HTTPS Kullanımında Ciddi Artış Gözlemlenmeye Başlandı

HTTPS Kullanımında Ciddi Artış Gözlemlenmeye Başlandı

Çok yakın zamanda açıklanan raporlara göre Google sonuçlarında, ilk sayfadaki HTTPS sonuç sayısı %30’dan %50’ye yükselmiş durumda. Ve bu yükseliş sadece son 9 ayda gerçekleşti. 
Bu yükselişin hızlı bir şekilde değil, kademeli artışlarla gerçekleştiği belirtilen raporlarda, değişimin nedeni HTTPS’e karşı ilginin yükselmesi olarak açıklanıyor. Yoksa, algoritma değişimleri olarak değil.
Belirttiğimiz raporlar tek bir kaynaktan değiller. İzleme araçları kullanılarak oluşturulan verilere dayanıyorlar. Birden çok raporda, benzer sonuçları görünce, verilerin birbirlerini destekledikleri sonucuna ulaştık. 
Konuyla ilgili akademisyen statüsünde isimler, yapmış oldukları açıklamalarda, 2017 yılının sonuna kadar, Google’ın ilk sayfasındaki HTTPS sitelerin oranının %65’leri bulacağını tahmin ettiklerini belirtiyorlar. HTTPS adaptasyonundaki bu hızlı yükseliş devam ederken, Google henüz HTTPS siteleri sıralamalarda öne çıkartacakları bir sinyali hayata geçirmeyi düşünmediklerini belirtti!
Sitenin güvenilirliği, sıralamalarda en önde yer almak adına tabii ki bir kriter! Ancak şu an için HTTPS bu kriterlerden sadece birisiymiş gibi görünüyor. Yani, diğer kriterler daha ön planda ve önemini koruyor. Raporlardaki verilerde, henüz HTTPS geçişi yapmamış domain adları oldukça dikkat çekici. Çünkü aralarında en tanınmış, büyük markalar da bulunuyor: 

Bu 20 domain adından yarısı (yukarıda gördükleriniz) halen http özelliklerini koruyorlar. 
Raporlarda sadece veriler değil, önemli tavsiyeler de bulunuyor. HTTPS geçişinin sadece Google sıralamalarında öne çıkmak için değil, çok daha farklı amaçlar için yapılması gerektiği görüşüne yer verilmiş. Örneğin; Google Chrome şu an HTTPS geçişi yapmamış siteleri; herhangi bir şifre sorulduğunda veya kredi kartı bilgisi istendiğinde “güvenli değil” şeklinde işaretlemeyi planlıyor ve çok yakın zamanda bunu hayata geçirecek. 
Yani, HTTPS’i adaptasyon sürecinin gerekli bir ayağı olarak görmek ve buna göre aksiyon almak gerekiyor. Uzmanlar, bu adaptasyon baskısının HTTPS’e geçişlerde etkili olacağını öngörüyorlar. Yeni bir siteyi hayata geçirecek olanlara tavsiyeleri de acele edilmesi gerektiği. Çünkü şu an birçok güvenlik sertifikası oldukça uygun fiyatlara sahip. Gelecekte, bu fiyatların bir şekilde artma riski var. 
Aslında konuya daha yalın bakmak gerekiyor. Herhangi bir sayfada, çalınmasını istemediğiniz bilgiler varsa, neden daha güvenilir bir sisteme geçiş yapmayasınız? 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim