Google Sadece Bir Arama Motoru Mu?

Google Sadece Bir Arama Motoru Mu?

Dünyanın birçok ülkesinden SEO uzmanları, çeşitli seminer ve konferanslarda bir araya geliyorlar, bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşıyorlar. Bu yazımızda, uzmanlardan gelen bu yorumlarla, karmaşık görünen SEO problemlerinin temel nedeni olan, Google’da yaşanan büyük değişimi konu alacağız. Sizce Google hala sadece bir arama motoru mu? 

SEO’da size karmaşık görünen problemlerin birincil sebebi, Google ve teknoloji tarafında yaşadığımız hızlı gelişmeler. Örneğin; “neural matching” kavramı bunlardan sadece birisi!

Neural Matching Nedir?

Bir kullanıcı Google’da “Televizyonum neden tuhaf bir görüntü veriyor” gibi bir arama yaptığında artık karşısına problemi çözen ürünler, hatta markalar gelebiliyor. İşte “neural matching” kavramı da bununla ilgili, yani her zaman dile getirdiğimiz; yapay zekâ veya anahtar kelimelerdeki konsept kavramıyla ilgili. 

Çok yakın bir zamanda, Google’ın, aramaların yaklaşık %30’unda “neural matching” kullandığı ifade edilmişti. Bu yüzden; anahtar kelime stratejilerinizde, Türkçe’deki “eş anlamlı” ve “eş sesli” kelimelerin yanında, içeriğin konseptine de ayrı bir önem vermeniz gerekiyor.

Eğer kullanıcıların problemlerine çözüm üreten içerikler, anahtar kelimeler kullanırsanız, Google sıralamalarındaki şansınız da bir o kadar artacaktır. 

Google Artık Bir Keşif Alanı 

Google’da temel anlamda yaşanan diğer önemli bir gelişme, artık bir arama alanından çok, bir “keşif” alanına dönüşüyor olması. Bir arama yaptığınızda, arama sonuç sayfasında size sunulan bilgilere ve çeşitliliklerine baktığınızda siz de bize hak vereceksiniz. 

Bilgiye Ulaşım Artık Çok Hızlı!

Diğer önemli bir yenilik, arama sonuçlarında başlıklara, tanımlara yer verilmesi. Herhangi bir köpek cinsiyle ilgili bir arama yaptığınızı düşünelim. “Featured Snippets” dediğimiz bilgi kutucuklarının altında, Google size Wikipedia’dan bu köpek cinsiyle ilgili bir başlık içeren tanımlı bilgiler de sunuyor. 

Arama Motoru ve Keşif Alanı Karşılaştırması

Google’da yaşanan bu temel değişimi şu şekilde ifade edebiliriz. Arama motorları artık birer keşif platformlarına dönüşüyorlar. Hatta, eskiden arama motorları için asıl değerin “domain” adresinden geldiği söylenirken, bugünkü asıl değerin web sitesinin “varlıklarından” (içerik ve kalitesi) geldiği söyleniyor! 

Bilgi kutucukları ve yukarıda bahsettiğimiz diğer tüm yenilikler de dikkate alındığında; aramalarda kaçıncı sırada olduğunuz bile artık eskisi kadar temel bir öneme sahip değil. “Featured Snippets” gibi özellikli alanlar, sıralamaların önüne geçmiş durumda!

Aslında Hepsi Kullanıcı Deneyimi İçin

Tüm bu aşamalarda, işin içerisinde doğal olarak kullanıcı deneyimlerinde yaşadığımız değişimler de var. Zaten Google’ın bu tür aksiyonlar almasının asıl nedeni de, kullanıcıyı memnun etmek ve onun değişen alışkanlıklarına uyum sağlamak. 

Kısacası, kullanıcılar da artık Google’a sadece arama yapmak için giriş yapmıyorlar! Bu sayfayı, yeni keşifler yapmak için kullanıyorlar. 

Bu yeni SEO düzeninde “Ben arama motorlarında birinci sıraya yerleşmek istiyorum” gibi bir paradigmadan “Ben arama motorlarında popüler hale gelmek istiyorum.”, paradigmasına doğru bir geçiş sürecinin içerisindeyiz. 

Rekabetin daha çok kızıştığını söylersek yanlış olmaz. Bu yüzden tüm SEO çalışmalarınızda şu 3 temel ilkeye bağlı olmanız gerekiyor:

1. Teknik açıdan mükemmellik

2. İyi yapılandırılmış bir içerik stratejisi 

3. En iyisi olmak!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim