Tarihe Gömülen Eski SEO Teknikleri

Tarihe Gömülen Eski SEO Teknikleri

Birazdan bahsedeceğimiz bu son kullanma tarihi geçmiş SEO tekniklerinden bazıları zararsız, bazıları ise tamamen etkisiz ve işe yaramazlar. Hatta, Google’ın bile bu tür etkisiz SEO taktiklerinden vazgeçilmesi gerektiğiyle ilgili uyarıları bulunuyor. İşte zamanınızı boşa harcamamanız gereken o SEO teknikleri!

1. Link ve Makale Yönlendiriciler (Directories)

Link yönlendirmelerinin günümüzde etkisiz olduklarını söyleyebiliriz. Eğer, bu işin istisnası var mı diye soracak olursanız, cevabımız evet. Kalitesini özellikle yüksek bulduğunuz, belirli bir niş alana hitap eden değerli makaleleriniz için; editörel kurallara da uygunsalar, bu tekniği kullanabilirsiniz. 

2. Domain Adlarının Birebir Uyumu 

“EMDs” olarak da bilinen birebir uyumlu domainler, bir zamanlar gerçekten de oldukça değerliydiler. Mesajınızı birebir yansıtan bir mikro site domainle sadece bir haftada hatta bir günde bile sıralamalarda hızlıca etki yaratabiliyordunuz. 

Örneğin;

“rezidansmimariistanbul.com” veya “havalandirmasistemleritamirati.com”…gibi

Fakat o günler geride kaldı! Çünkü Google, bu konuyla ilgili bir algoritma değişimine gitti. 

3. Karşılıklı Link Vermek

Buradan kastımız şu. Siz herhangi bir siteye link verdiğinizde, Google bunu bir tür “oylama” gibi düşünüyor. Eğer o site de size link göstermişse Google bu kez şöyle düşünüyor. “Ben oyumu bu siteye veriyorum, o da bana veriyor.” Böyle bir bakış açısı, Google için manipülasyondur. Yani, Türkçe söylersek, link ticaretine girmemek gerekiyor! 

Tabii ki, karşılıklı link verilmesinin, çapraz linklerin belirli bir anlamı, dayanağı varsa, aynı muameleyi görmeyeceğinizden emin olabilirsiniz. 

4. Düz URL Mimarisi

Buna aslında bir SEO taktiği demek yanlış olur. Örneğin; WordPress de bu şekilde bir mimariyle hizmet veriyor ve insanların çoğu bunu değiştirmeleri gerektiğini bilmiyorlar. Bir örnekle açıklarsak daha iyi anlaşılacaktır:

Örnek 1: https://seocu.com/sayfa1/

Örnek 2: Ex. 2: https://seocu.com/başlık1/sayfa1/

Düz URL mimarisi ( 1’inci örnekte olduğu gibi), arama motorlarının web sitenizin hiyerarşisini anlamasını zorlaştırır. Çünkü, böyle bir yapıda, tüm sayfalar eşit değerdeymiş gibi algılanır. Oysaki, çok boyutlu URL yapıları (2’nci örnekte olduğu gibi) her bir sayfanın değeri konusunda Google ile ayrı bir iletişim kurar diyebiliriz. 

5. Gelişigüzel Yayınlanan Konuk Yazar Blogları 

Günümüzde, konuk yazarlarla yürütülen blogların eski değerinin olmadığını duyabilirsiniz. Bu, pek de doğru değil. Böyle bir çalışmanın SEO açısından halen değeri ve geçerliliği var. Fakat, özenle hazırlanması ve yönetilmesi gerekiyor. 

Eğer, daha çok; konuk yazarların makaleleriyle yürüttüğünüz bir blog sayfanız varsa, içeriklerin birbiriyle ilgili olmasına ve bloğun bütünlüğünün korunmasına dikkat edin. 

Eğer, örneğin mimariyle ilgili yazılar yayınlanıyorsa, kendi el işi sayfasına link gösteren yazarlardan makale kabul etmeyin. İşin özü budur. 

6. Her Anahtar Kelime Çeşidi için Sayfalar Oluşturmak 

Her anahtar kelime çeşidi için bir sayfa oluşturmak da, eskide kalmış geleneksel taktiklerden. Çünkü günümüzde arama motorları çok daha akıllı olduğu için bunu yapmanıza gerek yok. 

Google, indekslemelerde örtülü bir semantik kullanıyor. RankBrain gibi yapay zekâ araçlarıyla birlikte bu tür geleneksel alışkanlıklar da tarihe gömülüyor. Her anahtar kelime varyasyonu için bir web sayfası oluşturmaya kalktığınızda Google size zombi muamelesi yapabilir. Bu da, yeni trendlerin takip edilip edilmediği adına iyi bir sinyal değil. 

7. Kalitesi Düşük İçerikler

Birçok işletme sahibinin, kaliteli içeriklerin üretimi konusunda ne söylediklerini hepimiz biliyoruz: “Vaktim yok. Bu işe zaman ayıramam.”. Fakat, etkili bir SEO için, bu tür özenli içeriklerin üretimi şart! Zamandan kazanmak adına işin biraz pratiğine kaçmaya çalıştığınızda, daha az kaynak kullandığınızda, içeriğin kalitesi hemen düşüyor. 

Vaktiniz olmayabilir, bu çok normal. Mutlaka dış destek hizmeti almalı veya ekibinizden birini bu iş için görevlendirmelisiniz. Ancak bu noktada da uyarımız var! Bazı işletmeler, içerik üretimi için dış kaynak kullanımına giderken, yine işin kolayına veya ucuzuna kaçabiliyorlar. 

Yapmanız gereken, bu işi meslek edinmiş profesyonellerden destek almak ve kaliteli içeriği bir yatırım olarak görmek! 

8. Kullanıcılar Yerine Arama Motorları için Yazmak

Siz de, yazılarını okuduğunuzda hiçbir şey anlamadığınız web siteleri ve sayfalarla karşılaşmışsınızdır. Çünkü okuduğunuz metinler aslında siz okuyun diye değil, arama motorları okusun diye yazılmıştır. Anahtar kelimelerden geçilmiyordur ve sürekli tekrarlar vardır. 

Bu taktikten hemen vazgeçin. Çünkü etkisiz olmasının yanında, SEO performansınıza zarar veriyor! 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim