Google 1 Yılda 3200 Güncelleme Yaptı

Google 1 Yılda 3200 Güncelleme Yaptı

Google, geçtiğimiz bir yıl içerisinde, aramalarda yaklaşık 3200 farklı değişim gerçekleştirdi. Aslında, hepsine birden birer güncelleme diyebiliriz, ama bazı güncellemeler temel olduğu için (Büyük temel güncellemeler yılda 3 veya 4 adet oluyor) bunlara “değişiklik” demek daha yerinde olur…
Yine de, bu küçük değişimleri, küçük güncellemeleri, ciddiye almalıyız! 3.200 gibi büyük bir rakamın hepimize verdiği mesaj şu:
“Google, asla boş durmuyor. O halde, biz de web sitemizi düzenli olarak sürekli güncellemeliyiz. Gerekli SEO faaliyetlerini sürekli hale getirmeliyiz.”
Bu arada, bu 3.200 rakamı sadece bir yılı kapsıyor. Son 5 yılda yapılan tüm değişimleri göz önünde bulundurduğumuzda, yapılan güncellemelerin çeşitliliği konusunda bize oldukça açık bir mesaj veriyor.

Bu Güncelleme Sayısı Google Tarafından Doğrulandı!

Bu güncelleme sayısının Google tarafından doğrulandığını da belirtelim! Yazılarımızı takip edenler hatırlayacaklardır. Geçmişteki birçok makalemizde, yine Google yöneticilerinin ağzından, Google’ın neredeyse her gün bir güncelleme yaptığını vurgulamıştık. Basit bir matematikle, 3.200 rakamını bir yıldaki gün sayısına bölersek, aslında günlük güncellemelerin birden fazla olduğu ortada! 
Google, paylaştığı blog yazısında şu ifadelere yer vermiş:
“Arama algoritmalarımız; karmaşık ve yüzlerce veri tipine dayanan matematiksel denklemlerden oluşuyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde, arama sistemlerimizde 3.200’den fazla farklı güncelleme gerçekleştirdik.” 
Google, aynen bu ifadeyi kullanıyor! 
Peki, sizce, 2010 yılında bu rakam kaçtı? 2010 senesi içerisinde Google yaklaşık olarak 350-400 farklı güncelleme gerçekleştirdi. Yani, yukarıda bahsettiğimiz “yaklaşık her gün bir güncelleme” teorisi, 2010 yılı için geçerli bir teoriydi. 
2009 yılı için de bu böyle. Açıklamayı yapan kişi de yine Google’dan önemli bir isim: Spam’lerle savaşan ekibin eski üyelerinden Matt Cutts! Google, yıllar içerisinde güncelleme sayısını giderek artırıyor. 

Peki Bunlar Ne Tür Güncellemeler? 

Sıralamalarla mı ilgililer? Kullanıcı ara yüzü mü? Uzmanlar, her iki cevabın da geçerli olduğu görüşündeler. Google ise şöyle söylüyor:
“Bu güncellemelerin bazıları, bizim ürün geliştirmelerimizle ilgili yapısal güncellemelerdir. Fakat, büyük bir kısmı kullanıcı memnuniyetini artırmak istediğimiz arama güncellemeleridir. Bir kısmı da, raporlardan bize ulaşan bilgileri değerlendirip hayata geçirdiğimiz, yeni özellik güncellemeleridir.” 
Google’ın, bu değişikliklerle ilgili küçük bir notu da var. O da, bu değişimlerin tüm web dünyasına yansımasının zaman alması. Bazı güncellemeler otomatik-bildirimler ve bilgi panelleri ile ilgili, bu tür güncellemeler çok hızlı bir şekilde hayata geçiyor. Ama örneğin; “Featured-Snippets” gibi bazı özellik güncellemelerinin yaygınlaşması daha uzun sürüyor:
“Arama politikalarımıza uygun olmayan nitelikteki durumlar için acil bir şekilde önlemler alıyor ve güncellemeler yapıyoruz. Ancak bazen, problemin doğru tespit edilmesi için, problemin kaynağını araştırmamız gerekiyor. Bu tür geliştirmelerin web dünyasına yansıması biraz zaman istiyor.” 

SEO Çalışmalarınızda Güncellemeleri Takip Altına Alın

SEO ile ilgili en kesin bilgilerden bir tanesi de, değişimlere daima açık olması. Google, yıllardır birçok büyük ve temel algoritma güncellemeleri gerçekleştirdi ve bu sistem bu şekilde ilerlemeye devam edecek. SEO beklentilerimiz, geçmişe kıyasla daha farklı olmalı. Çünkü, tüm bu değişim ve yenileme sistemi de kendi içerisinde ayrı bir değişim döngüsüne sahip. 
Artık belki de, sürekli bir SEO denetimi bile yetersiz kalabilir. İşin içine, web sitesinin de sürekli ve entegre bir şekilde yenilenmesi sorumluluğu eklenmiş görünüyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim