Google Zararlı İçerikleri İşaretleyecek !

Google Zararlı İçerikleri İşaretleyecek !

Google, içeriklerle ilgili yeni bir çalışmayı duyurdu! Bu yenilikle birlikte, rahatsız edici veya yanlış bilgi içeren tüm içerikler işaretlenecekler!

Google, kalite ölçümleme verileri kullanarak algoritmalarına, gerçekte yanlış veya rahatsız edici bilgi içeren içerikleri daha iyi bir şekilde belirlemeyi öğretmeyi planlıyor. Bu şekilde, özellikle arama sonuçlarında ilk sıralarda; kaliteli içeriklerin önünün açılması planlanıyor.

Google mühendislerinden, arama kalitesi ekibine katılan Paul Haahr’ın verdiği açıklama şöyle:

“Sahte haberlerden özellikle uzak durmaya çalışıyoruz. Çünkü gereksiz olduklarını düşünüyoruz. Hedefimizde; kusurlu, yanlış bilgiler içeren içerikleri tespit etmek var.”

Google’ın Kalite Ölçümleme Ordusunun Yeni Rolü!

Google bu çalışmayı, dünyanın her yerinden arama sonuçları hakkında değerlendirmede bulunan 10.000 anlaşmalı tarafla yürütüyor! Bu kişilerden arama yapmaları ve çıkan sonuçları gerçek anlamda değerlendirmeleri isteniyor.

Kalite araştırmacılarının Google’ı direkt olarak yönlendirmek gibi bir güçleri yok. Örneğin bir sayfadaki içeriği düşük kalite olarak işaretlemişlerse, bu o sayfanın sıralamasında herhangi bir değişime, düşüşe neden olmuyor! Bunun yerine, değerlendirmeden çıkan sonuçlar, Google’ın algoritmalarını geliştirmesinde kullanılıyor. Uzun dönemde, bu veriler, içeriğin kalitesiz olduğu sayfalara olumsuz olarak yansıyor elbette. Fakat bu, dolaylı bir süreç.

Kalite araştırmacıları, yaklaşık 200 sayfadan oluşan bir rehber kullanıyorlar! Bu rehberde, web sayfalarını nasıl değerlendirmeleri gerektiği sunulmuş.

Yeni, “Rahatsız Edici” İçerikleri İşaretleme Uygulaması

Bahsettiğimiz rehber sürekli güncelleniyor. Değerlendirmede bulunan anlaşmalı kişiler, apayrı bir “Rahatsız Edici İçerik” sekmesi kullanıyorlar ve bu sekmede işaretleme yapıyorlar.

Peki, ne tür içerikler “Rahatsız Edici” olarak sayılıyor? İçeriklerimizde nelere dikkat etmeliyiz?

Hemen maddeler halinde sıralayalım:

  • Belirli bir gruba veya topluluğa yönelik nefret veya şiddeti öne çıkaran içerikler. Kriterlerin bir kısmı şu şekilde: Irk, mezhep, din, cinsiyet, ulus, vatandaşlık, yaş, engelli olma, cinsel eğilim gibi farklılıklarda şiddet ve nefrete yönelik ayrımcılık.
  • Irkçılığa yönelik karalama yapan içerikler.
  • Şiddet barındıran görseller. Hayvanlara eziyet edilen görüntüler veya çocuk istismarı gibi konular.
  • Uç noktada, zararlı aktiviteler konusunda bilgi paylaşımı yapan içerikler. (Örneğin; insan kaçakçılığı veya şiddet uygulama ile ilgili)
  • Yaşadığınız, bulunduğunuz coğrafya ile ilgili uç noktada rahatsız edici diğer türde paylaşımlar.

İçeriğinizin İşaretlenmesi, Hemen Bloke Edilmeniz Anlamına Gelmiyor

Eğer içeriğiniz bu şekilde işaretlenmişse ne olur? Anlık olarak değişen bir durum yok. Kalite sorumlularının işaretledikleri içerikler, daha önce de belirttiğimiz gibi, Google algoritmalarının geliştirilmesinde kullanılıyor. Yani, arama algoritmalarını yazan yazılımcılar, bu verileri kaynak olarak kullanıyorlar. Tabi bu noktada Google’ın son zamanlarda oldukça öne çıkan yapay zekâ çalışmalarını da hatırlatmakta fayda var. Çalışmanın hedefinde, Google’ın bu tür zararlı içerikleri otomatik olarak belirlemesi var.

Başarılı Olacak mı?

Google, konuyla ilgili daha önce testler geliştirdiğini ve sonuçların başarılı olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz aralık ayında bu sonuçları almışlar.

Haahr, konuyla ilgili şunları belirtmiş: “Bu çalışmadan ne tür sonuçlar alacağımızı göreceğiz. Dürüst olayım, yol aldıkça biz de öğrenmeye devam ediyoruz.

Yani, çalışmanın mükemmel anlamda sonuç getirmeyeceğini itiraf ediyorlar ama büyük bir değişim ve etki yaratacağı da ortada! 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim