçının
Sitenizin sayfalarını kontrol altında tutun. Google Search Console aracı üzerinden bulunamayan veya hataya düşen sayfalarınızı analiz edin. Bu sayfalar neden yok? Yerine farklı bir sayfa eklenebilir mi? Bu URL taşındı mı? Bu gibi sorular üzerinden aksiyonlar almanızı önermekteyiz. Örneğin; URL adresini değiştirdiyseniz, yeni adrese 301 ile yönlendirerek hatadan kurtulabilirsiniz.
Bir Önceki Makalemiz : Backlink Mi, İçerik Mi? Hangisi Daha İyi?
Bir Sonraki Makalemiz : E-Ticaret Siteleri İçin 5 Kolay SEO Tekniği