Google'ın Önemli Algoritma Güncellemeleri ve Etkisi
Google’ın 8 temel algoritma değişimi hangileri? SEO’ya ne tür etkileri oldu? Hepsini tek tek inceleyeceğiz. Böylece, elinizde, Google güncellemelerine dair tam bir rehber olacak. Hemen başlıyoruz!
1. Panda
Panda, daha çok, web sitelerine “kalite skoru” veren bir güncelleme olarak anılıyor. Bu skor, daha sonraları bir sıralama faktörü haline dönüştü. Daha öncelerinde sadece bir filtre özelliği taşıyordu. Fakat, Ocak 2016 tarihi itibariyle Google’daki sıralamanıza etki eden önemli faktörler arasındaki yerini almış durumda.
Panda’ya karşı almanız gereken önlemler:
İçeriklerin çakışıp çakışmadığı konusunda düzenli olarak denetlemeler yapın. Bu iş için kullanabileceğiniz birçok yardımcı araç var. Bir e-ticaret sitesiyseniz, kullandığınız imajların orijinal olmasına dikkat edin. Kullanıcı görüş ve yorumlarına, elinizden geldiğince yer verin.
2. Penguin
Google Penguin’in çalışma prensibi, linkleri manipüle etme niteliği gösteren web sitelerini olumsuz şekilde puanlamak (sıralamasını düşürmek dersek daha açıklayıcı olur). 2016 yılının sonlarından itibaren Penguin, Google’ın ana algoritmalarından biri haline geldi. Çünkü gerçek zamanlı (real-time) çalışıyor.
Penguin’e karşı almanız gereken önlemler:
Link profillerinizin büyüme oranlarını inceleyin. Backlink kontrolü yapan yardımcı araçlar kullanarak, düzenli bir şekilde demetimler yapmalısınız (Örneğin; SEO SpyGlass kullanabilirsiniz).
Bu tür araçlar size “penalty” risklerine dair veriler de sunuyor!
3. Hummingbird
Hummingbird, Google’a, kullanıcı niyetini daha iyi anlaması konusunda yardımcı olan bir algoritmadır. Google, bu algoritma ile arama sonuçlarını çok daha iyi yorumluyor. Bir yandan anahtar kelimeler günümüzde önemini korurken, Hummingbird sayesinde; web siteniz belirli anahtar kelimeleri bire bir içermiyor olsa bile sıralamalarda kendisine yer bulabilir! Tabii ki, burada belirleyici olan, arama yapan kullanıcının niyeti (memnuniyeti).
Hummingbird’e karşı almanız gereken önlemler:
Anahtar kelimelerle ilgili çalışmalarınızı yoğunlaştırın. Odağınız sadece anahtar kelimeler değil “konsept” olsun! İlgili anahtar kelimeleri, eş sesli kelime gruplarını, aynı anlama gelen terimleri vb. çalışmalarınıza dahil etmelisiniz.
4. Pigeon
Pigeon, arama yapan kullanıcının lokasyonunun önemli olduğu aramalarla ilgili bir algoritmadır. Lokale (yerele) işaret eden algoritmalarla diğer ana algoritmalar arasında kurulan bir bağdır dersek yanlış olmaz. Günümüzde, geleneksel SEO tekniklerinin, “Lokal SEO” teknikleri gibi işlev görmesi, işte bu algoritma sayesindedir.
Pigeon’a karşı almanız gereken önlemler:
On-Page SEO ve Off-Page SEO çalışmalarınıza odaklanın. Bu işe, “Website Auditor” kullanarak bir on-page analizi yaparak başlayabilirsiniz. Bu araç size odaklanmanız gereken optimizasyon noktalarını verecektir.
Off-Page tarafında ise “Business Directory” denilen ticaret rehberlerinde listelenmeniz gerekiyor. (LinkAssistant kullanabilirsiniz)
5. Mobile
Google’ın “Mobile” güncellemesi (Mobilegeddon olarak da tanınır), mobil dostu sayfaların, mobil arama sonuçlarında en üstte yer almasını sağlar. Mobil için optimize edilmemiş sayfalar ise, arama sonuçlarından çıkartılır veya alt sıralara çekilir.
Mobile Güncellemesi’ne karşı almanız gereken önlemler:
Aslında yapmanız gereken çok açık. Sitenizi mobil dostu hale getirecek optimizasyonlar yapmalısınız. Kullanışlılık ve site hızı, değerlendirmeniz gereken ilk iki başlık. Sitenizin mevcut durumunu analiz etmek için “Google Mobile-Friendly Test” sayfasını kullanabilirsiniz.
6. RankBrain
RankBrain, Google’ın Hummingbird algoritmasının bir parçasıdır. Yapay zekâ diyerek belirttiğimiz bir öğrenme sistemine sahiptir. Bu yolla Google, kullanıcının yaptığı aramaların ötesinde, yapılan aramanın altında yatan nedenleri, niyetleri tespit eder. Böylece, yapılan aramalarda hepimize en iyi sonuçları verebiliyor!
Google, RankBrain’in en önemli 3’üncü sıralama faktörü olduğunu söylüyor. Yani, bu güncellemeyi ciddiye almanızda fayda var!
RankBrain güncellemesine karşı almanız gereken önlemler:
İçeriklerinizi, “tutarlılık” ve “bütünlük” açısından karşılaştırın. Yani, web sitenizde bulunan içerikler bütünde bir anlam ifade etmeli. Birbirleriyle alakasız konseptler, temalar içermemeliler.
7. Possum
Possum, arama yapan kullanıcının lokal pozisyonuyla, arama sonuçları arasındaki dengeyi kuruyor diyebiliriz. Örneğin, arama yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçların, bulunduğunuz konuma yakın adresleri göstermesinin bir nedeni bu algoritma güncellemesidir.
Possum güncellemesine karşı almanız gereken önlemler:
Anahtar kelime havuzunuzu, lokal odaklı bir şekilde genişletin. Optimizasyon hedeflerinizde işletmenizin konumu da dikkate alınmalı. Possum, yerel arama sonuçlarındaki hacmi artırdığı için, işletmeler artık “Lokal SEO” optimizasyonları için daha fazla sayıda anahtar kelime kullanmak zorundalar!
8. Fred
Ünlü Fred! Fred güncellemesi, Google’ın webmaster rehberinde yer alan maddeleri kötüye kullanan web sitelerini denetliyor. Bu güncellemeden olumsuz olarak en çok etkilenen web siteleri, reklam geliri odaklı tasarlanmış ve kalitesi oldukça düşük içeriklerle dolu olan blog sayfaları!
Fred güncellemesine karşı almanız gereken önlemler:
“Google Arama Kalitesi Rehberi”ne göz atmanızda fayda var. Eğer reklam servis ettiğiniz sayfalarınız varsa, bu sayfalardaki içeriğin kaliteli ve tutarlı olup olmadığını kontrol edin.
Bir Önceki Makalemiz : Google Search Console Güncellemesi
Bir Sonraki Makalemiz : Google Featured Snippets Uzunluklarında Güncelleme Duyurdu