Google'dan Beklenen Algoritma Yenilikleri ve 2018 Trendleri

Google'dan Beklenen Algoritma Yenilikleri ve 2018 Trendleri

2018’de SEO ve arama endüstrisinde ne gibi yeniliklerle karşılaşabiliriz? Google’dan beklenen algoritma güncellemeleri hangileri? İşte yanıtlar! 

Sahte Haber (Fake News) Algoritma Güncellemelerine Hazırlıklı Olun

2010 yıllarında Google, içerik üretiminin yükselişiyle birlikte, arama sonuçlarında çok fazla karmaşa olduğu ile ilgili şikayetler almaya başlamıştı. Hatta bu şikayetler, o kadar rahatsız edici boyutlara yükseldi ki, Google en sonunda bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı:
“Web dünyasından gelen şikayetleri net bir şekilde duyuyor ve dinlemeye devam ediyoruz. İnsanlar sürekli bir şekilde kalitesiz veya spam niteliğinde içerik üreten kaynaklara karşı daha güçlü önlemler almamızı talep ediyorlar.”
Bu şikayetlerin hemen sonrasında, Şubat 2011’de Google, Panda güncellemesini hayata geçirdi. Bu güncelleme, özel olarak spam ve düşük kalitedeki içeriklerle baş edebilmek amacıyla devreye koyulmuştu. 
Bu başlığa böyle bir giriş yapmamızın nedeni, benzer bir süreci güncel olarak da yaşıyor olmamız! Medya kaynakları, Google’ı, son bir buçuk yıldır, sahte haberleri öne çıkardığı konusunda ciddi şekilde eleştiriyor. Danny Sullivan gibi sektörün uzman isimleri, bunu bir kriz olarak adlandırıyor. Hatta, bu krizi Google’ın şimdiye dek aramalarla ilgili yaşadığı en büyük kriz olarak tanımlıyor. 
Tüm bu gelişmelere karşı Google’ın tepkisiz kalmadığından, ciddi çalışmalar yürüttüğünden emin olabilirsiniz. O yüzden, içeriklerinizin güvenilirliğinden ve doğruluğundan emin olmanızda fayda var. Bu başlıkla ilgili birçok güncellemenin yolda olduğu tahmin ediliyor. 

Sesli Aramalar ve Featured Snippets Özellikleri Sürekli Yükselen Trendlerden 

Mobil cihazlarda yapılan her 5 aramadan 1 tanesi, sesli aramalardan oluşuyor! Google Home gibi araçların gün geçtikçe daha da yaygınlaşacağını düşündüğümüzde, sesli aramaların yükselişine devam edeceği çok açık. Ayrıca, sesli aramalarla Featured Snippets özellikler arasında önemli bir bağ var! Bir sesli arama yapıldığında, Google, sonuçlar için Featured Snippets kaynaklarından önemli ölçüde yararlanıyor. 
Tüm bu trendler bu şekilde yükselmeye devam ederse, Featured Snippets özellikleri, organik listelerde en tepeye ulaşmak adına en öncelikli hedefiniz haline gelebilir! 

(AI) Yapay Zekâ Arama Kavramına Yepyeni Bakış Açıları Getirecek

RankBrain’le tanışmamız üzerinden iki yıl kadar geçti bile. Google’ın bir öğrenen makineler AI sistemi olan RankBrain, arama sonuçları süreçlerinde Google’a önemli bir destek sağlıyor. 
Ancak Google’ın yapay zekâ üzerine yaptığı çalışmalar RankBrain’le sınırlı değil. Cloud Vision API gibi çok daha yüksek sayıda objeyi yakalayabilen bir sistem de geliştirdiler. Hatta, kendi ürünleri olarak satışa sundukları başka yapay zekâ sistemleri de bulunuyor.
Aralarında en ilginç olanı ise, AI gelişimini insandan daha başarılı bir şekilde yaptığı iddia edilen bir AI sistemi! Yani, yapay zekâ geliştiren başka bir yapay zekâdan bahsediyoruz. 
Ancak, AI için de mükemmel nitelemesi yapamıyoruz. Bu sistemlerin de kendilerine özgü eksik veya zayıf tarafları mutlaka var. 
Konuyu SEO çerçevesinde toparlamak gerekirse, uzun dönemli SEO hedefleri için yapay zekâ, bizleri yepyeni bir SEO anlayışıyla tanıştırmayacak. Daha doğrusu, SEO tekniklerinin bugünkü temeli, güncelliğini sürdürmeye devam edecek. Çünkü yapay zekâ için optimizasyon çalışmaları yapmak demek, insanlar için, kullanıcı memnuniyeti için optimizasyon yapmak anlamına geliyor. Bu yüzden, bu tür AI yeniliklerini, aramaların kalitesini yükselten değişimler olarak görmeliyiz ve uyguladığımız SEO tekniklerinde daha detaylı ve daha özenli çalışmalıyız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim