SEO'nun Geleceği İle İlgili 3 Tahmin

SEO'nun Geleceği İle İlgili 3 Tahmin

SEO’nun geleceğinde bizleri neler bekliyor? Nasıl bir hazırlık yapmak gerekiyor? Endüstrinin geleceğine dair tahminleri Ryan Shelley’den dinleyelim. 
SEO, birçok endüstride olduğu gibi sürekli bir değişimden geçiyor ve gelişiyor. SEO’nun gerektiği değeri görmediği zamanlar çok eskilerde değil. Ama artık günümüzde her pazarlama stratejisinin içerisindeki olmazsa olmazlar arasındaki yerini almış durumda. Tahminlere göre, geçtiğimiz yıl işletmelerin SEO çalışmaları için harcadıkları bütçe 65 milyar doların üzerinde. 2018 yılında bu rakamın 70 milyarı bulacağı öngörülüyor. 
Peki ya SEO’nun geleceğinde bizleri neler bekliyor. İşte 3 tahmin!

1. UX Daha Büyük Bir Rol Oynayacak

Geçmişte SEO, IT ekibinin sorumluluğu olarak görülürdü. Kreatif bir pozisyondan ziyade, teknik bir iş olarak tanımlanırdı. SEO, gerçekten de teknik bilgi gerektiren bir disiplin olmasına rağmen, artık günümüz koşullarında yaratıcılık da gerektiriyor. Bugünün SEO uzmanları; bir web sitesinin nasıl optimize edileceği konusundaki bilgilerin yanı sıra, insanların web dünyasında nasıl davrandıkları üzerine de donanımlı olmalılar. 
Fakat kastettiğimiz bu donanım, işin sadece bir kısmı. Önemli olan, bu donanımı yapılan çalışmalara doğru bir şekilde aktarabilmek.
Google, kullanıcının görüşleri ve memnuniyeti konularında çok hassas. Bu yüzden SEO uzmanları da aynı hassasiyeti taşıyor olmalılar. Hem pazarlama dünyasında hem de aramalarda işler git gide daha çok müşteri ve “kişiselleştirme” odaklı ilerliyor. İşte bu yüzden UX, aramalarda ve optimizasyon çalışmalarında kendine çok daha geniş bir yer bulacak. Ürettiğiniz içerikler kullanıcının etkileşime girdiği türden olmazlarsa, başarısızlık kaçınılmaz hale gelecek. Verdiğiniz bilgiler harika nitelikler taşıyor olsa bile, kullanıcının etkileşime girmesi çok daha önemli!
Bu yüzden şimdiden atılması gereken adım, kullanıcıları, hedef kitleyi enine boyuna iyice tanımak. 

2. AMP Sıralama Faktörlerinden Biri Olacak

Şu an, aslında bölünmüş bir dünyada yaşıyoruz. Google’ın geleneksel olarak yaptığı iş sadece webdeki dokümanları indekslemekti. Bugünse yaptığı şey 2 farklı indeks yaratmak. Biri mobil, diğeri de masa üstü cihazlar için, hatta mobil dünyasının bu konudaki yeri giderek daha da genişliyor. 
Mobile-first dünyasına doğru ilerledikçe arama, arama sonuçlarıyla etkileşime girme ve satın alma alışkanlıklarımız değişiyor. 
İnsanlar için bugün mobildeki güzel tasarımlar onlara yeterli gelmiyor. Hız istiyorlar. Daha önceki yazılarımızda da belirtmiş olduğumuz gibi kullanıcıların %53’ü, açılması 3 saniyeden fazla süren web sitelerini hemen terk ediyorlar. İşte AMP’nin çıkışı da bu hız arayışına dayanıyor. 
Şu ana kadar AMP’nin sıralama faktörleri içerisinde yer aldığına dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Ama bu, web performansınıza ve sıralamalardaki yerinize katkı sunmayacağı anlamına gelmez! Aslına bakarsanız, eğer o günü beklerseniz, AMP’nin size getireceği fırsatları çoktan kaçırmış olursunuz. Bu yüzden içerikleriniz için şimdiden AMP sayfalar geliştirmeye başlayın. 

3. Yapay Zekâ, Aramalarda Etkili Olacak

Google geçtiğimiz yıl RankBrain’i duyurduğunda herkes çok şaşırmıştı. Bugün de RankBrain (yapay zekâ sinyali) hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olduğumuzu söyleyemeyiz. Fakat RankBrain şu an Google’ın en gözde 3 sıralama faktöründen biri! Bu yapay zekâ sinyalleri günden güne içerikleri daha iyi anlar hale gelecekler ve bizlere çok daha tutarlı sonuçlar sunacaklar. AI’ın diğer bir katkısı “black-hat SEO” dediğimiz korsan SEO ile de savaşacak olması. 
O halde, bizi bekleyen bu yapay zekâ dünyasına nasıl hazırlanmalı? Yapılacak işlerden ilki içeriklerin kalitesine dikkat etmek ve bilgilendirici içerikler hazırlamak. On-page SEO’ya daha fazla odaklanmak. Diğer maddede de belirttiğimiz gibi “kişiselleştirme” ve “birey” odaklı düşünmemiz gerekiyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim