Site Hızlandırma Teknikleri ve SEO Çalışmalarına Etkisi

Site Hızlandırma Teknikleri ve SEO Çalışmalarına Etkisi

Sayfa Hızı Nedir?
Sayfa hızı, web sitenizdeki içeriğin yüklenme hızıdır. Sayfa hızı genellikle “site hızı” ile karıştırılır. Oysa sayfa hızı, sitenizdeki herhangi bir sayfa için de geçerlidir. Sayfa hızını daha teknik olarak “sayfa yüklenme hızı” olarak da ifade edebiliriz (Yani, herhangi bir sayfadaki tüm içeriklerin, buna görseller de dahil, tamamen görünür hale gelmesine dek geçen süreden bahsediyoruz).
Sayfa hızının nasıl ölçüldüğü önemli değil, önemli olan hızlı yüklenmesidir. Hızlı yüklenen sayfaların hem dönüşüm hem de sıralamalar açısından her zaman daha önde olduğu, birçok kişi tarafından keşfedilmiş, bilinen bir gerçektir. 


SEO’da En İyi Sonucu Yakalamak
Google, site hızını (dolayısıyla sayfa hızını) sıralamalarda bir kriter olarak gördüğünü resmi olarak açıklamış durumda. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar da Google’ın sayfa hızlarını spesifik olarak ölçtüğünü doğruluyor. Diğer önemli bir nokta, yavaş yüklenen sayfaların Google tarafından daha az indekslendiği, bu da sıralamalara negatif olarak yansıyor. 
Site hızı ayrıca, kullanıcı deneyimi açısından da önemlidir. Yavaş yüklenen sitelerde, siteden çıkma oranı (bounce rate) artıyor ve sitede kalma oranı da düşüyor. Yine, yavaş yüklenen sitelerde dönüşüm oranları da negatif eğilim göstermektedir. 


Site hızınızı nasıl artırabileceğinize gelince, hemen paylaşalım:
1. Sıkıştırma Araçları Kullanın
“Gzip” gibi araçlar dosyaları sıkıştırmak ve boyutlarını küçültmek için kullanılır. 150 bayttan daha büyük; CSS, HTML ve JavaScript dosyalarını küçültür. 
Gzip aracını görselleriniz için kullanmayın. Onun yerine, Photoshop gibi programlar kullanarak görsellerinizi hem kalite hem de boyut olarak en optimum düzeye getirebilirsiniz. 


2. CSS, JavaScript ve HTML Kodlarını Minimize Edin
 Kodlarınızı optimize ederek ( kodlar arası boşlukları kaldırmak, virgülleri ve diğer gereksiz karakterleri silmek) site hızınızı ciddi oranda yükseltebilirsiniz. Ayrıca; kod açıklamalarını ve benzeri direkt fonksiyon sağlamayan karakterleri de silebilirsiniz. Google’ın bu konuda, CSS ve JavaScript için önerdiği araç “YUI Compressor”. 


3. Diğer Sayfalara Yönlendirmeleri Azaltın
Ziyaretçiyi bir sayfadan diğer sayfaya yönlendirdiğinizde, http’ye başvur-cevap ver döngüsü yeniden işliyor ve bu da boşa harcanan zaman demek. Örneğin; eğer mobil yönlendirme şablonunuz şu şekildeyse “seocu.com -> www.seocu.com -> m.seocu.com -> m.seocu.com/home,” buradaki yeniden yönlendirmelerin her biri sitenizin yavaşlamasına neden olur. 


4. Tarayıcı Önbelleğini Değerlendirin
Tarayıcılar önbelleklerinde oldukça yoğun bilgiler muhafaza edebilirler (sayfaya verilmiş görünüm stilleri, imajlar, JavaScript dosyaları vb). Böylece bir kullanıcı aynı sayfayı tekrar ziyaret ettiğinde tüm sayfanın yeniden yüklenmesine gerek kalmaz. “YSlow” aracını kullanarak önbellek için bir süre bitimi tarihi atanıp atanmadığını kontrol edebilirsiniz. Sonrasında “expires” üst bilgi ayarı yaparak, mevcut bilginin ne kadar süreyle ön bellekte tutulmasını istiyorsanız, ilgili ayarları bu şekilde yapabilirsiniz. Genellikle site tasarımınız uzun bir süre değişmeyecekse, bir yıllık bir süre bu ayar için uygundur.


5. Server Response Zamanlamasını Geliştirin
Server Response zamanlamanız; site trafiğinize, her bir sayfanın kullandığı kaynağa, serverınızın kullandığı yazılıma ve aldığınız hosting hizmetine göre değişir. Server Response zamanlamanızı geliştirmek için performans yollarınızı kontrol edin; yavaş veri tabanı kuyrukları, yavaş yönlendirme (routing) veya memory’i uygun seçmek gibi… Uygun bir Server Response zamanlaması 200ms’dir. 


6. İçeriği Dağıtan Network Kullanın
İçerik dağıtıcı networkleri (CDNs) server networkleridir ve içeriğin dağıtımı işlemini farklı kollara dağıtır ve hafifletirler. Böylece, sitenizin bir kopyası birçok coğrafi farklı veri merkezinde depolanır bu da kullanıcıların sitenizi hem daha hızlı hem de daha güvenli bir şekilde ziyaret etmelerini sağlar. 


7. İmajları Optimize Edin
İmajların gereğinden fazla yer kaplamadığından emin olun. Bu noktada yapılması gereken ilk şey imaj formatını doğru seçmektir (16 renkten az PNG imajlar grafik açısından daha iyiyken, JPG formatı, fotoğraflar için daha uygundur).
CSS sprite denilen hareketli öğeler kullanın. Sıklıkla kullandığınız imajlar için ( button veya ikon gibi) bir template oluşturabilirsiniz. CSS sprite kullandığınızda sitenize onlarca imaj yerine sadece bir imaj yüklenir. Bu tek imaj içerisinde sadece gösterilmesini istediğiniz alanı seçerek bu yoldan daha hızlı bir imaj yükleme metodu elde edebilirsiniz. 
Sayfa Hızıyla İlgili İşinize Yarayacak Araçlar
Firebug
Moz Crawl Test
PageSpeed
YSlow
WebPageTest.org
YUI Compressor

 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim