Google Aralık 2017 Algoritma Güncellemesini Doğruladı

Google Aralık 2017 Algoritma Güncellemesini Doğruladı

Google, aralık ayı ortasında, arama sıralamaları ile ilgili bir algoritma güncellemesi yaptığını doğruladı! Güncellemenin, henüz tamamlanmadığını, devam ettiğini de belirtelim. Bu yeni algoritma güncellemesinden en çok mobil arama sonuçlarının etkilendiği söyleniyor. Özellikle de, şema verisi taşımayan siteler! 
Google, özellikle geçtiğimiz hafta, arama sonuçlarında yaşanan önemli dalgalanmanın sebebinin, yapmış oldukları bir algoritma güncellemesinden kaynaklandığını duyurdu. Google sözcüsünün verdiği ifade şu şekilde:
“Yakın zamanda, küçük geliştirmeler yaptık ve yayına aldık. Yaptığımız güncelleme, arama sonuçlarındaki tutarlılığı geliştirmek adına her zaman yaptığımız rutin çalışmalara dahildir diyebiliriz.”
Editörler, 100 webmasterı kapsayan bir anket yapmakta gecikmemişler. Anket sonuçlarına bakıldığında çıkan sonuç, güncellemenin anahtar kelime permütasyonları ve “doorway” sayfalardan faydalanan sitelerle ilgili olduğu yönünde. 

Mobil & Şema Uyaranları 

SEO araçları sağlayıcılarının elinde, geniş bir veri havuzu var. Bu yüzden, güncellemenin hangi hedefle yapılmış olabileceğine dair bu servis sağlayıcılarından da bilgi aldık. 
Yapılan analizler, 6 farklı ülkeyi ve mobil aramaların yanında masaüstü aramaları da kapsıyor. 
Güncellemeyle birlikte, farklı sektörlerin farklı şekilde etkilendiği sonucuna ulaşılmış (Bunun en temel belirleyicisi ise, rakip sayısı). Uzmanlara göre, normalde, Google yıl başı öncesi gibi tatil dönemlerinde arama sonuçlarını geniş çapta etkileyecek güncellemeler yapmıyor. Bu mantıkla, aralık ayı için genel olarak arama sonuçlarında büyük dalgalanmalar görülmüyordu. Fakat, bu yıl, 14 Aralık’ta durum hiç de böyle olmadı. Hatta, sektörde bu güncellemeye “tatil öncesi güncellemesi” ismini koyanlar bile oldu. 
Arama sonuçlarında, en büyük dalgalanma mobilde yaşandı. Mobil aramalar içerisinde, en çok etkilenen belli başlı sektörler ise; otomotiv ve hukuk.

Güncellemeden Etkilenen Sektörler 

Benzer şekilde, 19 Aralık’ta da, arama sonuçlarında başka bir dalgalanma yaşandığı tespit edildi. Bu dalgalanmadan en çok etkilenen sektörler ise; hobi siteleri (boş zamanların geçirildiği eğlence siteleri), bilim, iş ve eğitim, ev araçları ve bahçecilik, internet ve telekomünikasyon. Aynı şekilde, değişim daha çok mobil arama sonuçlarını kapsıyor. 
Henüz, güncellemeyle ilgili tamamen net bilgilere kimse sahip değil. Bu yüzden, önlem olarak ne tür SEO tekniklerinin uygulanabileceğine dair yorumlarla karşılaşmıyoruz. Fakat şu kadarı biliniyor. Algoritma güncellemesi ilk olarak Amerika’yı etkiledi, ardından bir zincir dalgası gibi yayıldı. Önce İngiltere, ardından Almanya, Fransa, Avustralya ve bir sonraki gün de İspanya’da etkisini gösterdi. Bu durum, mevcut güncellemenin global olduğunu doğruluyor! 
Yani, Türkiye’nin de etkilendiği kesin.

Uzmanlardan Gelen Yorum 

Farklı uzmanlardan şu tür yorumlar da geldi: “İlk başta, Panda ve Phantom benzeri bir güncelleme olduğunu düşündük. Veriler böyle gösteriyordu. Ancak, semptomlar geniş ölçüde bir güncellemeyi işaret etmiyordu denebilir. “Schema.org” entegrasyonu olmayan siteler, görünürlüklerinde kayıp yaşadılar. Schema.org entegrasyonu nasıl yapılır? Yazımızıda inceleyebilirsiniz. Tüm sistematik değişimi net bir şekilde analiz edebilmemiz için, açıkçası henüz çok erken.”
Yine de, sıralamalardaki yerinize bir göz atmanız, ve hangi noktalarda ne tür değişimleri neden yaşadığınıza dair şimdiden bir inceleme yapmanızda fayda var. Yeni haberleri sıcağı sıcağına sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim