Google Fact Check'i Hayata Geçiriyor
Google, tüm dünya genelini kapsayacak bir şekilde haber makaleleri için ve birçok arama sonucu için “Fact Check” (Doğruluk Kontrolü) tag’inin kullanım alanını genişletiyor!
Bu tag ne işe yarıyor derseniz, içeriklerdeki bilgilerin doğru olup olmadığının kontrol edilmiş veya edilmemiş olduğunu gösteriyor. Kontrol edenlerse, haberi yayına sunanlar ve bu iş için bir araya gelmiş “fact checking” organizasyonları.
Fact Check, ilk olarak geçtiğimiz ekim ayında duyurulmuştu. Kullanım alanı ise sadece belirli ülkelerde “Google Haberler” içerisinde bulunmak suretiyle, kısıtlıydı. Şimdiyse ilk defa, temel arama sonucu sayfası için yaygın bir biçimde kullanıma açılıyor!
İçeriğin ne şekilde değerlendirilmiş olduğu bir “kırpıntı” (küçük bir link görünümü gibi hayal edebilirsiniz) ile gösterilecek. Hatta, yapılan değerlendirmenin ne derecede doğrulandığını da görebileceğiz.
Fakat, Google’ın bu uygulamanın her arama türü için geçerli olmayacağını söylediğini belirtelim! Hatta, farklı yayıncıların aynı içerik bilgisi için farklı değerlendirmede bulundukları durumlarla da karşılaşacağız.
Goolge’ın konu ile ilgili düşüncesi şu şekilde:
“Fact Check, Google’ın kendi kendisine değerlendirmede bulunacağı bir uygulama olmayacak. Sadece, kişilere bilgilendirici değerlendirme yapma fırsatı verilmiş olacak. Farklı görüşler, farklı değerlendirmeler yapılsa bile, bu değerlendirmeleri görüntüleyen kişilerin bu farklı görüşleri izleme fırsatı doğacak. Hatta, hangi kaynaklar konusunda benzer değerlendirmelerin yapıldığını da görmüş olacaklar.”
Yayıncılar, içerikleriyle birlikte bu yeni uygulamaya dahil olabilmek için bir dizi kriteri karşılıyor olmalılar. Öncelikle, “Schema.org ClaimReview” kullanmak zorundalar.
İkinci olarak, otoriter bir bilgi kaynağı oldukları konusunda, algoritmalar tarafından onaylanmış olmalılar.
Son olarak, Google şunları söylüyor:
“İçerikler, Google News Publisher’ın “fact checks” kriterlerine uygun olmalı. Bununla birlikte; Google News genel prosedürlerinde gösterdiğimiz hesap verilebilirlik, şeffaflık, okunabilirlik, uygun site temsilciliği gibi standartları da karşılıyor olmalılar.”
Bu standartları karşılayamadığınız durumlarda Google, sitenizin ClaimReview biçimlendirmesini göz ardı edebilir!
Bir Önceki Makalemiz : SSL Sertifikalarındaki Problem Nedir?
Bir Sonraki Makalemiz : Google Manuel URL Ekleme Aracını ve Diğer Yenilikeri Duyurdu