Girişimciler İçin Google ve SEO
Eğer Google aramaları üzerine yoğunlaşan yeni bir girişimciyseniz, bu yazıyı mutlaka okuyun.
Şirketlerin sarı sayfalara ilan verdikleri günler artık geçmişte kaldı. Çünkü müşteriler şu an herhangi bir hizmete ulaşmak istediklerinde ilk önce online kanallara başvuruyorlar. Bu dünya nasıl dönüyor derseniz, tek kelimeyle Google’la dönüyor diyebiliriz.
İnternetin mağaza satışlarına etkisi, dünya genelinde %64’e yakın bir oranda (Referans: Hosting Facts). Adweek’in yapmış olduğu bir araştırma ise herhangi bir ürün veya hizmet satın almak isteyen müşterilerin yaklaşık %81’inin, bir ön araştırma yapmak için ilk olarak Google gibi arama motorlarını tercih ettiklerini söylüyor. Bu yüzden, tüm girişimler için arama sonuçlarında ne durumda oldukları, artık göz ardı edemeyecekleri bir olgu!
Eğer bir kurum, arama sonuç sayfalarında en aşağıdaysa veya daha da kötüsü, ilk sayfada bile değilse, işlerinin hiç de iyi gitmediğini söyleyebiliriz.
Google Sıralamalarında Yer Kazanmak Neden Bu Kadar Önemli?
Kurumlar, rakiplerinin önüne geçmek için birçok yol deniyorlar. Bugün en büyük rekabet, arama sonuç sayfalarında tepeye tırmanmak için yapılıyor. Sıfırdan başlayıp bir marka yaratma mücadelesine giren girişimciler için web sitelerinin Google’ın gözünde ne durumda olduğu, iş sonuçlarını ciddi oranda etkiliyor.
Bu rekabetin kalbinde yatan da SEO, yani arama motoru optimizasyonu!
Herhangi bir şirketin SEO sonuçlarının çıkarımında Google, 200’den fazla algoritma ve bilgisayar programı kullanıyor. Tüm bu araçları, anahtar sözcükler gibi ipuçlarını yakalayan sinyaller gibi düşünebilirsiniz.
Domain İsminizin Sabıkası Olmamasına Dikkat Edin
İşletme ve marka isimleri, yönetimleri açısından taktikseldirler. Web sitenizde kullanacağınız domain adı da, aksiyona geçmeniz gereken taktikler içerir. Bu anlamda tüm girişimciler herhangi bir domain seçimi yapmadan önce bu ismin daha önce nerelerde, kimler tarafından kullanıldığını araştırmalılar. Google’ın kara listesinde olup olmadığı, herhangi negatif bir SEO durumuyla daha önce karşılaşıp karşılaşmadığı, sürekli spam gönderen kullanıcılar tarafından daha önce kullanılmış olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.
Domain’i Satın Almadan Önce Google’da Araştırma Yapın
İşletmeniz için uygun olabileceğini düşündüğünüz her ismi araştırmaya çalışın. Uygun gördüğünüz domain başkaları tarafından satın alınmış olsun veya olmasın, domain geçmişi ile ilgili bir araştırma mutlaka yapmalısınız.
Bir diğer önerimiz, domain’i satın alırken şahıslara değil, bu konuda uzman kurumlara başvurmanız. İlgilendiğiniz domain’i bir şahıstan satın almanız gereken bir durumla karşılaştıysanız sizlere aracılık edebilecek profesyonel adresler de mevcut. (Örneğin; Escrow.com)
Kaliteli İçerikler Üretin
Sitenizi hiçbir zaman birkaç gelişigüzel paragrafla doldurmayın. İçerikleriniz en başından beri yüksek kalitede olmalı. Bir Pizza Restoranı web sitesi bile; menü, online sipariş, sipariş teslim süreci ve süresi gibi konularda kullanıcı dostu kaliteli içeriklere sahip olmalıdır.
Sonuç:
Gördüğünüz gibi “Google Yapmak” deyimi, tek bir cümlenin ötesinde birçok ayrıntıya sahip. Bunu bir kültür olarak görmeli ve her gün gelişen yeniliklere kendinizi adapte etmeyi öğrenmelisiniz. Bir girişimci olarak, Google ve SEO ile olan maceranızın uzun soluklu bir koşu olduğunu daima aklınızda tutun. O yüzden, acele etmek ve hızlı sonuçlar beklemek yerine doğru adımlar atmaya odaklanın. Uzun süreçte, tüm emeklerinizin karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz.
Bir Önceki Makalemiz : Mobil Dostu Siteler İçin 5 Öneri
Bir Sonraki Makalemiz : SEO Çalışmalarında Anahtar Kelime Önemli mi?