Mobil Dostu Siteler İçin 5 Öneri

Mobil Dostu Siteler İçin 5 Öneri

Mobil dostu sitelerin ve mobili tercih eden kullanıcıların sayısı günden güne artıyor. Peki, siz sitenizi daha ileri düzeyde mobil dostu kılmak için neler yapıyorsunuz? Her şeyi yaptık diyorsanız işte size kendinizi test etmeniz için hiçbir yerde bulamayacağınız 5 yeni öneri!

1) “Medya Sorgulama Stilleri” Kullanmaya Başlayın
Konu içerik olduğunda bu hamleniz hayatınızı kurtaracak! “Medya Sorgulama Stilleri” özelleştirilmiş stiller anlamına geliyor. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi boyutta ve ne tür bir cihaz kullanıyor olduğunu web sitenizin anlamasını sağlıyorlar. Böylece, kullanıcı ne tür bir araçla (akıllı telefon veya tablet gibi) sitenizi ziyaret ediyorsa, içerikler de ziyaretçinin kullandığı o araca göre uygun bir tasarıma bürünüyor diyebiliriz. 


2) İçeriklerinizin Okunurluğunu Önemseyin!
Genellikle web site içeriklerinde bir PDF veya Word dokümanına yönlendirilmiş linkler görürüz. Bu dokümanlar daha çok mobil araçlar için değil, masa üstü bilgisayar görünümlerine göre hazırlanmışlardır. (Daha kötüsü, kimisi sadece çıktı alınacağı öngörülerek hazırlanır) İşte bu tür belgelerin tablet veya akıllı telefonlarda görüntülenmeleri kimi zaman problemli olabilir, bu da ziyaretçi kaybetmenize neden olur. 
Diğer taraftan, site içerikleriniz hem görsel hem de text bakımından birbirleriyle tutarlı olmalıdır. Bu detaylarla ilgili, web sitenizin şu an ne durumda olduğunu gözden geçirin.


3) Görsel Kalite Ön Planda Olmalı 
Güncel mobil araçların hepsi yüksek çözünürlükte ve HD görüntüleme kalitesine sahip. İçeriğiniz size, düşük çözünürlükteki ekranlarda çok iyi kalitedeymiş gibi görünüp, sizi yanıltabilir! Bu yüzden, görsellerinizi hazırlarken sadece kendi kullandığınız ekranlar için değil, tüm modern yeni ekranlara uygun olarak hazırlamalısınız. Ayrıca, günümüzde elektronik marketlerde gördüğümüz, 1080p, 4K, 8K gibi özellikteki monitörleri de desteklemeliler. 


4) Dosya Boyutlarını Küçük Tutun
Madalyonun bir diğer yüzü de, görsellerinizi en iyi kalitede tutmak isterken, bir taraftan boyutlarını da mümkün olduğunca küçük tutmanız gerekliliği. Görsellerinizin kapladığı alan ne kadar küçükse; hem bulut depolama hizmetlerine ayırdığınız maliyet daha düşük olacaktır hem de görselleriniz kullanıcı tarafından daha hızlı açılıp izlenebilecektir. Günümüz kullanıcıları hıza o kadar duyarlılar ki, sadece 2 veya 3 saniye bekletilmeleri bile, onlara saatler sürmüş gibi gelebilir. 


5) Text İçeriği Aklınızdan Çıkarmayın!
Neredeyse tüm pazarlama uzmanlarının sürekli olarak görselleri ve video içerikleri ön plana çıkardıklarını siz de gözlemliyorsunuzdur. Her ne kadar bu konuda oldukça haklı olsalar da, text içerikler asla göz ardı edilmemeliler. Öyle bir görseliniz vardır ki 1.000 sözcüğe bedeldir. Ama 1.000 sözcük, tüm görsellerden daha hızlı yüklenir! Yani, sitenizi ziyaret eden kişileri bekletmez. Ayrıca, kullanıcılar bulundukları sayfayı “refresh” ederek tazelemek istediklerinde, text içerikli sayfalarda bu işlemi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler. 
Diğer önemli bir nokta, web içeriklerinizde kullandığınız fontlar, mobil kullanım için daha büyük ölçülerde olmalıdır. Eğer bu tür ihtiyaçlara doğru cevap vermek, daha mobil dostu bir web sitesine sahip olmak için kimi içeriklerinizden vazgeçmeniz gerekiyorsa veya içerikleri kısaltmanız gerekiyorsa, bunu mutlaka yapın! 
“Less is more.”, yani “Az, çoktur.”, sözünün günümüzde popüler olması boşuna değil.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim