Google Ağustos Algoritma Güncellemesi Hangi Siteleri Etkiledi?

Google Ağustos Algoritma Güncellemesi Hangi Siteleri Etkiledi?

Google’ın son temel algoritma güncellemesi ile ilgili haberleri sizlerle sıcağı sıcağına paylaşmıştık. Kaçıranlar Ağustos algoritma güncellemesi linkimizi tıklayabilir. Güncellemenin hangi siteleri nasıl etkilemiş olabileceği ile ilgili Google da belirli yorumlar yapmıştı. Ancak, bu yorumlar webmasterları ne kadar tatmin etmiş olabilir? 

Yine Google, webmasterlara, güncellemeyle ilgili herhangi bir onarım (SEO odaklı) yapmanıza gerek yok, şeklinde konuşmuştu. Fakat, bu sürece daha sorgulayıcı bir bakış açısıyla yaklaşan birçok analiz çoktan yapıldı bile. Bu yazımızda sizlerle bu analizlerin bir özetini ve önemli detayları paylaşacağız. 

Yapılan Analizler Neyi Gösteriyor?

Google, güncellemenin global olduğunu söylemiş, herhangi bir sektör ayrımı yapmamıştı. Ancak veriler öyle gösteriyor ki; sağlık ve ilaç sektörü ile ilgili siteler ve YMYL (açıklayacağız) siteleri son güncellemeden daha fazla etkilenmiş gibi! 

YMYL olarak adlandırılan siteler; mevcut ve gelecekteki refah seviyenizi etkileyebilecek olan web siteleridir. Buradaki refahın içerisine sadece maddi varlıklarınız değil; sağlığınız ve güvenliğiniz de dahil. Biz buna kabaca; kanun dışı riskler taşıyabilecek siteler diyelim! 

Güncellemeden etkilenen web site kategorileri, sadece birkaç sektörden ibaret değil. Beklenilenin aksine, güncellemeden etkilenen çok fazla sayıda site var. Google, web site yöneticilerini; daha iyi web siteleri, daha iyi içerikler, daha iyi kullanıcı deneyimi gibi alanlara yönlendirmiş olsa da, birçok webmaster şu an aynı fikirde değil. Daha doğrusu, SEO optimizasyonlarının ve bazı onarımların yapılması daha doğru bir kararmış gibi görünüyor. En azından, yapılan somut analizler bunu gösteriyor! 

“Medic” ilaçla ilgili bir İngilizce kelime. Google’ın son algoritma güncellemesi şu an “Medic Güncelleme” olarak isimlendiriliyor. Bunun nedeni, yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi, en çok etkilenen sektörün (web sitelerinin) ilaç sektörü ve sağlık sektörü olması! Tabii, analizlerin sonuçlarından çıkan bu tespiti Google kabul etmeyecektir.

Algoritma Güncellemeleri Hak Ettiği Yeri Yakalayamayan Siteler İçin

Uzmanların, Google’ın tavsiyelerine yorumu ise şöyle: Daha önceki temel algoritma değişimlerinde, Google aynı tavsiyelerde yine bulunmuştu. Açıkçası, biz de seocu.com olarak Google’dan gelen tüm güncelleme haberlerini sizlerle paylaştığımız için, uzmanlardan gelen bu yoruma hak veriyoruz! Kısacası, Google, güncellemeler sonrasında “İçeriklerinizi geliştirin, kullanıcı deneyimini artırın, biz bu güncellemeyle hak ettiği yeri yakalayamayan siteleri hedefledik…” benzerinde açıklamaları daima yapıyor…

Google’dan Sıcak Haber

Diğer bir sıcak haber, yine Google yöneticilerinden geldi. Bazı yöneticiler Twitter adreslerinden, son güncellemenin global olduğunu ve her bölgeyi etkileyeceğini, doğruladı!

Google, etkilenen sitelerle ilgili herhangi bir tablo ya da analiz (veri vb.) paylaşmayacak. Çünkü daha önce Panda, Penguin ve benzeri güncellemelerde de bu konuda suskunluğunu korumuştu. 

Bu yüzden, Google’a tabii ki güvenerek ama kendi önlemlerinizi de alarak yola devam etmeniz en sağlıklısı gibi görünüyor. 

Güncelleme Artık Tamamen Yayında!

Güncellemenin tamamının yayına girip girmediği, sıkça sorulan bir soruydu. Bu konu da şu an netleşti. Evet, güncelleme dün tamamen yayına alındı. Yani, analiz araçlarınızdaki veriler, grafikler artık gerçek durumu çok daha iyi yansıtıyor. 

Son olarak, YMYL sitelerini daha iyi anlamanız açısından, ne tür siteler bu gruba giriyor, bunun bilgisini vererek kapatalım:

• ID, Kimlik Numarası ve benzeri bilgiyi barındıran içerikler. Bunlara; sürücü belgesi, banka hesap bilgileri de dahil…

• Para transferi yapılan web siteleri.

• Fiziksel sağlığınıza etkisi olabilecek; medikal veya sağlık önerileri, bilgileri paylaşan web siteleri. 

• Ev almak, annelik ve birçok konuda, tıpkı bir danışman gibi çalışan tavsiye siteleri. 

• Hukuk danışmanlığı, finansal danışmanlık gibi hizmetler veren, gelecek refahınızı (mutluluğunuzu) etkileyebilecek siteler.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim