Sayfa Hızını Nasıl Artırabilirsiniz?
Sayfa hızını artırmak, sanıldığı kadar zor değil. Bildiğiniz gibi, artık özellikle mobil aramalarda sayfa hızı önde gelen sıralama faktörleri arasında. Bu da, tüm SEO çalışmalarınızda sayfa hızını öncelikler arasına almanız gerektiği anlamına geliyor. Bunun, kullanıcı deneyimi (müşteri memnuniyeti) açısından da ayrı bir önemi var.
Sayfa Hız İstatistikleri
Financial Times’ın yaptığı bir araştırmaya göre, web siteniz 1 saniye bile yavaş olsa, bunun okuyucuyla etkileşime girme oranına etkisi %5 civarında.
Google’ın konuyla ilgili analizi ise şöyle: Eğer web siteniz 3 saniyeden daha uzun sürede açılıyorsa, mobil kullanıcılar sitenize giriş yapmıyorlar bile! Siteyi anında terk ediyorlar!
Kısacası, özellikle mobil tarafında, site hızı çok önemli. Neyse ki, site hızını artırmak, büyük sihirbazlıklar gerektirmiyor. Belirli teknik optimizasyonlar yapmanız yeterli. Peki neler yapılabilir?
Site Hızını Artıracak Optimizasyonlar
İlk olarak yapılması gereken şey, site hızını tanımak. Site hızınızı ölçebileceğiniz birçok ücretsiz araç bulunuyor. Örneğin; SEO analiz aracımızı kullanabilirsiniz. Site hızınızı doğru bir şekilde tespit ettikten sonra, artık SEO çalışmalarına başlayabilirsiniz!
Sonraki adım, yine web sitenizi daha iyi tanımanızla ilgili. Web siteniz nasıl çalışıyor? Bunu analiz etmelisiniz. HTML ve CSS konularında bilgi sahibiyseniz, bunlar birer artı. Hatta, JavaScript biliyorsanız harika! Tabii ki, PHP gibi, web sitelerinin temelini oluşturan çok fazla program çeşidi var. Tüm bu sisteme ne kadar hakimseniz, web sitenizi hızlandırma konusunda da bir o kadar avantajlısınızdır demektir.
Gereksiz CSS ve JavaScript Dosyalarından Kurtulun
Örneğin; tüm CSS ve JavaScript dosyalarını tek bir dosyada toplayabilirsiniz (her biri için). Eğer sitenizin oluşumda temalardan yararlandıysanız, bu tür temaların birçok gereksiz dosya barındırdığını bilmelisiniz. Örneğin; kullanmadığınız font seçenekleri, farklı CSS ve renk seçenekleri gibi…
Dosyaları Sıkıştırın
Günümüzde artık, web sitenizdeki tüm imajları tek bir dosyaya sığdırabildiğiniz teknikler var. CSS yardımıyla, bu tek dosyadan alınan imajın pozisyonunu belirleyebiliyorsunuz.
İmaj Yerine Font Kullanabilirsiniz
Bazen, fontlar, imajlardan daha az yer kaplar ve daha hızlı çalışırlar. Web sitenizde, bazı yerlerde imaj yerine font kullanabilirsiniz.
Hızlı Site İçin Hızlı Hosting Seçin
Diğer önemli bir etken (belki de en önemlisi) hosting hizmeti aldığınız yer! Çok düşük ücretlerle bu hizmeti sunan firmalar var. Fakat her zaman olduğu gibi, bu konuda da bir fiyat & kalite dengesi bulunuyor. Bu nedenle, hosting hizmeti aldığınız kurumu çok dikkatli seçmelisiniz. İyi kalitede servis veren hosting firmalarından genel olarak yıllar boyu hiçbir şikâyet almazsınız (sitenin açılması, e-maillerin geç gelmesi…vb).
Uzman Desteği Almaktan Çekinmeyin
Site hızı, gerçek anlamda çok teknik bir konu. Fakat, aynı derecede önemli! Her gün, mobilin daha da güçlendiği bir SEO dünyasında yaşıyoruz. Bu yüzden, site hızını artırmak konusunda özel bir çalışma yapmanızda, uzmanlardan bir SEO desteği almanızda fayda var.
İdeal Sayfa Hızı Ne Olmalı?
Sizce Google için ideal bir sayfa hızı var mı yok mu? En anlamlı, en ideal site veya sayfa hızı ne olmalıdır? Bu son sorunun cevabı, aslında tamamen müşteri memnuniyeti ile ilgili. Daha doğrusu, kullanıcıların web sitenizle ne tür bir etkileşime girdiğiyle ilgili…
Google’dan Martin Splitt de böyle söylüyor!
İdeal sayfa hızı hakkında
Google sıralamalarında daha iyi bir yer edinmek için, içeriği ne olursa olsun, ideal sayfa hızı nedir? Ne kadar olmalıdır? Bu soru, Twitter üzerinden de çokça tartışıldı.
Google’dan, resmi ağızlardan gelen cevaplar, ideal bir rakam yerine, kullanıcı memnuniyeti üzerine odaklanılması gerektiğini söylüyor! Google bu anlamda iki farklı veriyi değerlendiriyor. Birisi, laboratuvar verisi olarak isimlendirilmiş. Bu veri, tam da sorumuzun direkt cevabı ile ilgili. Fakat Google, adına “saha verisi” dediği farklı bir sinyali de işin içine katıyor.
Saha verisi de, yukarıda bahsettiğimiz şekilde, kullanıcı memnuniyetiyle ilgili! Bu yüzden, rakam her ne olursa olsun, işin kullanıcı tarafını asla ihmal etmeyin!
Bu noktada, otomatik olarak sayfa ölçümü yapan araçlardan da bahsetmekte fayda var. Aslında, bu tür araçlar oldukça profesyonel çalışırlar. Bu yüzden, sayfa hızınızı test ettiğinizde, karşınıza üzücü raporlar geldiğinde, moralinizi hemen bozmayın! Yapmanız gereken şey, hangi noktalarda eksikleriniz olduğunu tespit etmek. Bu tür araçlar, eksikleriniz hakkında size detaylı bilgiler de sunuyor zaten.
Ayrıca, sadece bir tek sayfa hızı testi aracına takılmayın. Birden çok araçla testler yapın ve ortak verileri bir araya getirmeye çalışın.
İdeal sayfa hızı konusuna nasıl yaklaşmak gerekiyor?
Google, sayfa hızınızı tek bir metrik üzerinden değerlendirmiyor. Çok farklı, birçok sinyali birlikte değerlendiriyor. Bu yüzden, siz de sayfa hızına, yalnızca ideal bir rakam gibi yaklaşmayın. Kullanıcı deneyimine odaklanın. Kullanıcı deneyimi, rakamlardan çok daha fazla şeyi ifade eder. İşin içerisine, memnuniyet ve duygular da girer.
İşin tekniğine ayrıntılı olarak girdiğinizde, tek bir metriğin yetersiz olduğunu siz de görürsünüz. Bir web sayfası düşünün. İçerisinde neredeyse hiçbir içerik olmasın. Böyle bir sayfa büyük ihtimalle çok hızlı bir şekilde açılırdı değil mi? Ama eğer içerisinde, kullanıcıya fayda sağlayan hiçbir içerik yoksa, o sayfanın da hiçbir değeri yoktur demektir! İşte, üzerinde durmanız gereken nokta burası.
Hatta, aynı kodlarla, aynı (boş, içeriksiz) sayfayı teste soktuğunuzda; TTI, FCI ve FID gibi teknik noktalarda kötü sonuçlar verdiğini de görebilirsiniz.
Kısacası, evet… Sayfa hızınızı saniyeler, rakamlar bazında değerlendirmeniz doğal. Bu noktada hiçbir yanlış yok. Ama, tek kriterin bu ramaklar olmadığını da bilin. İçerik kalitesine, kullanıcı memnuniyetine de ayrı bir önem vermelisiniz.
Bir Önceki Makalemiz : SEO Çalışması İle Trafik Artış Tahmini
Bir Sonraki Makalemiz : Negatif SEO’dan Korunmanın Yöntemleri