SEO Cyborg Nedir? Çalışmalara Yeni Yaklaşım!

SEO Cyborg Nedir? Çalışmalara Yeni Yaklaşım!

SEO, hem kullanıcıları hem de arama botlarını doğru anlamakla ilgilidir. Tüm SEO uzmanları; kullanıcı, arama motoru ve online deneyimler gibi başlıkları bir araya getirerek düşünmek ve hareket etmek zorundadır. 

Vurgulamak istediğimiz nokta, dengeli olmak! SEO Cyborg kavramı da aslında bu denge anlayışından doğdu. Yani, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir denge çerçevesinde yaklaşmalısınız. 

SEO Cyborg Nedir?

“Cyborg” (sibernetik organizma) şu şekilde tanımlanıyor: fiziksel kapasitesi mekanik elementlerle desteklenerek normal bir insanın yeteneklerinin ötesine geçen; hem bio-mekatronik hem de organik bileşenlere sahip olan organizma. 

Tabii ki, hepimiz birer insanız ve birer cyborg olamayız. Ancak bu yeni terimle anlatılmak istenen, aslında ideal bir SEO ekibidir! Öyle bir SEO ekibi hayal edin ki; hem insanlarla olan ilişkilerinde, hem web site deneyimlerinde; sadece teknik SEO’yu değil, aynı zamanda insanı ve içeriği de dikkate alıyor olsun. Yazının başında da vurguladığımız gibi, burada anlatılmak istenen şey sadece “denge”. 

Hem teknik konularda, hem de insana yaklaşırken dengeli olmakta fayda var. Bunu isterseniz “sinerji” kavramıyla da açıklayabilirsiniz. 

SEO Cyborg gibi çalışan bir ekibiniz varsa, sizi en iyi şekilde ifade eden başarınız, organik aramalardaki performansınızdır. Peki, söylemesi kolay! Bunun bir modeli olmalı?

Yeni SEO Modeli

Klasik SEO modeli şu sıralamayla bilinir:

• Crawl – Index – Rank

Fakat, günlük olarak uygulanan SEO tekniklerini düşündüğümüzde, bu model, günümüz teknolojik gelişmeleri karşısında yetersiz kalıyor. Yeni SEO Modeli de bu yüzden doğdu ve şu şekilde çalışıyor:

• Crawl – Render – Index – Signaling – Rank – Connect

Bu modelde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var. Nasıl ki bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüyse, aynısı bu SEO modeli için de geçerli. Yani, modelin her aşamasında tek tek ayrı bir başarı göstermeniz şart! 

Crawling

İlk yapmanız gereken şey, arama motorlarının sizi kolayca bulmasını sağlamak (crawling). 

Render

Render konusunda ise JavaScript odaklı düşünmekte ayrı bir fayda var. Bilindiği gibi Google, JavaScript kodlarını indeksin ikinci dalgasında tanımlıyor. Yani; tarama, indeks ve render süreçleri bir ileri bir geri şeklinde çembersel bir yapıda okunuyor diyebiliriz. 

Bu yüzden, kendinize şu soruyu mutlaka sorun: Acaba, arama motorları, içeriğimi “render” işleminden geçiriyor mu? 

Indeks

Eğer sitenizi, Google veri tabanına doğru bir şekilde ulaştırdıysanız, başarılı bir indeks gerçekleşmiş demektir. 

Signaling

“Signaling” ile kastedilen şey, web sitenizin arama motorlarına doğru sinyaller göndermesidir ve bu süreklilik de ifade eder! Eğer, doğru sinyaller değil yanıltıcı sinyaller gönderiyorsanız, doğal olarak site performansınız da olumsuz etkilenecektir. Bu süreçten başarılı çıkmanız için iyi bir kod bilgisi ve teknik SEO bilgisi şarttır…

Rank

“Rank” herkesin peşinden koştuğu hedef. Yani, sıralamalar! Google gibi arama motorları, web sitenizi, sayfanızı, içeriklerinizi rakiplerinkiyle karşılaştırır ve size Google sıralamalarında belirli bir yer sağlar. Gerçek başarınızı da bu belirler. 

Connecting

“Connecting” ile kastedilen ise tamamen insan davranışlarıyla uyumlu olmanızla ilgili. Mühendisler, rezonans terimini çok iyi bilirler. Ama biz daha anlaşılır olması açısından buna “uyum” diyelim. 

Müşterilerinizin en nihayetinde, herkes gibi birer insan olduklarını daima aklınızda bulundurun.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim