Google Diversity Güncellemesi Arama Sonuçlarını Değiştirdi

Google Diversity Güncellemesi Arama Sonuçlarını Değiştirdi

Google “Diversity”, yani çeşitlilik güncellemesinin arama sonuçlarını değiştirdiği ortaya çıktı. Bir firma tarafından yapılan araştırmaya göre, Google “çeşitlilik” güncellemesi, Google’daki tüm sonuçları değiştirmiş durumda! Farklı araştırma firmaları da daha önce konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu ve yaşanan değişimlerin oldukça düşük değerde olduğunu ifade etmişlerdi. 

Google Diversity Güncellemesi ve Ana Bulgular 

Yapılan güncellemede ortaya çıkan en çarpıcı detay, arama sonuç sayfasında aynı domain adresine ait sonuçlarla ilgili. Bazen Google’da bir arama yaparız ve aynı siteye ait 2 veya 3 URL’yi alt alta listelenmiş şekilde görürüz. Artık bu tür bir liste sonuçla karşılaşma olasılığı neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Adından da anlaşılacağı gibi Google “çeşitlilik” güncellemesi gerçek anlamda bir çeşitlilik yaratmış durumda. 
Veriler, eskiden bu tür durumların yaşanma olasılığının yaklaşık olarak %6,7 olduğunu gösteriyordu. Güncel verilerle birlikte bu oran %3,5’lere kadar düştü! Bu rakamlar, alt alta sıralanan 3 arama sonucuyla ilgili. 
Aynı siteye ait 2 arama sonucunun alt alta verildiğini düşünürsek, bu kez oranlar değişiklik gösteriyor. Hatta, tam aksine ufak da olsa bir artışla karşı karşıyayız. Aynı siteye ait 2 arama sonucunun alt alta gösterildiği durumların oranı eskiden %43,6 iken, şimdi bu oran %44,2! 
Bu artışın düşük olmasının bir nedeni de Google’ın yaptığı açıklamalarla tutarlılık gösteriyor. Google, daha önce, yapılan “diversity” güncellemesinin aynı siteye ait 2’den daha fazla (alt alta) sonuç için değişim yaratacağını ifade etmişti! 

Google Diversity Güncellemesi ve Arama Sonuçları Türleri

Araştırma şirketleri, yapılan aramaların türlerinin de konuya dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Yani, güncellemenin etkilerini analiz ederken, arama türleri de göz önünde bulundurulmalı. Daha önceki yazılarımızda Google’da genel olarak 3 tip arama türü olduğunu söylemiştik; Bilgi verici, Yer bildiren, İşlemsel (satış vb.). 
Her tipteki arama türü için, Google diversity güncellemesinin yarattığı etki farklılık gösteriyor. Güncellemeden en çok etkilenen arama tipi ise işlemsel, ticari olanlar. En az etkilenen arama tipi ise, yer bildiren sorgularla ilgili. Bu tür yer bildiren sorgularda, 2’den daha fazla URL (aynı siteye ait) görmeye devam edeceğiz. 
Google diversity güncellemesinin en iyi yanı, küçük ve orta ölçekli işletmeleri bir tür korumaya alması. İşletmeniz bu gruba giriyorsa, anahtar kelimeleriniz artık daha işlevsel olacak. Sektör devleri ile rekabetiniz daha kolay olacaktır. 
Özellikle “satın alma” ile ilgili arama sorgularında artık daha fazla çeşitlilik göreceğiz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim