Google "Project OWL" Uygunsuz İçerikleri Tespit Edecek

Google

Google, yüksek otoritedeki içerikleri öne çıkarmayı ve tavsiye edilen aramalarla ilgili yapılan geri beslemeleri kaydetmeyi planlıyor. 
Google, arama kalitesiyle ilgili yaşanan problemleri kabul ediyor. Özellikle de geçtiğimiz Kasım ayında yaşanan sahte içeriklerle ilgili tartışmaların ardından bu konuya çok daha ciddi bir şekilde yaklaşıyor. 
Henüz birkaç gün önce yapılan açıklamada “Project Owl” un 3 spesifik konuyla ilgili 3 aksiyon gerçekleştireceği belirtildi. 
Yeni proje, özellikle de şu noktalarda etkisini gösterecek:
*Arama önerilerinde yeni bir feedback formu ve buna ek olarak içeriklerin neden kaldırılması gerektiğini soran resmi prosedürler de yer bulacak
*Google’ın özellikli kutucuklarında (Featured Snippets) yer alan cevaplarda yeni bir feedback formu olacak
*Arama süreçlerini daha kaliteli hale getirmek için otoriter içerik diye tanımladığımız içeriklere daha çok vurgu yapılacak

Project Owl ve Problemli İçerikler

Baykuş Projesi olarak da Türkçe’ye çevirebileceğimiz “Project Owl” aslında Google’ın kurum içerisinde kullandığı bir isim. Belirttiğimiz gibi, rahatsız içeriklerle başa çıkmak için kullanılacak. Google, bu ismin özellikle seçilmediğini belirtti. Ancak hepimiz biliyoruz ki baykuş daima bilgeliğin sembolü olmuştur. 
“Problemli aramalar” diyebileceğimiz terim, aslında kendi içerisinde, Google’ın kullanımıyla ilgili problemler de içeriyor. Yani demek istediğimiz şu ki; kullanıcılar Google’da daima en gerçek, en saygın, en doğru bilgilerin peşinde değiller. Bu yüzden her kullanıcının vermiş olduğu geri bildirim de birinci kalitede olmuyor. İşte aramalarda karşılaşılan kalitesizliğin kimi zaman tek nedeni de bu. 
Ayrıca, Google’ı yanıltmaya yönelik birçok eylem çabası da var. Bu noktada, “problemli aramalar” şeklinde kullandığımız terim, aslında sadece yanlış bilgi içeren metinler için kullanılmalı. Yani eğer bir haber okuduysanız ve içeriği sahteyse, işte bu gerçekten büyük bir problem. 
Google ekibinden Pandu Nayak, konuyla ilgi şu değerlendirmelerde bulunmuş:
“Bu artık çözümüne yaklaştığımız bir konu. Aramaların bütününe baktığımızda, oldukça küçük hacimde olduğunu söyleyebiliriz. Bizim yaptığımız testlerde de durum bu şekilde.”
Ancak, geçtiğimiz birkaç ayı değerlendirecek olursak Google’ın yakın dönemde ciddi anlamda kabuslar yaşadığı da oldu. Markaların Google’a verdiği ciddi uyarı da bunlardan biriydi. Daha önceki yazılarımızda da sıcağı sıcağına bu içerik problemlerini sizlerle paylaşmıştık. 
Google günümüzde de kullanıcıdan feedback istediği özellikler kullanıyor. Ancak bu yeni gelecek özelliklerle birlikte açılır menüler göreceğiz. Tıpkı Facebook’ta gördüğümüz gibi karşımıza çoktan seçmeli seçenekler sunulacak. 
“Bu içerik faydalı.” “Bu içeriği beğenmedim.” “Bu içerik rahatsız edici.”, ve benzeri 5, 6 farklı değerlendirme seçeneğiyle karşılaşacağız. 
Google şimdiye dek bize bu feedback’lerle ilgili faydalı olup olmadığı konusunda sadece 2 seçenek sunuyordu. Şimdiyse seçenekler çoğalmış durumda. 
Bu feedback verilerinin algoritma güncellemelerinde kullanılacağı da ifade edilenler arasında. Yine her zaman alışkın olduğumuz gibi bu algoritmalar zararlı içerikleri hemen ortadan kaldırmak yerine, zararlı içerikleri daha iyi yakalamak adına, algoritma geliştirmeleri odaklı kullanılacak. 
Diğer önemli bir güncellemeyi de belirtmeden geçmeyelim. Yazının başında söylediğimiz gibi, otoriter nitelikteki içerikler daha da ön plana çıkacak. Bu da sadece feedback özellikleriyle ilgili değil, arama sonuçlarında göreceğimiz tüm içeriklerle ilgili değişimlerle karşılaşacağımızın habercisi!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim